Wałeccy, Balińscy ( Wałecki, Baliński)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

tk1988

Post autor: tk1988 »

Poszukuję rodziny, osób związanych z nazwiskami Baliński, Wałecki. Do kilku pokoleń do tyłu zamieszkiwali ziemię piotrkowką i radomszczańską, parafie Kamieńsk, Gorzkowice, Bęczkowice, Radomsko. Jeśli chodzi o Balińskich pojawiają się tu takie imiona i nazwiska jak:
Józef i Paulina Balińscy z domu Błaszczyk ( pradziadkowie) - cześć dzieci wyjechała do Łodzi więc na pewno spora część rodziny zamieszkuje właśnie w Łodzi. Mieli dzieci Jana, Józefa, Zygmunta, Władysława ( mój dziadek), Stanisława, Anielę i Zofię. Rodzice pradziadka Józefa - również Józef oraz Franciszka Balińscy z domu Hoffman Rodzice babci Pauliny- Klemens i Nieznane Błaszczyk z domy Matuszczyk.

Jeśli natomiast chodzi o rodzinę Wałeckich to szukam rodziny Jana Wałeckiego ur. w 1884 r ( syna Jana i Katarzyny z domu Szymczyk - parafia Kamieńsk w łódzkim) i tutaj głownie chodzi o rodziny dzieci z pierwszego małżeństwa pradziadka z Rozalią z domu Hojka Mieli dwóch synów Jana i Feliksa. Zarówno wujek Janek jak i Wujek Felek wyjechali do Warszawy. Wujek Jan zginął najprawdopodobniej w Powstaniu Warszawskim. Miał dwójkę dzieci Barbarę ( z męża Drzewiecka) i Tadeusza. Wujek Felek miał również dwójkę dzieci Teresę i Jana. Po śmierci Rozalia Pradziadek ożenił się z Heleną z domu Ozga z która miał dwie córki.
Jeśli ktoś chiałby dopytać o więcej szczegółów albo jest z tych osób które szukam proszę o kontakt. Tak jak wspomniałem najprawdopodobniej Balińscy - Łódź, Wałeccy - Warszawa
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Pewnie niewiele pomogę ale siostra mojej mamy Marianna Bartnik (1924-1979) poślubiła w Kodrębie - łódzkie- około roku 1946 Józefa Wałeckiego (ur 23.08.1923 najprawdopodobniej w parafii Gorzkowice - zm. 31.12.1990 w Głogowie). Trzech synów z tego małżeństwa żyje i mieszka w Głogowie.

Pozdrawiam Alicja
prezesm84

Post autor: prezesm84 »

Moj dziadek sp. Wincenty Balinski slub z Irena Lakis pochodza z Wilna. Dziadek Wincenty mial Ojca Wincentego Balinskiego... 1881-1943... szukam jego rodzicow...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”