Jakie informacje mogę pozyskać od osoby żyjącej (niespokr)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Koskowski_Filip

Sympatyk

Jakie informacje mogę pozyskać od osoby żyjącej (niespokr)

Post autor: Koskowski_Filip »

Zastanawiam się jak mogę maksymalnie wykorzystać jeszcze ten okres kiedy żyje osoba nie będąca dla mnie przodkiem a będąca córką brata mojego pradziadka. Wiem, że jej ojciec a brat pradziadka brał udział w powstaniach śląskich, zmarł podobno w 1992 roku w Gliwicach, dane są niepotwierdzone, prócz tego, że mam jego akt urodzenia.

Ze spisu nagrania mojego dziadka:
"(Antoni) brał udział w powstaniach śląskich, wojnie polsko-bolszewickiej w czasie, w której stracił oko. Studiował w Akademii Ogrodniczej (nie wiadomo gdzie). Danuta Koskowska urodzona około 1937/38 (młodsza ode mnie o 7-8 lat), zamieszkała w Gliwicach. Jej matka, Bronisława z domu Uniewicz zmarła około 1963 r."

Zastanawiam się co może dla mnie ciocio-babcia postarać się uzyskać w urzędach - wiadomo, że mnie niczego nie dadzą... Akt zgonu Antoniego, matki? A co by Szanowna Społeczność proponowała zrobić, by potwierdzić np. udział w powstaniach śląskich, wojnie polsko-bolszewickiej - nic na to nie wskazuje, w żadnym spisie nie ma Koskowskiego Antoniego, jak wydobyć w takiej sytuacji informacje o uczelni, którą ukończył.
Zastrzegam - dziadek już próbował dowiedzieć się tego co Danuta mogłaby mieć w głowie ale niestety w głowie ma niewiele...Podobno nie była pewna daty śmierci ojca..
Z pozdrowieniami!
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 24 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

śp. Antoni Koskowski
ur. 1901-03-04
zm. 1992-02-28
Cmentarz Lipowy w Gliwicach

http://gliwice.artlookgallery.com/grobo ... ki&x=0&y=0

Jeśli studiował Ogrodnictwo ,to szukała bym w tym kierunku również,
tu jest wzmianka:
„Ogrodnictwo Działkowe” Antoni Koskowski
http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Kwa ... 97-125.pdf
Pozdrawiam
Ela
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Generalnie starszych osób trzeba po prostu długo i uważnie słuchać. Jeżeli chodzi o kwestie wojskowe, zwróciłbym się do CAW.
Pozdrawiam

Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”