Miss Margaret Shyne (XIX w.)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

Witam

Gdzie szukać informacji o Anglikach urodzonych w XIX w.?

na cmentarzu w Zembrowie k. Sokołowa Podlaskiego jest pochowana miss Margaret Shyne - nauczycielka córki właścicieli dworu w Kurowicach. Zmarła w 1889 roku. Miała 35 lat a więc urodziła się w okolicy 1854 roku. W Anglii (jak zgaduję).

Na pomniku jest napis: "Drogiej pamięci miss Margaret Shyne Angielka rodem zmarła w Kurowicach d 24 czerwca 1889 r. prosi o Zdrowaś Maryja. Wdzięczna mata ukochanej jej uczennicy."

Może w UK jest "ichnia" geneteka?

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

A może ktoś coś wie o historii dworu w Kurowicach. I potomkach właścicieli?

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Dzięki - jakaś Margaret się znalazła. Niestety to szukanie igły w stogu siana :)

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
edyta_s

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: edyta_s »

A w akcie zgonu nie ma żadnych informacji?
Edyta
Pozdrawiam Edyta
Sophie

Sympatyk

Post autor: Sophie »

Jarku, na Ancestry znalazłam parę osób o tym imieniu i nazwisku, także z Irlandii. Przypuszczam, że w tej kwestii niewiele się zmieniło - mogli napisać 'Angielka', a niekoniecznie musiała nią być - tj. mogła być z Wysp Brytyjskich, bo dla nas zazwyczaj to oznacza jedno i to samo. Druga sprawa jest taka, że emigrantki lubiły sobie odjąć parę lat. Myślę, że sugestia Edyty, żeby szukać w akcie zgonu jest najlepsza, bo potrzeba więcej informacji, żeby ustalić która jest tą 'właściwą'.

Jakbyś miał więcej szczegółów to daj mi znać na PW, poszperam dalej na Ancestry.

Pozdrowienia,

Zosia
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

W akcie zgonu jest napisana, że poddana Wielkiej Brytanii (Angielka jest na pomniku), że miała 50 lat (wcześniej napisałem 35 ale to zanim przeczytałem akt dokładnie), że rodziców nieznanych i że nazywała się Margaritta Schyne - dokładnie tak. Na pomniku jest Margaret Shyne. Po rosyjsku zaś nazwisko jest zapisane fonetycznie "Шайнь" - chociaż nie wiem czy na końcu nie ma twardego znaku (cokolwiek to by znaczyło?).

Ale wrzuciłem temat na jakieś angielskie forum i znalazło się parę Margaret Shyne/Shine. I jedna Margarita Shine w 1838 roku :) I na dodatek katoliczka.

https://www.british-genealogy.com/threa ... aret-Shyne

Tak więc jakiś punkt do rozważań jest. Odzew w Anglii również jest spory. Teraz poszukam co się działo z rodem Trębickich - jakichś żyjących potomków na pewno jeszcze mają. Myślę tak, że ktoś taki kto postawił pomnik służącej bądź co bądź - musiał być bardzo związany z tą osobą i może w opowiadaniach rodzinnych coś się zachowało.

Chociaż jak na złość wiele o majątku w Kurowicach nie ma (poza tym, że jest nadal zadłużony :)

Dziękuję za zainteresowanie i odzew. Pewnie jeszcze będę miał jakieś pytania. Poszukiwania w Anglii to całkiem inny świat :)

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Wg tego co widzę w 1888 właściciel to Stanisław Trębicki ale w 1897 hrabina Emilia Starżyńska (albo Starzyńska bo z cyrylicą różnie bywa) córka Kazimierza.

Więc może w "międzyczasie" być cos u notariusza.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Stanisław Ludwik Trębicki był mężem Emilii Trębickiej (dalecy krewni), który zmarł w Kurowicach w 1890 roku (czyli rok po Margaret Shyne). Emilia wyszła powtórnie za mąż za Adama Starzeńskiego.

Jest to opisane u M. Minakowskiego: http://www.sejm-wielki.pl/b/cz.I006219

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”