Podchorąży czyli szukanie wiatru w polu...

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Podchorąży czyli szukanie wiatru w polu...

Post autor: Brzostowski_Mariusz »

Dzień dobry...|
Mam same niewiadome. czy pisać w tej sprawie w starych zdjęciach czy może raczej w sprawach wojskowych...? Cóż, spróbuje tu. Otóż mam dwa - trzy stare zdjęcia. Najprawdopodobniej zrobione je w latach 1935-38 Jest na nich m.innymi młody podchorąży - mój ojciec Antoni Brzostowski. I mam pytania, które nie dają mi od jakiegoś czasu spokoju... Czy jest możliwość po mundurze i symbolach na nim ustalić co to za wojsko? I pytanie drugie - chyba raczej bez szans na rozpoznanie, ale - czy można w jakiś sposób zidentyfikować miasto na ulicy którego sfotografowano tych dwóch młodych podchorążych?
A link do zdjęć:
https://drive.google.com/open?id=1SUhhW ... O89BjY3bC9

Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Tu fachowców od mundurów znajdziesz
http://dws.org.pl/viewforum.php?f=50&si ... 6043ad7543
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Bardzo Ci Krystyno dziękuję.
PiotrPrawdzic

Sympatyk

Post autor: PiotrPrawdzic »

Czy naramienniki są obszyte biało-czerwonym sznureczkiem? Na tej repr. słabo widać. Jeżeli nie, to nie podchorąży. Właśnie sobie sprawdziłem jak na zdjęciu wyglądał mój kuzyn jak był w podchorążówce łączności w Zegrzu.
Lombarski_Jacek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lombarski_Jacek »

Mariusz. Wg pagonów jest to 27 pułk piechoty. Wg odznak, jet to Szkoła Podchorążych Rezerwy. Więcej na ten temat, włącznie z obszyciami i odznakami na mundurze na stronie http://www.wikiwand.com/pl/Szko%C5%82a_ ... ch_Rezerwy.
Ilustracje znajdują się na samym dole strony. Intryguje mnie tylko klamra na pasie. Nigdzie nie znalazłem podobnego wzoru. Ale skoro jest na zdjęciu, to musiała taka być. Pozdrawiam Jacek L
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

O jej... napisałem tyle ładnych podziękowań i zamiast normalnie się wysłać to... moją odpowiedź wcięło.
Piszę więc po raz drugi, ale to już nie to.. :-(
Chciałbym jeszcze raz podziękować Krystynie - naprowadziła mnie na właściwy trop i już po godzinie moje niewiadome przestały takimi być.
Teraz tak szybciutko w skrócie napiszę, że na zdjęciu jest mój ojciec jako podchorąży...

Na kołnierzu emblemat Szkoły Podchorążych Rezerwy. Naramienniki obszyte tzw. makaronem, białoczerwonym sznureczkiem - oznaką strzelca z cenzusem. Tytuł ten przysługiwał po zdaniu matury. "27" to 27 Pułk Piechoty w Częstochowie przy którym działała Szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty 7 DP.

Być może to ulica w Częstochowie.

I parę jeszcze dodatkowych informacji uzyskałem.
Jestem po prostu ogromnie mile zaskoczony wiedzę i znajomością tematu wśród grupowiczów.
Jeszcze raz potęga internetu została potwierdzona.
dziękuję bardzo za pomoc.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Brzostowski_Mariusz pisze:Chciałbym jeszcze raz podziękować Krystynie
Najlepiej podziękujesz pomagając komuś innemu :wink:
Wiele osób okazało mi życzliwość, a ja tę życzliwość przekazuję dalej. Polecam.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”