Pytanie do zawodowych historyków-jak oznaczać źródło

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Witam,

Opracowując materiały oznaczam każdą notatkę- skąd brałem informację. No ale tu haczyk:

Księgi metrykalne sa w poszczególnych parafiach natomiast w archiwum diecezjalnym w Tarnowie są rolki mikrofilmów z których korzystam

Wcześniej więc oznaczałem:

ADT (Archiwum Diecezjalne w Tarnowie)

ADT Lib.Cop.par.Jakubkowice 1676-1779

Ale w sumie naszło mnie że powinienem wskazywać nie miejsce mikrofilmu z którego korzystam ale raczej miejsce oryginału a tylko na początku w opisie źródeł wpisywac informację że Rękopis jest tu i tu a mikrofilm w ADT pod daną sygnaturą.

Więc w opisie przy notatce powinno być raczej:

AParŁD (Archiwum Parafialne w Łososinie Dolnej)

AParŁD Lib.Cop.par.Jakubkowice 1676-1779

Co myślicie?

pozdrawiam Henryk
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Najpierw miejsce przechowywania ksiąg lub mikrofilmów, potem akta konkretnej parafii, której dotyczą.

Jeżeli jadę do Krakowa i robię kwerendę w Archiwum Diecezjalnym to podaję miejsce, z którego korzystałem przy przechowywaniu akt tej czy innej parafii.
Jak idę do parafii to podaję, gdzie są akta.
Jak byłbyś na miejscu to nie wiesz co byś jeszcze znalazł w oryginałach czy unikatach albo odczytał to czego nie zauważyłeś na mikrofilmach lub wtóropisach. Pozdr TL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”