Białoruś

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Konon

Post autor: Konon »

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc, bo do tej pory szukałem nie tam gdzie trzeba :) Pozdrawiam

* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:

4. Formułowanie treści wiadomości (postów).

o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Ale jesteś pewny, że prawosławni a nie katolicy ?
Bo np https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2325238
Tu masz małżeństwo Tomasza Konona, świadkiem Szymon Konon.
Na fs akta dekanatu grodzieńskiego są do 1864. Reszta może AA Białystok ?
Ostatnio zmieniony śr 07 lut 2018, 22:39 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
klocekoi

Sympatyk
Adept

Post autor: klocekoi »

Witam,
Jatwiesk, który Pan szuka to ten koło Szczuczyna. Cerkiew istnieje od czasów stłumienia powstania styczniowego. Wcześniej był tam kościół filialny parafii szczuczyńskiej. Lecz tamten był bodajże drewniany i nie jest tożsamy z budowlą dzisiejszą. Dzisiaj, w cerkwi odprawiane są nabożeństwa od święta. Pop dojeżdża, chyba ze Szczuczyna lub nawet z dalszej miejsowości. Sama wieś prawie jest wymarła, kilka domów zamieszkałych. Dojechać do wsi niezbyt wygodnie, lecz łatwo. Chociaż drogowskazów brak. Najprościej z Mikielewszczyzny przez Oleszewicze. W pobliskiej miejscowości Budrowce, znajduje się cmentarz prawosławny w dość przyzwoitym stanie zachowania. Większość to groby powojenne, ale kilka/-naście jest z polskich czasów. Nazwisko Konon, często występowało w miejscowości Malewicze Górne, niedaleko od Jatwieska. Myślę, że stamtąd pochodzi Pana przodek, albo jego rodzice.

Pozdrawiam
Krzysztof
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki

Gruchacz -> Myślenice
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Po informacji Krzysztofa zaczyna wszystko się klarować.
Nie znajdzie Pan tego aktu bo go fizycznie nie ma .Gdyby był to nie trzeba by go było odtwarzać w 1925 roku na podstawie zeznania świadków.
Zaczyna sie wyjaśniać co znacza daty 1873 - 1876. Wtedy budowano cerkiew. zatem w niej nie mógł byc chrzest. Czy była tam cerkiew wczesniej ? tego jeszcze nie wiemy. Ale mogło nie być .I był tylko kosciół. Mogło byc tak (a zdarzało się to w tamtych stronach dosyć często) że katolicy po utracie swoich kosciołów przechodzili na prawosławie.
Arek podsuwa wartą sprawdzenia hipotezę i to z mozliwoscia weryfikacji w internecie. Wcześniejsi przodkowie mogli byc katolikami albo unitamii.
W AA w Białymstoku obawiam sie nic z tamtych okolic nie ma bo to nie był grodzieński dekanat.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 08 lut 2018, 06:44 przez jamiolkowski_jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Konon

Bardzo dziękuję za superszybkie i precyzyjne informacje. Co do wyznania to obaj synowie pradziadka byli prawosławni i dopiero gdy wyjechali do Wilna "przeszli" na katolicyzm, więc przyjąłem (być może błędnie) że pradziadkowie byli prawosławni. W akcie jego zgonu (zmarł w Słupsku w 1952) jako miejsce urodzenia widnieje Kamionka, natomiast na tym "świadectwie urodzenia na zasadzie świadków" jest wymieniona wieś Oleszewiczy (tak jest zapisane) natomiast Ci świadkowie to Piotr Konon ze wsi Juszków i Michał Konon ze wsi Oleszewiczy ale nijak nie mogę dojść jakie pokrewieństwo ich łączy... Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Nie Oleszewiczy lecz Oleszewicze.
Nie Juszków a Juszki.
Obie leza w okolicy wsi Jatwiesk.
Mapa topograficzna 1927r.
http://maps.mapywig.org/m/WIG_maps/seri ... 285590.jpg
lub 1921 r.
http://maps.mapywig.org/m/WIG_maps/seri ... 300dpi.jpg

Pozdrawiam
Grazyna
Konon

Bardzo dziękuję za "naprostowanie" :) Te Oleszewiczy i Juszków to pisownia oryginalna z tego wypisu

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Odnosnie do kamionki w zakresie metryk z FS trochę się zafiksowałem (i chyba nie tylko ja na Szczuczynie) https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
oraz na dekanacie grodzieńskim.
A tu mała niespodzianka https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
bo umieścili jeszcze pod Sokółką. Warto popatrzeć, bo Kononowie się pojawiają (śluby 1848-1871), choć ślubu Antoniny nie widziałem, ale przejrzyj sam. Są też akty zgonów 1867-1884
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Interesujące znalezisko. Na logike przypisanie do Sokółki kompletnie bez sensu. Bowiem w tej podsokólskiej Kamionce nigdy (do 1997 roku) nie było parafii.
Ale to może byc "tylko" błąd w opisie (z praktyki wiem ze takie bywaja ) stad warto sprawdzic czy szczuczyńska Kamionke aby nie zapisano pod Sokółke.
O tyle warto że i tak trzeba poszukac co się działo z przodkami po 1839 roku.
Nie znalazłem sladu aby wczesniej w Jatwiesku była parafia katolicka. Ten krótki okres w opisie filmów u mormonów to pewnie tez błąd. Była bodaj tylko kaplica przynależna do parafii w Szczuczynie
Natomiast w Jatwiesku była -też bodaj -parafia unicka .piszę to bodaj bo aby mieć pewnosc trzeba by dotrzec do porzadnych koscielno cerkiewnych dokumentów historycznych
I teraz pytanie co robili wierni kościoła unickiego po kasacie Unii . Sa dwie mozliwości.
1/Pozostali w kościele katolickim a wtedy ich śladów nalezy szukąc albo w parafiach Szczuczyn albo Kamionka.
2/Bardziej prawdopodobne,że przeszli na prawosławie a wtedy ich śladów trzeba szukac w którejś z najbliższych cerkwi.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Jerzy,
Przejrzałem kilka metryk z tej niby sokólskiej Kamionki i miejscowości zgadzają się z tą szczuczyńską (sprawdziłem z bazą Kami.net). Poza tym na przestrzeni 15 lat znalazłem 4 śluby Kononów z tej parafii. Ekspertem od Kamionki nie jestem ale mam swoje doświadczenia z Krynek. Indeksuję tam małżeństwa rz-k ale całość dostępnych metryk przeglądałem ze trzy razy. Z ciekawości przejrzałem także akta unickie. Poza szlachtą to były te same nazwiska co w rz-k. Na pierwszy rzut oka to wyglądało jakby chrzcili na przemian raz tu a raz tu. Dla specjalistów to pewnie żadna nowość, dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie.
Jakaś parafia rz-k w Jatwiesku była ale zgodnie z wypisami włączono ją chyba do Szczuczyna https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1689960 strona 650
Konon

Jestem pod wielkim wrażeniem Państwa wiedzy i szybkości odnajdywania poszczególnych metryk. Ja niestety dopiero "raczkuję"... Panie Arku gdzie Pan znalazł te 4 śluby? Bo ja patrzę i patrzę i nie widzę :(
Czy ktoś z Państwa orientuje się czy w rejonie tej Kamionki są zachowane jeszcze jakieś pozostałości grobów z ok. 1900 czy to marzenie ścietej głowy?
Pozdrawiam
Krzysztof Konon
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

My tu zwykle na Ty jesteśmy, ale wedle życzenia :)
A np tu jeden https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=834470
A czytałeś kiedyś takie metryki ? Skorowidzów zwykle brak, czasem się trafią ale niezbyt często.
Ułatwienie - na lewym marginesie strony, pionowo zapisane nazwisko pana młodego. W środkowej kolumnie zwykle określenie stanu społecznego i dane młodych. Na przykładzie aktu z linka powyżej - Kriestian - chłopów, Wincentego Konona, kawalera lat 24, ze wsi Puzynowce z Franciszką Łupińczyk (o ile dobrze czytam), lat 26, panną ze wsi Łupiny. Kolumna prawa dane rodziców tu - Chłopów Kazimierza i Katarzyny z Lisów itd.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Podany przez Arka link dotyczy parafii Kamionka z dekanatu grodzieńskiego. Poszukując konkretnych parafii na filmach FS można czasem być mocno zaskoczonym. Trafiłem już na kilka przypadków, gdzie w opisach podawano co innego, a w zawartości filmu jest zupełnie co innego.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Konon

Odczytanie nazwiska jeszcze jakoś po mału ale daję radę, ale te środkowe kolumny to już kosmos - takie bazgroły :( A w tych mikrofilmach to trzeba też sporo szczęścia jednak mieć... I jeszcze to przemieszanie katolików i prawosławnych na tamtych terenach. Mój pradziadek Łukasz Konon (1872-1952) ze wsi Oleszewiczy syn Jana (Iwana) i Antoniny z Krywulków obojga wyznania prawosławnego - taki oryginalny zapis mam w jego dokumentach - i wydawałoby się że "droga" do znalezienia śladów Jana (Iwana) niby nie najgorsza, a jednak ZERO wiadomości :( Gdyby ktokolwiek z Was znalazł choćby przypadkiem coś na jego temat to wysyłam dobrą whiskey (mam nadzieję że nie łamię w ten sposób regulaminu) :)
Pozdrawiam
Krzysztof Konon
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Na FS szukałem ksiąg kościoła w Mirze na Białorusi
Znalazłem jedynie to https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
czyli zakres 1720-1801. Interesują mnie lata 1802-1818 choćby spisy, bo takowe zwykle ze te lata są.
Ciekawość moja nietypowa bo szukając w spisach parafii Merecz natknąłem się na informację, że spisy dla Merecza za 1813 są w księgach "mirskiego kościoła". Zakładam (może głupio, że chodzi o Mir na Białorusi).
Adnotacja o tychże spisach tu (skan 600) - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1423655
niestety po zalogowaniu :)
Będę wdzięczny za wskazówki
Pozdrawiam,
Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”