Wanda Frydrychsowa z Andrzejkowa nad Świtezią

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wanda Frydrychsowa z Andrzejkowa nad Świtezią

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu zagadki.

Otóż w okresie przedwojennym nad jeziorem Świteź w Andrzejkowie (poczta Walówka) istniał pensjonat wypoczynkowy.

Z prasy wynikałoby iż należał on do Wandy z Kulwieciów Frydrychsowej. W wielu gazetach można znaleźć reklamy i ogłoszenia o przyjmowaniu gości. Ale jedynie z lat 1933-36, innych nie znalazłam.

Tymczasem z książki "Znad Świtezi, w głąb tajgi" napisanej przez Grażynę Strumiłło-Miłosz wynika iż należał on do jej matki czyli Wandy z Kulwieciów Strumiłłowej.

Znalazłam tylko dwa ogłoszenia (z 1938 i 39r) dotyczące pensjonatu Wandy Strumiłło. Są one w zasadzie identyczne w treści z reklamami z lat wcześniejszych, a dotyczących pensjonatu Wandy Frydrychsowej.

Zaczęłam podejrzewać, że Wanda Frydrychsowa i Wanda Strumiłłowa, to jedna i ta sama osoba, zwłaszcza, że w prasie znalazłam wezwanie z 1933 dla Edwarda Frydrychsa do stawienia sie w Sądzie Arcybiskupim w związku ze sprawą separacyjną wytoczona przez Wandę Frydrychsową.
Pomyślałam, że Edward Frydrychs np. zmarł lub małżeństwo zostało w jakiś sposób rozwiązane i Wanda ponownie wyszła za mąż za Strumiłłę.

Ale jednak coś mi nie pasuje.

Po pierwsze: z książki "Znad Świtezi, w głąb tajgi" nie wynika aby Wanda miała wcześniej innego męża niż Bronisław Strumiłło.
Po drugie: w książce "Szlakiem Adama Mickiewicza po Nowogródczyźnie, Wilnie i Kownie: przewodnik" Tomasza Krzywickiego, wyczytałam iż ... nad brzegiem Świtezi istniały dwa pensjonaty należące do pań Wandy Kulwieć-Frydrychsowej i Wandy Strumiłłowej...

I w zasadzie to "po drugie" powinno mi wszystko rozwiązać. Wanda Frydrychsowa i Wanda Strumiłłowa, to dwie różne osoby.

Ale w takim razie kim była Wanda Frydrychsowa?
Wiem tylko, że była Kulwieć z domu. Nigdzie nic więcej o niej nie znalazłam.
O Wandzie Strumiłłowej trochę wiem. Znam jej przodków, rodziców, rodzeństwo i ich losy, znalazłam jej akt urodzenia, przeczytałam książkę o zesłaniu do Wierużskiego Oziera, "znam" jej dzieci, wiem gdzie i kiedy zmarła i gdzie jest pochowana.

A Wanda Frydrychsowa stanowi dla mnie zagadkę. Może ktoś będzie cokolwiek wiedział, spotkał sie w prasie lub w jakichkolwiek materiałach z Wandą z Kulwieciów Frydrychsową i/lub Edwardem Frydrychsem - jej mężem.
Będę wdzięczna za każdą informację, może uda mi sie złapać jakiś trop.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Próbowałaś skontaktować się z autorem przewodnika (przez wydawnictwo)?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Jeszcze nie, ale próbuję złapać kontakt do Grażyny Strumiłło-Miłosz (córki Wandy Strumiłłowej) i nawet numer telefonu dostałam, ale nie udaje mi sie dodzwonić.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Por. Edward Frydrychs był osadnikiem wojskowym. /Woj. Nowogródzkie , powiat Nowogródek, gmina Rajca, osada Miratycze./
https://kresy.genealodzy.pl/zbior/pdf/o ... jskowi.pdf
http://szukajwarchiwach.pl/2/23/0/3/255 ... bJednostka

26 Pułk Ułanów /str. 599/
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/applet? ... djvu&p=598
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Krzysztof
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dzieki Krzysztofie. Zawsze krok do przodu!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Warakomski

Sympatyk

„Życie Nowogródzkie”. W bibliotece są numery z lat 1927 - 1931
Art. „ Schronisko nad Świtezią”/ 4/
Dotyczy otwarcia schroniska, ale i działalności Nowogródzkiego Oddziału PTK. Wanda Frydrychsowa była jednym z członków założycieli Oddziału i jego sekretarzem, ale i walnie przyczyniła się do budowy schroniska / podziękowania/.
Inicjatorem tych przedsięwzięć był oczywiście Kazimierz Kulwieć. Rzeczywiście zastanawiające jest czy połączyła ich tylko społecznikowska pasja, czy też jakieś rodzinne koneksje. Wiadomo że na Nowogródczyźnie Kazimierz miał syna i córkę.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ublication

„Relacja z rozmowy przeprowadzonej przez Wandę Skowron z Wandą Strumiłłową –
córką Kazimierza Kulwiecia – w dniu 7 czerwca 1986 r.”
http://gosciniec.pttk.pl/26_28_2007/gosciniec_26_28.pdf

110 zdjęć
Jest tam sporo zdjęć rodziny Strumiłłów z Miratycz, ale chyba ciekawe z Anną Frydryks / po prawej stronie/
„Fot. Grupowe. W pracy w zagrodzie z kozami. Anna Frydryks i Grażyna Strumiłło oraz Wanda Strumiłło – mama Grażyny Strumiłło, Toruń, VI 1946 r.”
Fot. Portret. Od lewej: Wanda Strumiłło, Anna Frydryks i Grażyna Strumiłło – bratowa Czesława Miłosza, Toruń, V 1946
Fot. Na schodach. Portret. Anna Frydryks i Grażyna Strumiłło, Toruń, 1946 r.
http://www.smok.hostil.pl/img/Rapacka/z ... 04956.html

Anna Frydryks jest dużo starsza od Grażyny Strumiłło. Jest jeszcze ten najstarszy syn Wandy, który zginął na Wale Pomorskim, musiał urodzić się ok. 1925 r. Trzeba sprawdzić jakie nosił nazwisko.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dziękuję Krzysztofie, wszystkie te informacje mam i stąd też moje wątpliwości.
Najstarszy syn Wandy, według książki "Znad Świtezi w głąb tajgi" miał na imię Andrzej (Jędrek) i w 1939 r
miał zapewne kilkanaście lat, ale o nazwisku nic tam nie ma.
Na stronie "straty" Andrzeja Strumiłło nie ma. Frydrychs Edward jest i to mógłby być mąż Wandy Frydrychsowej.
Szukam dalej.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Warakomski

Sympatyk

Chyba rozwiązaliśmy zagadkę. Wanda Frydrychsowa i Wanda Strumiłło to ta sama osoba, czyli córka Kazimierza Kulwiecia.
Kapr. Frydryks Andrzej syn Edwarda, ur. 1924 r. w Warszawie.1 pp, zginął 16.02.1945 r. Pochowany Wałcz Bukowina. Matka Strumiłło Wanda.
https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=56467651
Krzysztof
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Oj, Krzysztofie dzięki. Jesteś WIELKI !
Czyli jednak moje pierwotne przeczucia mnie nie zawiodły.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Uwielbiam czytać takie zakończenia :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”