Małżeństwo w "Pierwszym stopniu pokrewieństwa"?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Chciałam prosi o pomoc w wyjaśnieniu pewnej kwestii, mianowicie:
niejaki Jan Kurek był mężem Jadwigi Książek. Jan zmarł a Jadwiga wyszła ponownie za mąż za niejakiego Andrzeja Kurek- i w akcie ich ślubu napisane jest, że uzyskali pozwolenie w pierwszym stopniu pokrewieństwa od Piusa Papieża IX.
Czy możliwe jest, że Jan i Andrzej byli rodzonymi braćmi? Czy może chodzi tu o inne pokrewieństwo?
Pozdrawiam
Aga Ch.
Chciałam prosi o pomoc w wyjaśnieniu pewnej kwestii, mianowicie:
niejaki Jan Kurek był mężem Jadwigi Książek. Jan zmarł a Jadwiga wyszła ponownie za mąż za niejakiego Andrzeja Kurek- i w akcie ich ślubu napisane jest, że uzyskali pozwolenie w pierwszym stopniu pokrewieństwa od Piusa Papieża IX.
Czy możliwe jest, że Jan i Andrzej byli rodzonymi braćmi? Czy może chodzi tu o inne pokrewieństwo?
Pozdrawiam
Aga Ch.
Nie umiem wprawdzie odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące pokrewieństwa. ale interesuje mnie gdzie i w którym dokładnie roku zostało zawarte to małżeństwo ze względu na oba nazwiska które występują również w moim drzewie.
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Dzień dobry.
Jak najbardziej możliwe. Ja też wiem o przypadku małżeństwa z drugim bratem po śmierci pierwszego w swojej rodzinie. Jednak przynajmniej na razie nie będę go badał, bo to dalsze gałęzie. Nie wiem, czyje pozwolenie było wymagane.
Pozdrawiam -
Tadeusz
Jak najbardziej możliwe. Ja też wiem o przypadku małżeństwa z drugim bratem po śmierci pierwszego w swojej rodzinie. Jednak przynajmniej na razie nie będę go badał, bo to dalsze gałęzie. Nie wiem, czyje pozwolenie było wymagane.
Pozdrawiam -
Tadeusz
Re: Małżeństwo w "Pierwszym stopniu pokrewieństwa"
żeby odpowiedzieć na to pytanie najlepiej zbadać pokrewieństwo obu Panówagac pisze:Witam
Pozdrawiam
Aga Ch.
W 1941 odbył się ślub dziadka mojej teściowej z siostrą zmarłej 2 lata wcześniej zony -żadnego pozwolenia ze względu na pokrewieństwo w tym wypadku nie było.
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Znam małżeństwa w których mężczyzna poślubił wdowę po bracie. Ksiądz o tym wiedział, lub widział, że narzeczeni noszą to samo nazwisko. O nic nie pytał i ślub udzielał, bez żadnych specjalnych pozwoleń. Pozdrawiam, Kazimierz
http://www.bialystok.opoka.org.pl/czas/ ... t/sakr.htm
cyt "Przeszkoda pokrewieństwa w pierwszym stopniu linii prostej pochodzi z prawa Bożego naturalnego. W nauce Kościoła przyjmuje się powszechnie, że niemożliwe jest otrzymanie dyspensy od tej przeszkody we wszystkich stopniach linii prostej. Również Kościół nie udziela dyspensy na ślub, biorąc pod uwagę drugi stopień pokrewieństwa linii bocznej - rodzeństwo. Warto też przypomnieć, że polski Kodeks rodzinny i opiekuńczy nie zezwala na małżeństwo między krewnymi w linii prostej oraz między rodzeństwem rodzonym i przyrodnim."
Z zapisu w akcie wynikałoby ze Jadwiga wyszła za maż za syna,??? męża??? ale nie mogła uzyskać w świetle prawa kościelnego dyspensy na pierwszy stopień pokrewieństwa....wiec??? Chyba że prawo kościelne za czasów Piusa było inne
cyt "Przeszkoda pokrewieństwa w pierwszym stopniu linii prostej pochodzi z prawa Bożego naturalnego. W nauce Kościoła przyjmuje się powszechnie, że niemożliwe jest otrzymanie dyspensy od tej przeszkody we wszystkich stopniach linii prostej. Również Kościół nie udziela dyspensy na ślub, biorąc pod uwagę drugi stopień pokrewieństwa linii bocznej - rodzeństwo. Warto też przypomnieć, że polski Kodeks rodzinny i opiekuńczy nie zezwala na małżeństwo między krewnymi w linii prostej oraz między rodzeństwem rodzonym i przyrodnim."
Z zapisu w akcie wynikałoby ze Jadwiga wyszła za maż za syna,??? męża??? ale nie mogła uzyskać w świetle prawa kościelnego dyspensy na pierwszy stopień pokrewieństwa....wiec??? Chyba że prawo kościelne za czasów Piusa było inne
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Małżeństwo to zostało zawarte w roku 1859 a 3 lata wcześniej zmarł Jan Kurek pierwszy mąż Jadwigi.
Mateusz Kurek (błąd- nie Andrzej) nie może by synem Jana gdyż znam imiona jego rodziców, natomiast nie wiem jak nazywali się rodzice Jana. Nie dotarłam jeszcze do aktu ślubu Jana i Jadwigi.
Pozdrawiam
Aga Ch.
Mateusz Kurek (błąd- nie Andrzej) nie może by synem Jana gdyż znam imiona jego rodziców, natomiast nie wiem jak nazywali się rodzice Jana. Nie dotarłam jeszcze do aktu ślubu Jana i Jadwigi.
Pozdrawiam
Aga Ch.
Ani brat, ani ojciec męża nie jest krewnym, więc nie potrzeba pozwolenia. Jeśli potrzebne było pozwolenie to Anrzej Kurek był z rodziny Jadwigi, a nie Jana. A więc: albo wystąpiła zbieżność nazwisk pomiędzy Janem i Andrzejem, albo chodzi o inną Jadwigę, albo gdzieś w dokumentach jest błąd.
Ostatnio zmieniony pt 11 gru 2009, 14:00 przez suaveg, łącznie zmieniany 1 raz.
To by było pokrewieństwo IV stopnia. W/g wikipedii pokrewieństwo I stopnia występuje tylko w jednym przypadku - pomiędzy dzieckiem a rodzicem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5% ... %C5%84stwa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5% ... %C5%84stwa
Sławek Nowak
Pokrewieństwo da się zbadać w dokumentach pierwszego męża Jadwigi - jak się znajdą: akt ich małżeństwa lub akt jego urodzenia. Najpewniej okaże się, że obaj mężowie Jadwigi byli braćmi (w relację ojciec/syn wątpię, ale nie wykluczam). O prawie kanonicznym powinien się wypowiedzieć specjalista, ale pozwolenie na ślub kobiety z bratem zmarłego męża było konieczne i to jak widać na bardzo wysokim szczeblu. W podobnym okresie moja pra...babka wyszła za brata ciotecznego zmarłego męża i musieli mieć na to dyspensę biskupa. Tak czy owak krewni męża (żony) stają się krewnymi żony (męża) i wydaje mi się, że tak jest do dziś (w prawie kościelnym).
Ciekawe natomiast jak wg. prawa kanonicznego wygląda sytuacja takich "krewnych", którym ksiądz dał ślub bez uzyskania dyspensy
Pozdrawiam, Marek
Ciekawe natomiast jak wg. prawa kanonicznego wygląda sytuacja takich "krewnych", którym ksiądz dał ślub bez uzyskania dyspensy
Pozdrawiam, Marek
- maria.j.nie

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam,
proszę przeczytać o pokrewieństwie... w Tematach:
Koligacje rodzinne-stryj, dziadek mateczny...
wątki:
- Terminologia pokrewieństwa i powinowactwa
- Pokrewieństwa.
które pokolenie to jeszcze rodzina?
Pozdrawiam serdecznie Maria
proszę przeczytać o pokrewieństwie... w Tematach:
Koligacje rodzinne-stryj, dziadek mateczny...
wątki:
- Terminologia pokrewieństwa i powinowactwa
- Pokrewieństwa.
które pokolenie to jeszcze rodzina?
Pozdrawiam serdecznie Maria
Ostatnio zmieniony pt 11 gru 2009, 14:37 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 1 raz.