Witam
Zostałem poproszony o przysługę by odnaleźć informację o żydowskich mieszkańcach okolic Międzybrodzia, Bielska i Wadowic.
Czy ktoś spotkał się z jakimiś spisami, aktami urodzenia etc. dla mieszkańców Polski tego wyznania? Przyznam że nie mam pojęcia za co się zabrać. Czy istnieją w naszych archiwach jakieś metryki z tamtych okolic?
Pozdrawiam
Demiane
Poszukiwania osób pochodzenia żydowskiego.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzien dobry,
Przed 1808 rokiem nie bylo ksiag wyznania mojzeszowego.
Od 1808-ego roku do 1825-ego osoby wyznania mojzeszowzgo byly wpisywane w ksiegi metrykalne stanu cywilnego. Znajdziesz je wiec w "SZWA" (szukaj w archiwach), albo, jesli jeszcze nie zostaly zeskanowane w archiwach. To sa wspolne ksiegi dla wszystkich wyznan.
Niektore z nich sa juz w Genetece.
Po 1825-tym roku do 1945 roku, istnieja osobne ksiegi dla wyznania mojzeszowego. Tez sa w archiwach.
Szuka sie wiec tak samo jak dla wyznania rzymskokatolickiego, prawoslawnego lub protestanckiego.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Przed 1808 rokiem nie bylo ksiag wyznania mojzeszowego.
Od 1808-ego roku do 1825-ego osoby wyznania mojzeszowzgo byly wpisywane w ksiegi metrykalne stanu cywilnego. Znajdziesz je wiec w "SZWA" (szukaj w archiwach), albo, jesli jeszcze nie zostaly zeskanowane w archiwach. To sa wspolne ksiegi dla wszystkich wyznan.
Niektore z nich sa juz w Genetece.
Po 1825-tym roku do 1945 roku, istnieja osobne ksiegi dla wyznania mojzeszowego. Tez sa w archiwach.
Szuka sie wiec tak samo jak dla wyznania rzymskokatolickiego, prawoslawnego lub protestanckiego.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Dzień dobry
Pięknie dziękuję za pomoc. Myślałem że to będzie trudniejsza sprawa.
Pozdrawiam
Demiane
Pięknie dziękuję za pomoc. Myślałem że to będzie trudniejsza sprawa.
Pozdrawiam
Demiane