Witam,
Poszukuję informacji o moim 3xpradziadku Bazylim Kozłowskim.
Z ksiąg metrykalnych parafii grekokatolickiej w Krównikach wiem, że pełnił funkcję nauczyciela w szkole parafialnej oraz śpiewaka.
Pierwszy raz jego nazwisko pojawia się w 1820 roku (później wielokrotnie wymieniany jako ojciec chrzestny), jednak przed tym rokiem nazwisko Kozłowski nie występuję w księgach krównickich, dlatego zakładam, że rodzina pochodziła z innej miejscowości.
Czy mają Państwo może jakiś pomysł gdzie mógłbym poszukiwać dalszych informacji? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam serdecznie,
Witold Kozłowski
Nauczyciel w szkole parafialnej w Krównikach koło Przemyśla
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
kozlowskiw

-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Bazyli był diakiem a to była ważna funkcja w kościele greckokatolickim.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Diak_(prawos%C5%82awie)
Zdecydowanie ważniejsza niż organisty w kościele katolickim ale także wędrowna (w efekcie zmiany parafii)
Stąd trzeba by szukać we wszystkich parafiach aby tego uniknąc szukałbym o nim informacji w archiwach cerkiewnych. Mogą być tam nawet dokumenty personalne
Nie moje strony stąd mam jedynie intuicyjne namiary kierunkowe. ale chyba jest w Przemyślu. Można zacząć od kontaktu w AP w Przemyślu i tam pytać.
Na marginesie szukałem kiedyś informacji o księdzu unickim ale z Podlasia. Uzyskałem je u Bazylianów w Warszawie. Ale unici na Podlasiu a unici w zaborze austriackim to kompletnie inne historie.
Pozdrawiam
https://pl.wikipedia.org/wiki/Diak_(prawos%C5%82awie)
Zdecydowanie ważniejsza niż organisty w kościele katolickim ale także wędrowna (w efekcie zmiany parafii)
Stąd trzeba by szukać we wszystkich parafiach aby tego uniknąc szukałbym o nim informacji w archiwach cerkiewnych. Mogą być tam nawet dokumenty personalne
Nie moje strony stąd mam jedynie intuicyjne namiary kierunkowe. ale chyba jest w Przemyślu. Można zacząć od kontaktu w AP w Przemyślu i tam pytać.
Na marginesie szukałem kiedyś informacji o księdzu unickim ale z Podlasia. Uzyskałem je u Bazylianów w Warszawie. Ale unici na Podlasiu a unici w zaborze austriackim to kompletnie inne historie.
Pozdrawiam
-
kozlowskiw

Dziękuję za podpowiedź. Napisałem do Archiwum Archidiecezjalnego w Przemyślu - zobaczymy.
Syn Bazylego, Aleksy również był diakiem w Krównikach.
W księgach metrykalnych różnie było podawane: adjunctus, profesor, magister, coadjutor, didascalus.
Nie byłem pewien czy te wszystkie określenia odnoszą się właśnie do diaka.
Czy ktoś z Państwa może ma doświadczenia z archiwami grekokatolickiej cerkwi?
Pozdrawiam,
Witold Kozłowski
Syn Bazylego, Aleksy również był diakiem w Krównikach.
W księgach metrykalnych różnie było podawane: adjunctus, profesor, magister, coadjutor, didascalus.
Nie byłem pewien czy te wszystkie określenia odnoszą się właśnie do diaka.
Czy ktoś z Państwa może ma doświadczenia z archiwami grekokatolickiej cerkwi?
Pozdrawiam,
Witold Kozłowski