Rodzeństwo o takim samym imieniu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dzień dobry wszystkim!
Jestem nowa na portalu i nie wiem czy ten wątek był już poruszany. Szukając danych moim dziadku natknęłam się dwukrotnie na sytyację, że moi prawdziadkowie z dwóch stron nadali swoim dzieciom takie same imiona Franciszek Zalewski (ur. 1889) był bratem Franciszka Zalewskiego (ur. 1907), natomiast Frantz Rychlicki (ur. 1855) był bratem Franza Zalewskiego (ur. 1884) - te akurat brzmią podobnie. Czy kiedyś nadawano takie same imiona dzieciom, bo to starsze np. zmarło?
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?
Dziękuję bardzo!
Gosia
Jestem nowa na portalu i nie wiem czy ten wątek był już poruszany. Szukając danych moim dziadku natknęłam się dwukrotnie na sytyację, że moi prawdziadkowie z dwóch stron nadali swoim dzieciom takie same imiona Franciszek Zalewski (ur. 1889) był bratem Franciszka Zalewskiego (ur. 1907), natomiast Frantz Rychlicki (ur. 1855) był bratem Franza Zalewskiego (ur. 1884) - te akurat brzmią podobnie. Czy kiedyś nadawano takie same imiona dzieciom, bo to starsze np. zmarło?
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?
Dziękuję bardzo!
Gosia
Witaj
Ten temat był szeroko przedyskutowany w grupie genealodzy.pl na FB , częstą praktyką było nadawanie imienia po zmarłym wcześniej dziecku – ja spotkałem się z opinią , że miało to uchronić je też od przedwczesnej śmierci.
Ten temat był szeroko przedyskutowany w grupie genealodzy.pl na FB , częstą praktyką było nadawanie imienia po zmarłym wcześniej dziecku – ja spotkałem się z opinią , że miało to uchronić je też od przedwczesnej śmierci.
Grzegorz
-
agnesoli21

Dzień dobry!W mojej rodzinie dość często się z tym spotykam, że imię u rodzeństwa się powtarza. To znaczy, że młodsze dziecko dostawało imię po zmarłym starszym rodzeństwie. Pozdrawiam. Agnieszka
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
Jak poszukasz na forum, znajdziesz przypadki, gdzie to samo imię nadawano np. drugiemu synowi, jak pierwszy żył, i tak sobie żyli we dwóch.
W sumie idąc tym tropem, nic się stoi (chyba) na przeszkodzie i dziś mieć np. trzech Janków Kowalskich, różniących się de facto PESELem?
W sumie idąc tym tropem, nic się stoi (chyba) na przeszkodzie i dziś mieć np. trzech Janków Kowalskich, różniących się de facto PESELem?
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
Nadawanie imienia dziecku po zmarłym rodzeństwie było bardzo częste, ale zdarzały się też przypadki nadania imienia nowo narodzonemu dziecku po rodzeństwie które już "wyszło" z domu.
pozdrawiam
Basia
pozdrawiam
Basia
-
myckekazimierz

Faktycznie tak było .Sprawdziłem u swoich .Trzy córki o imieniu Józefa . Chciałem zapytać , może ktoś wie ,jak od strony prawnej wyglądało posiadanie drugiego imienia w wieku XIX . W niektórych przypadkach drugi imię idzie za osobą do śmierci , a winnych zanika natychmiast już przy akcie ślubu ?
km
km
-
Krasuska_Przegalińska

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
963, 964
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 231&y=2927
zapamiętałem, bo IMO przebija wszystko, nawet Majora Majora Majora Majora
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 231&y=2927
zapamiętałem, bo IMO przebija wszystko, nawet Majora Majora Majora Majora
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Krystyna.waw

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Myślę, że w tym przypadku po prostu ksiądz bezmyślnie skopiował sobie z raptularza pierwszego bliźniaka dwukrotnie a pominął drugiego. Gdzieś widziałem w podobny sposób w aktach cywilnych dwukrotnie przepisany ten sam ślub. W księdze łacińskiej, która na szczęście się też zachowała, w odpowiednim miejscu są dwa różne śluby, czyli jeden z nich nie został uwzględniony w księdze ASC, przykryty jakby drugą kopią poprzedzającego.
Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz