Deutsche Dienststelle (WASt)

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Deutsche Dienststelle (WASt)

Post autor: Massalski_Marcin »

Witam,
Jakich informacji mogę dowiedzieć się o moim przodku od WAST? Zależy mi w zasadzie tylko na jego ostatnim miejscu zamieszkania i ewentualnie zdjęciu.
Pozdrawiam
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Ja dostałem informacje wg następującego porządku: imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia; numer jednostki archiwalnej; miejsce zamieszkania; przebieg służby w układzie: daty (od - do), jednostki i miejscowości; stopień.

Co do ostatniego miejsca zam. był dokładny adres.

Odpowiedź dostałem po ponad roku.

Opłata w moim przypadku to 8 euro + koszty przelewu, które znacznie przewyższają koszt kwerendy.
Pozdrawiam

Marcin
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuje
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

Zastrzegam, że pewnie nie jest to norma a moje indywidualne doświadczenia, a zasób informacji które można uzyska jest pewnie w różnych przypadkach szerszy. W każdym razie, faktograficznie krok naprzód. Dodam, że wniosek składałem elektronicznie jakoś w połowie 2016, a odpowiedź przyszła w grudniu 2017.
Pozdrawiam

Marcin
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Od czego zaleźy kwota do zapłaty 8€ i 25€?
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

Chciałem podzielić się swoimi doświadczeniami.

Kilka dni temu dostałem w końcu odpowiedź z WASt.
Po trzech (sic) latach oczekiwania wysłałem delikatne przypomnienie i odpisali od razu.
Żadne personalne dokumenty się nie zachowały, natomiast według tzw. listy nieśmiertelników udało się odtworzyć zgrubnie przebieg służby. Są tam przydziały do jednostek, rejony działania tychże, pobyty w szpitalach, odniesione rany.
Do zapłaty 8 euro za każdą stronę z tymi informacjami.

I teraz nurtuje mnie wątpliwość, czy gdybym do nich nie napisał to szukali by nadal i być może znaleźli więcej, czy może już zapomnieli o mnie całkowicie.

pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”