A wiesz może, gdzie znajdę metryki dla tej miejscowości z lat 20. XIX wieku, tak żeby móc zdobyć akt urodzenia Fryderyki ?
Wg Bazy PRADZIAD Archiwum Państwowe ma je dopiero od lat 70 ;[
No to mi zagwozdkę zadałeś. Nie pomogę, bo moje „korzonki” są w mazowieckiem i tam się bardziej orientuję. Ale faktycznie widzę, że akta metrykalne nie tylko Wielbarka, ale i Szczytna (powiat dla Wielbarka) zaczynają się w latach 70-tych. Nie bardzo wiem jak to wyglądało w Prusach co do USC w latach 20-tych XIX w. (czy taka instytucja istniała, jak w Ks. Warszawskim?), ale jeśli chodzi o kościół, to katolicki w Wielbarku powstał dopiero w latach 70-tych XIX w. Przedtem był tylko ewangelicki, ale doczytałam, że zburzono stary w 1819 r, a nowy zaczęto budować w 1823 r. Czyli przerwa wypada akurat wtedy, kiedy Fryderyka się urodziła, chociaż jakoś to musiało funkcjonować w czasie budowy. Była chyba katoliczką, ale jeszcze do połowy XIX w. kościoły ewangelickie służyły też katolikom, więc jakiś ksiądz (może ze Szczytna) tam przyjeżdżał i jakieś akta prowadził, albo i ewangelicki ochrzcił i wpisał. Ale tego już chyba nie znajdziesz (chociaż nigdy nie należy tracić nadziei), bo niestety obie wojny światowe zrobiły swoje, a szczególnie po drugiej wojnie, kiedy niszczono wszystko, co kojarzyło się z Niemcami, prawdopodobnie dokończono dzieła. I tym "optymistycznym" akcentem zakończę moje wywody.
Baśka
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Owa Weronika (ojciec Wojciech zam. Ostrowy) chyba bedzie nazywala sie
Durak ?, wyplynela tez w 1913 z miejscowosci Ostrowy, Galicja do siostry Anny Durak ktora wyruszyla w r. 1911 ( lat 18 ) z miejscowosci Ostrowy Baranowskie.
rok 1864, parafia Lutocin. W informacji o pannie młodej jest napisane, że urodziła się w kraju Pruskim w miejscowości o nazwie... pomimo,, że jest czytelnie napisane to nie umiem odcyfrować.
Mamy tu Galicję Austriacką i niewiele więcej mogę pomóż. Jej dzieci rodziły w różnym miejscach; Biały Kościół (czyli półn.-zach. od Krakowa), Wieliczka (czyli po przeciwległej stronie Krakowa), kolejne zaś w Cyrkule Stryjskim.
Proszę o pomoc w odczytaniu miejsca zamieszkania Teofila Chodakowskiego
i jeśli jeszcze można w części panny młodej
...a Panną Olimpią Bogumiłą Maryańską córką Jakuba i Maryanną Bonay..... przy famili zamieszkałej małżonków Maryańskich w Żychlinie zamieszkałego Lekarza.... praktykującego lat.... licząca w Warszawie zrodzoną przy....