poszukuję miejsca urodzenia pradziadka - Mierowice??

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

BUBUŚ

Sympatyk

Post autor: BUBUŚ »

Witam
Poszukuję informacji na temat miejsca urodzenia mojego pradziadka Stanisława Makucha.
Wiem, że urodził się 2 listopada 1901 roku w Mierowicach (Mieronicach??) jego ojciec to Kazimierz, matka Maria z domu Droza ? Wstawiłem te znaki zapytania, ponieważ te informacje nie są pewne (pochodzą z aktu zgonu z Francji i zostały zapewne zapisane przez francuskiego urzędnika z ustnego przekazu członków rodziny. Mogą więc brzmieć podobnie). Nazwa miejsca urodzenia została przekreślona, nie wiem dlaczego. Może po śmierci ksiądz z francuskiej parafii próbował skontaktowac się z parafia jego urodzenia, ale nie mógł jej odnaleźć
Stanisław dotarł później do wsi Kurów w województwie łódzkim, gdzie poślubił moją prababcie Marię z domu Wlazły. Następnie przenieśli się do wschodniej Francji i tam zmarł.
Link do aktu zgonu:
https://drive.google.com/file/d/1hnTgAi ... p=drivesdk
PS. Moja mama twierdzi, że podobno Stanisław pochodził z rzeszowskiego. Niestety nikt w rodzinie nie jest w stanie potwierdzić mi tej informacji, a w województwie podkarpackim nie odnalazłem podobnie brzmiącej nazwy... Bez miejsca urodzenia ciężko będzie mi odszukać jego akt urodzenia :/ nawet nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam Grzegorz.
Grzegorz Pawelec
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

małżeństwo kluczowe - spróbuj je odnaleźć /zdobyć..w USC?/ wraz z aneksami
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
margo_b

Sympatyk

Post autor: margo_b »

Witam
Proszę sprawdzić Mieronice znajdujące się w świętokrzyskim. Wg geneteki jest akt ur. Stanisława Makucha z 02.11.1901r. syna Kazimierza i Marianny Druż.

Pozdrawiam
Małgorzata
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witaj.
Są dwie wsie w Polsce o nazwie Mieronice:
1. Mieronice – położona w województwie świętokrzyskim, w powiecie jędrzejowskim, w gminie Wodzisław, we wsi jest kościół parafialny pod wezwaniem św. Jakuba Starszego powstały w II poł. XIII wieku;
2. Mieronice – wieś położona w województwie świętokrzyskim, w powiecie jędrzejowskim, w gminie Małogoszcz.
Przeszukałem genetykę i o dziwo znalazłem indeks urodzenia w parafii Mieronice, który w zasadzie odpowiada danym Twojego pradziadka:
• akt urodzenia nr 93 z roku 1901 – Stanisław Makuch, syn Kazimierza i Marianny Druż, parafia Mieronice, miejscowość Mieronice.
Tu jest link do indeksu:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Z dużą dozą prawdopodobieństwa wspomniany powyżej Stanisław Makuch może być Twoim pradziadkiem?

Pozdrawiam – Roman.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

ROMAN_B pisze: Tu jest link do indeksu:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Z dużą dozą prawdopodobieństwa wspomniany powyżej Stanisław Makuch może być Twoim pradziadkiem?
Nawet data urodzenia się zgadza.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
BUBUŚ

Sympatyk

Roman i Małgorzata dziękuję Wam bardzo! Szukając natrafiłem też na tą miejscowość, niestety akty urodzenia z działu metryki kończą się w roku 1878. Dzwoniłem kilkukrotnie do parafii, próbowałem kontaktować się przez stronę internetową. Bez odzewu. Nie wiedziałem o możliwości sprawdzenia osoby w genetyce. Bardzo ułatwia to poszukiwania :) wszystko wskazuje na to, że to on!!! Szkoda, że dziadek umarł kilka lat wcześniej, nie widział zbyt dużo o swoim ojcu... Gdy miał ok. 10 lat Stanisław z żoną i dwiema siostrami dziadka Franka wyruszyli do Francji (on ukrył się w zbożu, bo nie chciał z nimi jechać, był bardzo zżyty ze swoim dziadkiem, ten niestety utopił się po kilku latach i mój dziadek został sam). Szukali go przez chwilę ale musieli jechać powozem na pociąg. To musiały być dla nich trudne chwile. Stanisław zmarł krótko po przyjedzie do Francji (wypadek w pracy, już po urodzeniu kolejnego syna). Mój dziadek odwiedził rodzinę w latach 60, jego siostry również przyjechały w tym okresie do Kurowa odwiedzić Franka. Później kontakt się urwał, kilka listów które pisała moja mama pod koniec lat 80. Mi udało się odzyskać kontakt z córkami sióstr dziadka poprzez Facebooka, niestety krótko po śmierci dziadka... One wysłały mi akt zgonu i również są ciekawe czy uda się odszukać coś na jego temat, tak samo jak moja mama (córka Franka) i jego żona (moja babcia, która ma 91lat).
Gdzie szukać aktów urodzenia z tej parafii, z roku 1901?
Grzegorz Pawelec
margo_b

Sympatyk

Jeżeli masz możliwość to akt jest tutaj (oczywiście po rosyjsku):
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,87557,19

Pozdrawiam
Małgorzata
BUBUŚ

Sympatyk

Małgorzato próbowałem otworzyć link do genbazy, niestety otwiera pustą stronę. Wchodząc na www.metryki.genbaza.pl nie mogę założyć konta, można tylko się logować a w zakładce genbaza widzę tylko Koszalin i Warszawę (Grodzisk, Mława, Pułtusk, Łowicz).
Skąd pewność, że ten akt gdzieś tu jest?
Pozdrawiam Grzegorz
Grzegorz Pawelec
margo_b

Sympatyk

Mnie po zalogowaniu pokazuje między innymi AD i AP Kielce. Nie wiem dlaczego Tobie się to nie wyświetla.
Akt jest na pewno (Mieronice 1900-1913 urodzenia, str. 19) ale jak masz go otworzyć to już nie pomogę.

Pozdrawiam
Małgorzata
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Mam nadzieję, że dobrze bo niewyraźne :(
93
Działo się to w Mieronicach 21 października/ 3 listopada 1901 roku o godzinie 11 rano stawił się Kazimierz Makóch lat 31 chłop rolnik mieszkający w Mieronicach w obecności Walentego Dróża lat 22 i Tomasza Perzowskiego lat 37 chłopów rolników mieszkających w siele Mieronice i okazali nam dziecię płci męskiej i oświadczył, że urodziło się wczoraj o godzinie 8 rano w tymże siele od ślubnej żony Marianny Dróż lat 20. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym dano imię STANISŁAW a rodzicami chrzestnymi byli Walenty Dróż i Jadwiga … . Akt ten zgłaszającemu i świadkom przeczytany przez Nast. Tylko podpisany został. Ks. (…)

[/img]
Pozdrawiam - Gośka
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Na stronie Genbaza masz komunikat

Aby zalogować się do systemu, użyj swojego konta z serwisu GenPol.com

Jeśli nie masz jeszcze swojego konta - zajerestruj się w serwisie GenPol.com

To moja wędka. Mam nadzieje, ze pomocna do dalszych poszukiwań.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
BUBUŚ

Sympatyk

Gośka dzięki za tłumaczenie! Udało mi się zarejestrować na genbazie (przez pare dni jestem zmuszony korzystać z przeglądarki w telefonie i stąd problemy). Po zalogowaniu link od Małgorzaty działa bez zarzutów. Wychodzi na to, że odnalazłem (z Waszą dużą pomocą) miejsce urodzenia pradziadka. Teraz muszę odszukać kontakt do żyjących Makuchów z Mierowic i może nawet się tam przejadę ;) myślę że raczej nie wiedzą jak dalej potoczyły się losy Stanisława. Ciekawi mnie dlaczego opuścił rodzinne strony i czy miał rodzeństwo.
Pozdrawiam Grzegorz
Grzegorz Pawelec
margo_b

Sympatyk

BUBUŚ

Sympatyk

Widzę, wychodzi na to że Kazimierz urodzony w 1870 to jego ojciec, a ojciec tego Kazimierza to Łukasz. Jest też Łukasz Ur. 1829, będę wstawiał posty na forum z tłumaczeniem z rosyjskiego i zobaczymy jak daleko uda się dojść...
Patrzę na google maps parafie św. Jakuba w Mieronicach i widzę kościół w którym prawdopodobnie chrzczony był mój pradziadek.
Bo są jeszcze drugie Mieronice pow. Małogoszcz, ale ten akt urodzenia pochodzi z parafii Mieronice kolo miasta Wodzisław, prawda?
Grzegorz Pawelec
margo_b

Sympatyk

Tak, to te Mieronice koło Wodzisławia.

Pozdrawiam
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”