* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Aleksy :D

Lubieniec 1492 - od lubić, luby, od imion złożonych typu Lubomir.

Lubaniec, Lubianiec (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od lubić, luby, od imion złożonych typu Lubomir.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Głowacki_Bartosz

Sympatyk
Adept

Pochodzenie Nazwiska

Post autor: Głowacki_Bartosz »

Skąd się wzięło nazwisko Stawinoga?

Bardzo proszę o genezę nazwiska Stawinoga.

Z góry dziękuję!

Bartek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Bartku :D

To ciekawe nazwisko i stare...

Stawinoga 1433 - od gwarowego stawinoga 'chleb; siłacz; żarłok'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pacyna_Pawel

Sympatyk

Post autor: Pacyna_Pawel »

Witam serdecznie
Proszę o sprawdzenie genezy nazwisk Pacyna, Pełka.

Dziękuję i pozdrawiam Paweł Pacyna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Pawle :D

Pacyna (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego paczyna ‘wiosło’; ster’; forma mazurzona od paczyna lub od gwarowego pecyna ‘odrobina’.

Pełka 1275 - od podstawy pełk-, od imion złożonych typu Przedpełk, Świętopełk, też od pułk, dawniej połek, połk ‘oddział wojska’.

asias

nazwisko Sidor

Post autor: asias »

Witam wszystkich:)

Szukam wszelkich informacji dotyczących nazwiska Sidor - pochodzenie, znaczenie itp.

z góry dziękuje
zelmir

Sympatyk

nazwisko Sidor

Post autor: zelmir »

Witam

Sidor - od imienia Izydor gr. Isidōros. Oznacza: ten, który jest darem bogini Izydy.

Pozdrawiam, zelmir
marzena84

Post autor: marzena84 »

Dzień dobry!
Chciałabym się dowiedzieć jakie pochodzenie ma nazwisko Karatysz. Co ono tak naprawde oznacza.
Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Karatysz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od karat 'jednostka masy złota lub kamieni szlachetnych'.

Aftan76

Aftański

Post autor: Aftan76 »

Witam wszystkich :D
Interesuje mnie pochodzenie mojego nazwiska: Aftański.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Aftański

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witaj!
Proponuje zapytać Ewę Szczodruch (przenieść do jej wątku). Ze względu na podobieństwo naszych nazwisk, mogę podzielić się swoimi wiadomościami (nie jestem specjalistą, więc traktuj to jako hipotezę). Otóż nazwisko ma rdzeń grecki i może pochodzić od słów:
1) Athanasi = Αθανάσι- nieśmiertelność (św. Atanazy Wielki i stąd popularne kiedyś imię w wersjach: Atanazy, Aftanazy, Aftanas),
2) Afti = αυτί- ucho
Wyraźnie nazwisko uzyskało dość wcześnie spolszczenie -ski. Z tym rdzeniem (aftan) nazwiska występują, choć rzadko: w Polsce, w Czechach, w Zach Uktrainie, w Chorwacji, w Słowacji, na Białorusi, w Rumunii i w Grecji.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Nazwisko Aftański nie występuje w posiadanych przeze mnie źródłach.

Przypuszczam, że można je wywodzić od imienia Atanazy, jak napisał Jurek, lub od haft 'wyszywanie; ornament'.

Tu masz rozmieszczenie nazwiska w Polsce:

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 84ski.html
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Kalendarz polski, ruski i gospodarski na Rok Pański 1814, który jest rokiem zwyczajnym mającym 365 dni w rubryce "Święta Ruskie" pod datą 5 lipca wg kalendarza juliańskiego (17 lipca wg naszego kalendarza) wymienia świętego Aftanazya. Sądzę, że od tej wschodniej formy imiennnej mogą pochodzić nazwiska Panów.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... =&dirids=1
(nr 5 na liczniku stron)
z pozdrowieniami
Grażyna Feltynowska
P.S. Długo trwało, zanim doszłam , że moje nazwisko rodowe Citkowska pochodzi od imienia Tytus - Tyt - Cit, a ile hipotez zaliczyłam po drodze...
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Pani Grazyno!
Dziękuję za zainteresowanie i link do kalendarza. Jest to teraz rzadkość bibliofilska, choć merytoryczna wartość części prawosławnej mierna. Przyczyna prosta: kalendarz wydany po polsku w zasłużonej drukarni Niemców z pochodzenia Mehwaldów , a więc zniekształcona przez "tłumaczy" nie znających języka ruskiego. Mam kilka takich kalendarzy po polsku i po rusku (ostatni z 1939roku). We wszystkich są podobnego pochodzenia błędy. Jeszcze jeden powód, to częste zmiany przez cerkiew prawosławną tzw. "swiatilnikow" (zestawów świętych obowiązujących na każdy dzień jako wytyczna przy nadawaniu imion w czasie chrztu). W kościele katolickim takich zmian było mniej, ale pomyłki w naszych kalendarzach są do tej pory; zależy kto wydaje.
Moje nazwisko to jedna z form imienia ATANAZY. Nawet nadal (choć rzadko) używa się go w pisowni i brzmieniu AFTANAS jako imię. Różnicowanie pisowni nastąpowało z powodu trudności z wymową greckiej litery θ τητα [thita], którą Grecy wymawiają jak angielskie "both" albo "think", a u Słowian dźwięki te zawsze sprawiały trudności . Czasem mylono ja z literą [fita]. Jeśli na to nałożyć niewiedzę zecerów, to powstają takie różnice, że 2 maja (imieniny Atanazego Wielkiego, a było jeszcze dwóch świętych o tym imieniu, też Greków) w cz. rzymsko-katolickiej jest Atanazy, a w cz. ruskiej - Astanazy. A ten Aftanazy z 6 lipca, to już inny święty tego samego imienia, u nas obchodzony pod imieniem Atanazy. Mam to dokładniej opracowane, ale poza moja rodziną nikogo przecież to nie obchodzi.
Z Aftańskim to może być też ten drugi wariant - od Haft (Aft).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
biale_k

Post autor: biale_k »

Witam
Proszę o podanie szczegółów pochodzenia nazwiska Gałganek.
Serdecznie dziękuję za pomoc
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”