Poszukuję Lichodziejewskich-mojej rodziny z Litwy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Moja prababcia urodzoan w roku 1895 r na 90% w Trokach
znalazłem jakąś koleżankę z Wilna która pracuje w Archiwum Historycznymw Wilnie i znalazła rodzicó mojej prababci Kazimiery Lichodziejewskiej ale już nie mogła znaleść rodzieństwa i dat ich urodzenia w tym Archiwum co to znaczy czem,u nie znalazła żadnego dziecka Marianny i Aleksandra Lichodziejewskiego
Proszę o pomoc bym był wdzięczny za pomoc w dokończeniu tego drzewa genealogicznego
Proszę o ponmoc tajk dalego już zaszedłem ze szkoda żebym nie dokońćzył dzrewa a chodzi mi o jeszcze jedn.ą linię genealogiczną Pozdrawiam Robert
znalazłem jakąś koleżankę z Wilna która pracuje w Archiwum Historycznymw Wilnie i znalazła rodzicó mojej prababci Kazimiery Lichodziejewskiej ale już nie mogła znaleść rodzieństwa i dat ich urodzenia w tym Archiwum co to znaczy czem,u nie znalazła żadnego dziecka Marianny i Aleksandra Lichodziejewskiego
Proszę o pomoc bym był wdzięczny za pomoc w dokończeniu tego drzewa genealogicznego
Proszę o ponmoc tajk dalego już zaszedłem ze szkoda żebym nie dokońćzył dzrewa a chodzi mi o jeszcze jedn.ą linię genealogiczną Pozdrawiam Robert
Marianna i Aleksander Lichodziejewski to rodzice Kazimiery Lichodziejewskiej, Twojej prababci - dobrze zrozumiałem?
Jakiego byli wyznania? Gdzie mieszkali?
Może napisz precyzyjnie co już znalazłeś a czego Ci brakuje?
Pozdrawiam,
Jurek
Jakiego byli wyznania? Gdzie mieszkali?
Może napisz precyzyjnie co już znalazłeś a czego Ci brakuje?
Pozdrawiam,
Jurek
-
Wladyslaw_Moskal

Nie podajesz dat , wiec musisz sam dojsc do wniosku, patrzac z jakich lat wykonali mikrofilmy Mormoni;
z archiwum w Wilnie i w Grodnie Mormoni maja mikrofilmy z Trok z lat 1794 - 1839;
http://www.familysearch.org/eng/library ... umns=*,0,0
Z powyzszego mozna wnioskowac, ze z innych lat ksiegi nie sa dostepne w archwach, a dlaczego, to chyba wynika
z historii tego rejonu.
Moze ten watek bedzie dla Ciebie pomocny;
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 1906#41906
Wladyslaw
z archiwum w Wilnie i w Grodnie Mormoni maja mikrofilmy z Trok z lat 1794 - 1839;
http://www.familysearch.org/eng/library ... umns=*,0,0
Z powyzszego mozna wnioskowac, ze z innych lat ksiegi nie sa dostepne w archwach, a dlaczego, to chyba wynika
z historii tego rejonu.
Moze ten watek bedzie dla Ciebie pomocny;
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 1906#41906
Wladyslaw
Potrzebuję Pomocy dotyczące mojej rodziny z Litwy
Moj prababcia Kazimiera jak napisałem ur 1895 r chyba Troki(Litwa) miała ojca który zmarł Aleksander Lichodziejewski 17.08.1903 r Poszukuję jeszcze dat urodzenia Aleksandra jak i daty urodzenia i zgonu jego żony Marianny jak i jego dzieci tzn Aleksandra juniora i józefa tylko daty urodzenia bo wyjechali do USA. Marianna miała drugiego męża Konstanty Łuszczyński ślub mieli w 1906 r datę dokładną mam i mieli syna także Konstanty Łuszczyński i mieszkali w Nowosołki koło Trok(Litwa)
proszę o pomoc próbowałem to wysłać konkretnie do pana Jurka i Władysława ale jakoś chyba nie doszlo Pozdrawiam Robert dzięki za pomoc
proszę o pomoc próbowałem to wysłać konkretnie do pana Jurka i Władysława ale jakoś chyba nie doszlo Pozdrawiam Robert dzięki za pomoc
-
Croizet_Anna
Dzien dobry!
Musze sprostowac odpowiedz Wladyslawa - to, ze Mormoni nie posiadaja mikrofilmow z jakis lat nie oznacza, ze ksiegi te nie istnieja!!! Ksiegi metrykalne parafi katolickiej w Trokach zachowaly sie prawie w komplecie (brakuje niektorych rocznikow). Zeby je konsultowac trzeba niestety pojechac do Wilna, do Archiwum historycznego i samemu poszukac. Niestety, praca w tym archiwum jest bardzo zle zorganizowana. Po pierwsze mniej wiecej 50% ksiag nie jest dostepnych, bo sa w zlym stanie, a nie sa ani zeskanowane, ani zmikrofilmowane. Po drugie mozna co prawda zamowic jednorazowa po 10 ksiag, ale trzeba na to czekac po 5h, i nigdy nie wiadomo co sie dostanie. Mnie w tydzien udalo sie przejrzec tyle, ile w Polsce bym zrobila w dwa dni. Mozna tez zamowic poszukiwania -ale nie wiem, czy da sie to zrobic z z zagranicy; Ja to robilam przez rodzine, ktora mieszka pod Wilnem (ceny 10 litow za akt z XX wieku, 30 litow za akt z XIX wieku).
Akta cerkwi prawoslawnych w ogole nie sa dostepne do konsultacji - trzeba kazdorazowo zamawiac.
Anna Dobkowska
Musze sprostowac odpowiedz Wladyslawa - to, ze Mormoni nie posiadaja mikrofilmow z jakis lat nie oznacza, ze ksiegi te nie istnieja!!! Ksiegi metrykalne parafi katolickiej w Trokach zachowaly sie prawie w komplecie (brakuje niektorych rocznikow). Zeby je konsultowac trzeba niestety pojechac do Wilna, do Archiwum historycznego i samemu poszukac. Niestety, praca w tym archiwum jest bardzo zle zorganizowana. Po pierwsze mniej wiecej 50% ksiag nie jest dostepnych, bo sa w zlym stanie, a nie sa ani zeskanowane, ani zmikrofilmowane. Po drugie mozna co prawda zamowic jednorazowa po 10 ksiag, ale trzeba na to czekac po 5h, i nigdy nie wiadomo co sie dostanie. Mnie w tydzien udalo sie przejrzec tyle, ile w Polsce bym zrobila w dwa dni. Mozna tez zamowic poszukiwania -ale nie wiem, czy da sie to zrobic z z zagranicy; Ja to robilam przez rodzine, ktora mieszka pod Wilnem (ceny 10 litow za akt z XX wieku, 30 litow za akt z XIX wieku).
Akta cerkwi prawoslawnych w ogole nie sa dostepne do konsultacji - trzeba kazdorazowo zamawiac.
Anna Dobkowska
jak piosałem moja znajoma która pracuje w Archiwum może mi poszukać al;e jakoś nie znalazła dzieci Alexandra i Marianny nawet jak ja podałem datę a sprawedziła księgi z lat 1880-1900 i zadnego dzioecka nie było Pozdrawiam może coś pani wymyśli Pozdrawiam Robert
-
Croizet_Anna
To masz szczescie z ta znajoma. Ja tez nie znalazlam kilkorga z rodzenstwa pradziadka i prababci (koniec XIX wieku), choc wiem na pewno, ze istnieli i jak mieli na imie; Nie wiem jak to wyjasnic. Mysle, ze nalezy poszukac w innych, pobliskich parafiach, np Stare Troki. Ja w ten sposob znalazlam akt slubu pradziadkow - w Starych Trokach, choc on pochodzil parafi Nowe Troki (Landwarow), a ona z parafii Wszystkich Swietych w Wilnie. Nie wiem dlaczego tam wlasnie brali slub. Poza tym - na tamtych terenach ludzie czesto zmieniali miejsce zamieszkania. Moja babcia urodzila sie np w jekatyrenburgu, bo tam wyjechali na kilka lat "za chlebem".
Pozdrawiam
Anka
Pozdrawiam
Anka
Aby ustalić miejsce zamieszkania rodziny można przejrzeć spisy parafian okolicznych parafii. Jeśli mieszkali w pobliżu to gdzieś będą wpisani. W internecie są dostępne spisy z parafii Stare i Nowe Troki z lat 1908-09:
Spis parafian kościoła rzymsko-katolickiego w Starych Trokach z 1909 roku
http://genealogia.lt/st.pdf
Spis parafian kościoła rzymsko-katolickiego w Nowych Trokach z 1908 roku
http://genealogia.lt/cos.pdf
W tym ostatnim spisie występują poszukiwane nazwiska, a na stronie 18 jest prawdopodobnie poszukiwana rodzina.
Pozdrawiam,
Jurek
Spis parafian kościoła rzymsko-katolickiego w Starych Trokach z 1909 roku
http://genealogia.lt/st.pdf
Spis parafian kościoła rzymsko-katolickiego w Nowych Trokach z 1908 roku
http://genealogia.lt/cos.pdf
W tym ostatnim spisie występują poszukiwane nazwiska, a na stronie 18 jest prawdopodobnie poszukiwana rodzina.
Pozdrawiam,
Jurek
Na podanym przez Jurka linku,jest ten wpis:poz.205-206
дом Лиходэиевскаго /dom Lichodziewskiego
Константинъ Ивановъ Лиходэиевский Лущинский,35 lat?
Konstantyn Iwanow Lichodziewski Łuszczyński?
żona?Maria z Pawłowskich .
syn? Konstantyn ,2 lata?
syn? Josif Aleksandrow Lichodziewski ,1 ?
córka?-Kazimira ,12 lat ?
syn? Paweł ,9 lat ?
-------------------
Joanna
syn? Konstantyn ,2 lata?
syn? Paweł ,9 lat ?
-------------------
Joanna
Aha pani Joanno napisałem na pani skrzynkę wiadomość
Maria z domu Pawłowska miała męża Aleksandra jak już pisałem iz nim miała synów Aleksandra Józefa i Pawła jak i córkę Kazimierę Lichodziejewskich a takze z drugiego małżeństwa w 1906 r mieli syna Konstanty Łuszczyński a mąż miał na imię Konstanty Łuszczyński
z tego co wiem Paweł urodził się 1899 r mam nawet dokładną datę a to mam z USC
Kazimiera urodziła się 1895r także mam dokładną datę Józef urodził się 1890 r to mam między innymi od Pani Joanny tą wiadomośc bo sprawdziła listę pasażerów jak przybył do USA i tam była taka data podana czyli jakoś podany wiek dzieci raczej się nie zgadzają bo Józef i Aleksander musieli mieć po 17-18 lat żeby mogli podrózować statkiem samemu czyli jak Józef 1907 r popłynoł do USA w tedy miał 17 lat z tego wynika
Pozdrawiam panią Joannę i wszystkich którzy chcą mi pomóc dojść do końca drzewa Pozdrawiam Robert
Maria z domu Pawłowska miała męża Aleksandra jak już pisałem iz nim miała synów Aleksandra Józefa i Pawła jak i córkę Kazimierę Lichodziejewskich a takze z drugiego małżeństwa w 1906 r mieli syna Konstanty Łuszczyński a mąż miał na imię Konstanty Łuszczyński
z tego co wiem Paweł urodził się 1899 r mam nawet dokładną datę a to mam z USC
Kazimiera urodziła się 1895r także mam dokładną datę Józef urodził się 1890 r to mam między innymi od Pani Joanny tą wiadomośc bo sprawdziła listę pasażerów jak przybył do USA i tam była taka data podana czyli jakoś podany wiek dzieci raczej się nie zgadzają bo Józef i Aleksander musieli mieć po 17-18 lat żeby mogli podrózować statkiem samemu czyli jak Józef 1907 r popłynoł do USA w tedy miał 17 lat z tego wynika
Pozdrawiam panią Joannę i wszystkich którzy chcą mi pomóc dojść do końca drzewa Pozdrawiam Robert
a mam jeszcze takie pytanie czy to są wszystkie dzieci Konstantego Łuszczyńskiego czy także Aleksandra bo jak to są dzieci Konstantego Łuszczyńskiego czy to są wspólne dzieci z Marią z domu Pawłowskich Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
aha mam jeszcze jedną prośbę odnośnie drugiej strony rodziny tzn o miiejscowość Landwarów wtedy to nazywało Pietuchowo i saroliszki nie wiem jak po litewsku(rosyjsku) to musi być miejscowośc koło Landwarowa tak mi się wydaje
Adolf Stankiewicz urodził się 09.11.1884 r w landwarowie poszukuję jego ojca imię nazwisko i matki itd...prawdopodobnioej także w Landwarowie ale to chyba można ustalić z aktu-metryki urodzenia Adolfa gdzie się urodzili jego rodzice jak ktoś ma znajomego który mieszka na terenie Litwy koło Wilna może by osobiście mógł poszukać tych danych Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc jak ktoś będzie potrzebował pomocy z okolic Łodzi i samej Łodzi mogę pomóc Pozdrawiam
Adolf Stankiewicz urodził się 09.11.1884 r w landwarowie poszukuję jego ojca imię nazwisko i matki itd...prawdopodobnioej także w Landwarowie ale to chyba można ustalić z aktu-metryki urodzenia Adolfa gdzie się urodzili jego rodzice jak ktoś ma znajomego który mieszka na terenie Litwy koło Wilna może by osobiście mógł poszukać tych danych Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc jak ktoś będzie potrzebował pomocy z okolic Łodzi i samej Łodzi mogę pomóc Pozdrawiam
jak Konstantyn Łuszczyński miał 35 lat bo tak to rozumiem w 1908 r to urodził się około 1873 roku Maria urodziła się około 1871 r w dniu ślubu z nim miała 35 lat ślub Konstantego odbył się 1906 r jej pierwszy mąż urodził się około Aleksander urodził się około 1859 r żył około 44 lat
jeszcze takie informację posiadam jak cos pani znalazła nowego to czekam na odpowiedź może dotyczące USA także Pozdrawiam Robert
jeszcze takie informację posiadam jak cos pani znalazła nowego to czekam na odpowiedź może dotyczące USA także Pozdrawiam Robert
Re: Potrzebuję Pomocy dotyczące mojej rodziny z Litwy
Witam pani Joanno czy coś można wiecej ustalić z tymi osobami
np kiedy się urodzili dojść do Archiwum historycznych w Wilnie żeby można perzeszukać ich spisy
dokładne daty itd.... to samo kiedy się urodził Aleksander Lichodziejewski Burmistrz Trok zmarł 17.08.1903 r miał podobno 44 lata jak zmarł czy mopżna ustalić kiedy się urodził tak samo kiedy jegio żona urodziła się i zmarła jak i drugie małżeństwo może uda się w Trockach jakoś ustalić kiedy się urodzili wspomniali bracia z wątku amerykańskieg tzn józef i Aleksander
Pozdrawiam i czekam na odpwoeidź dzięki za pomoc z USa Pozdrawiam Robert
np kiedy się urodzili dojść do Archiwum historycznych w Wilnie żeby można perzeszukać ich spisy
dokładne daty itd.... to samo kiedy się urodził Aleksander Lichodziejewski Burmistrz Trok zmarł 17.08.1903 r miał podobno 44 lata jak zmarł czy mopżna ustalić kiedy się urodził tak samo kiedy jegio żona urodziła się i zmarła jak i drugie małżeństwo może uda się w Trockach jakoś ustalić kiedy się urodzili wspomniali bracia z wątku amerykańskieg tzn józef i Aleksander
Pozdrawiam i czekam na odpwoeidź dzięki za pomoc z USa Pozdrawiam Robert
Joanna71 pisze:Na podanym przez Jurka linku,jest ten pis:poz.205-206
syn? Konstantyn ,2 lata?
syn? Paweł ,9 lat ?
-------------------
Joanna
Re: Potrzebuję Pomocy dotyczące mojej rodziny z Litwy
Witam czy kltoś może uda się znaleść wyżej wymienione osoby tzn datę urodzenia Konstantego uszczyńskiego seniora jak i juniora jak i jego żony Marii z domu Pawłowskiej a także iuch daty zgonów może taklze uda się ustalić w którym roku urodził się Aleksander Lichodziejewski burmistrz Trok
Pozdrawiam i czekam na odpoowiedź Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam i czekam na odpoowiedź Pozdrawiam Robert