Archiwum Diecezjalne w Opolu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sophie

Sympatyk

Post autor: Sophie »

Witam,

Pięć lat temu miałam okazję wstąpić do Archiwum Diecezjalnego w Opolu. Spodziewałam się, iż mimo że są to archiwa kościelne, a nie państwowe, jako że znajdują się w mieście wojewódzkim, będą one odpowiednio przechowywane i zabezpieczone, a moje poszukiwania będą dosyć owocne. Niestety była to dosyć rozczarowująca wizyta.
Materiały które mnie interesowały znajdowały się na mikrofilmach, jednak ewidentnie sprzęt miał już swoje lata i całe pomieszczenie było urządzone w dosyć prowizoryczny sposób, a ja niestety nie miałam wiedzy na temat moich przodków jaką posiadam dzisiaj. Chciałabym dowiedzieć się jakie są Wasze doświadczenia oraz odczucia i czy ktoś wybiera się tam w najbliższym czasie.

Zosia
Lis_Tad

Sympatyk

Post autor: Lis_Tad »

Dzień dobry,

Czy wybiera się ktoś do Archiwum w najbliższym czasie ?

Szukam jednego aktu, według ks prowadzącego Archiwum księgi powinny być. Czekam na pełne potwierdzenie.

Daty graniczne i nazwiska doprecyzowane. Wpisy z poprzednich lat bardzo ładne i starannie zapisane. Szacuję zaangażowanie na maks 5 min. Szczegóły na priv.

Pozdrawiam,
Tadeusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”