Poszukiwania osób pochodzenia żydowskiego.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

demiane

Sympatyk

Post autor: demiane »

Witam
Zostałem poproszony o przysługę by odnaleźć informację o żydowskich mieszkańcach okolic Międzybrodzia, Bielska i Wadowic.
Czy ktoś spotkał się z jakimiś spisami, aktami urodzenia etc. dla mieszkańców Polski tego wyznania? Przyznam że nie mam pojęcia za co się zabrać. Czy istnieją w naszych archiwach jakieś metryki z tamtych okolic?
Pozdrawiam
Demiane
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Przed 1808 rokiem nie bylo ksiag wyznania mojzeszowego.
Od 1808-ego roku do 1825-ego osoby wyznania mojzeszowzgo byly wpisywane w ksiegi metrykalne stanu cywilnego. Znajdziesz je wiec w "SZWA" (szukaj w archiwach), albo, jesli jeszcze nie zostaly zeskanowane w archiwach. To sa wspolne ksiegi dla wszystkich wyznan.
Niektore z nich sa juz w Genetece.
Po 1825-tym roku do 1945 roku, istnieja osobne ksiegi dla wyznania mojzeszowego. Tez sa w archiwach.
Szuka sie wiec tak samo jak dla wyznania rzymskokatolickiego, prawoslawnego lub protestanckiego.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
demiane

Sympatyk

Post autor: demiane »

Dzień dobry
Pięknie dziękuję za pomoc. Myślałem że to będzie trudniejsza sprawa.
Pozdrawiam
Demiane
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”