Wypych - Łódź

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Wypych - Łódź

Post autor: apogorzelska »

Temat: "Rodzina Wypych - Łódź"*

Witam Serdecznie

Może ktoś będzie mógł pomóc. Pani Karolina napisała do mnie już w zeszłym roku z pytaniem czy szukana osoba figuruje w jakiś starych spisach lekarzy... Teraz ponownie zwróciła się z prośbą o pomoc. Poniżej informację o rodzinie oraz treść wiadomości.
Jedyne co znalazłam w zeszłym roku to wpis w bazie osób represjonowanych który (co dziwne!) już teraz się nie pojawia...

Pozdrawiam :k:
Ania Pogorzelska

DANE OSOBOWE
nazwisko WYPYCH
imię MIECZYSLAW
data urodzenia 1925-11-26
miejsce urodzenia LODZ

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: International Tracing Service (ITS) in Bad Arolsen
rodzaj represji deportowany do III Rzeszy
dodatkowe informacje po zakończeniu wojny przebywał na terenie Niemiec

RODZINA WYPYCH
Ojciec:
Stanisław Wypych, urodzony 12.05.1895 w Lodzi, katolik, zawód – lekarz (lub weterynarz) (może miał swój gabinet lekarski w Radomsku)
Matka:
Juliane Wieszniewski urodzona 15.08.1895 w Łodzi, również katoliczka
Miejsce zawarcia małżeństwa: Łódź

Dzieci:
– Mieczysław Wypych, urodzony 26.11.1925 w Lodzi
– reszta rodzeństwa poszukiwana! (imiona nieznane, prawdopodobnie młodsze)

"Szanowni Państwo,

My, Firma EndemolShine Germany, produkujemy serial dokumentalny “Vermisst” (w tłum. zaginiony/zaginiona), program poszukujący dawnych krewnych zaginionych. W tym przypadku poszukujemy w Polsce bliskich Mieczysława Wypycha. Ojciec Mieczysława przed wojna pracował jako lekarz, dlaczego zwracam się teraz do Państwa o pomoc.
Posiadamy jedynie informacje iż jego ojciec Stanisław Wypych zamieszkały na początku w Łodzi, przeprowadził się w około 1938 roku do Radomska. Niestety Stanisław Wypych wraz z żoną nie przeżył drugiej wojny światowej a syn Mieczysław został wywieziony do Niemiec. W poszukiwaniach za resztą rodziny, potrzebowalibyśmy więcej informacji o ojcu Stanisławie. Jedyne informacje, które posiadamy to:

Stanisław Wypych, urodzony 12.05.1895 w Łodzi
Miejsce zamieszkania: od 1938 roku w Radomsku

Może Państwo posiadają w Archiwum więcej informacji o Stanisławie Wypych. Na przykład czy miał swój gabinet lekarski, lub może jego adres zamieszkania. Cokolwiek mogło by nam pomóc w odnalezieniu rodziny Mieczysława.

Bylibyśmy Państwu bardzo wdzięczni, gdyby moglibyście nam pomóc w poszukiwaniach. W razie pewnych uzupełnień jestem do Państwa dyspozycji pod numerem telefonu: +49/221 650 30-156.

Uprzejmie prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

Z góry dziękuję za wsparcie.

Z poważeniem,

Karolina Chylinska"

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Nie bardzo wiem w jaki sposób można cokolwiek odszukać w w/w sprawie. Nazwisko pospolite i właściwie żadnego punktu zaczepienia. Na fb już sprawdzono, że w dostępnych wykazach lekarza ani felczera o takim nazwisku nie ma. Sprawdziłam karty meldunkowe z Łodzi i też nie udało mi się odszukać Stanisława Wypycha urodzonego w 1895 roku.
Jedyne co możnaby było odszukać to najprawdopodobniej po zamieszkaniu w Radomsku w 1938 roku powinna być jakaś wzmianka w lokalnej gazecie o otwarciu gabinetu lekarskiego czy prywatnej praktyki pod warunkiem, że rzeczywiście był lekarzem.
Według mnie należy przede wszystkim odszukać w Łodzi akt ślubu Stanisława z Julianną a po tej dacie odszukać inne dzieci tej pary, które być może trafiły w 1938 roku wraz z rodzicami do Radomska. Być może przy aktach urodzeń będzie adnotacja o zgonie w Radomsku a wtedy odszukanie ewentualnej rodziny byłoby już możliwe. Można jeszcze wynotować z wyszukiwarki z cmentarzy z Radomska wszystkie zgony mężczyzn o nazwisku Wypych po 1938 roku i w parafii bąź w USC sprawdzić czy któraś z nich jest synem Stanisława i Julianny z Wieszniewskich.

Alicja
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Aniu,
Mieczyslaw jest nadal w stratach.pl.
Podobnie jak Alicja nie udalo mi sie znalezc jakiegokolwiek sladu po lekarzu czy weterynarzu
w Lodzi ani Radomsku.
Ksiazka adresowa Lodzi 1937/39 str. 622.
osoby o tym nazwisku i dwoch Stanislawow, moze ktorys z nich to ojciec Mieczyslawa ?
http://bcul.lib.uni.lodz.pl/dlibra/docm ... ublication
Rodzice nie przezyli wojny a co sie z nimi stalo ?, moze jakies dokumenty do wgladu pozostaly.
Wieszniewskich tez nie widze a Wisniewskich cala masa.

Pozdrawiam
Grazyna
Sochers

Sympatyk
Adept

Post autor: Sochers »

Mała uwaga - jeśli chodzi o nazwisko Wypych, może warto spojrzeć, czy na pewno miejsce urodzenia to Łódź. Jest to jedno z "zasiedziałych" nazwisk na Wsi Retkinia, która dopiero w 194 została przyłączona do Łodzi. W tym przypadku może być tak, że wskazanie miejsca urodzenia "Łódź" nie do końca jest precyzyjne. Mój dziadek na straty.PL ma wpisane Łódź, a de facto to była wieś Retkinia (par. Pabianice do 1904 bodajże, dalej już parafia NSJ Retkinia).

Może się przyda, może nie, ale warto mieć świadomość, może pomoże w poszukiwaniach?
Pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”