prośba o tłumaczenie 3 słów o ojcu dziecka Walentym z łaciny (zmarły w ubiegłym roku?)
https://zapodaj.net/a45cf8dbedf6b.jpg.html
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410
i porównanie z tym drugim aktem nr 38, który jest po polsku
są sprzeczne jak to rozumieć
pozdrawiam
Małgorzata:)
prośba o tłumaczenie 3 słów o ojcu dziecka z łaciny OK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Bialas_Malgorzata

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 20 times
- Kontakt:
prośba o tłumaczenie 3 słów o ojcu dziecka z łaciny
"Zmarłego w tym roku."
Oba akta sporządzono na podstawie jakiegoś raptularza, być może sporządzający akt USC był mniej kumaty i wskrzesił nieboszczyka.
Oba akta sporządzono na podstawie jakiegoś raptularza, być może sporządzający akt USC był mniej kumaty i wskrzesił nieboszczyka.
Bartek
-
Gawroński_Zbigniew

prośba o tłumaczenie 3 słów o ojcu dziecka z łaciny
(hoc in Anno mortui) zmarłego w tym roku. Szukać aktu zgonu! Różne cuda widziałem, ale tu są "cuda na kiju".
Może podam całe tłumaczenie pierwszego aktu i ktoś w działach doradczych coś na to poradzi:
==
edit:
nie zauważyłem, że się nałożyłem z p. Bartkiem. 
Może podam całe tłumaczenie pierwszego aktu i ktoś w działach doradczych coś na to poradzi:
Ja nie wiem co o tym sądzić. Obstawiam, że to zwykłe "porządkowanie papierów" i przepisywanie przez skrybę jakiegoś raptularza według schematu bez względu na rzeczywistość, jeśli chodzi o akt po polsku, a ważna jest łacina.RP 1829, dnia 16 sierpnia … … ochrzciłem dziecię imieniem Bartłomiej, syna Walentego Mysiorek (hoc in Anno mortui) zmarłego w tym roku i Wiktorii z Adamków [teraz] wdowy. Chrzestnymi zostali Maciej Adamczyk i Marianna Adamczykówna.
==
edit:
Zbigniew
- Bialas_Malgorzata

- Otrzymał podziękowania: 1 time
prośba o tłumaczenie 3 słów o ojcu dziecka z łaciny OK
serdecznie dziękuję i też uważam, że cuda na kiju...
zwłaszcza, że aktu zgonu nie mogę znaleźć - przejrzę zgony z tego roku jeszcze raz
pozdrawiam
Małgorzata
zwłaszcza, że aktu zgonu nie mogę znaleźć - przejrzę zgony z tego roku jeszcze raz
pozdrawiam
Małgorzata