Wszystkim, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę genealogiczną i chcą widzieć genealogię trochę szerzej niźli z perspektywy historii własnej rodziny, polecam gorąco rocznik Towarzystwa Genealogiczno - Heraldycznego w Poznaniu. Już same nazwiska autorów mówią same za siebie. Numery archiwalne są jeszcze do zdobycia w Towarzystwie, także drogą pocztową.
Podaję adres strony, gdzie można nawiązać w tej sprawie kontakt: T G_H
Poniżej zamieszczam spis treści poszczególnych numerów.
1990
Rafał T. Prinke, Wspólna praca - wspólne korzyści, s. 1-4
Rafał T. Prinke, Dr. Conrad Swan (Święcicki) - polski herold w College of Arms, s. 5-9
Andrzej Szymon Waliszewski, Analiza heraldyczno-genealogiczna płyt nagrobnych Sulimowskich w Borzęciczkach, s. 10-18
Leszek Krajkowski, Rodzina Batkowskich z Chodzieży i Poznania, s. 19-26
Paweł Piotr Martuzalski, Informacje o członkach rodzin szlacheckich na podstawie odpisów z nagrobków cmentarnych Krakowa I, s. 27-30
Towarzystwa genealogiczne polskie, polonijne i Polską zainteresowane 31-32
Rafał T. Prinke, Rzetelność czy próżność?, s. 33-35
Bolesław Januszkiewicz, Drzewo genealogiczne rodu Cegielskich, s. 36-40
Jan Pągowski, Poszukiwanie początków rodziny Pągowskich herbu Pobóg, s. 41-49
Jerzy Krynicki, Z dziejów rodu Krynickich-Chodyków herbu Korab, s. 50-54
Zdzisław Pentek, Koligacje tzw. "ludności olęderskiej" w Wielkopolsce, s. 55-59
Paweł Piotr Martuzalski, Informacje o członkach rodzin szlacheckich na podstawie odpisów z nagrobków cmentarnych Krakowa II, s. 60-63
Towarzystwa genealogiczne w krajach sąsiednich, s. 64
Rafał T. Prinke, Pretendenci i genealogia, s. 65-70
Andrzej Szymon Waliszewski, Złotkowscy herbu Topór w XVI i XVII wieku, s. 71-81
Rafał T. Prinke, Rodzina Zawackich z Zawdy i Łasina do początku XIX wieku, s. 82-96
Zdzisław Pentek, Stanisław Karwowski - badacz i genealog, s. 97-99
Henryk Koczorowski, Herb w ekslibrisie I, s. 100-104
Działalność biur heraldycznych, s. 105-110
Rafał T. Prinke, Komputeryzacja genealogii i heraldyki, s. 111-115
Jan Pągowski, Prinke Rafał T., Genealogia rodziny Wapniarskich z Kazimierza Biskupiego, s. 116-125
Jan Pągowski, Potomkowie Seweryna Pągowskiego h. Pobóg pisarza ziemskiego kaliskiego, s. 126-147
Henryk Koczorowski, Herb w ekslibrisie II, s. 148-151
1991
Rafał T. Prinke, Herby dzisiaj, s. 1-2
Józef Ceptowski, Genealogia rodziny Ceptowskich, s. 3-8
Jerzy Krynicki, O początkach rodu Krynickich z Ziemi Przemyskiej, s. 9-17
Rafał T. Prinke, Nieznany herbarzyk polski w zbiorach College of Arms w Londynie, s. 18-19
Zdzisław Pentek, Przyczynek do dziejów heraldyki w świetle kronik Geoffroya de Villehardouina i Roberta de Clari, s. 20-22
Zdzisław Pentek, O pracach genealogicznych ks. Stanisława Kozierowskiego, s. 23-25
Henryk Koczorowski, Herb w ekslibrisie III, s. 26-32
Rafał T. Prinke, Królewska krew. Polscy potomkowie Karola Wielkiego, s. 33-42
Andrzej Szymon Waliszewski, Metody identyfikacji w badaniach heraldyczno-genealogicznych, s. 43-47
Zdzisław Pentek, Jana Karola Dachnowskiego "Herby szlacheckie w ziemiach pruskich", s. 48-53
Rafał Wolski, Niektóre nauki pomocnicze historii Pomorza Wschodniego (Prus) w XVIII i XIX wieku, s. 54-58
Henryk Koczorowski, Herb w ekslibrisie IV, s. 59-64
Rafał T. Prinke, Uczniowie Królewskiego Seminarium Nauczycielskiego w Paradyżu w latach 1836-1886, s. 65-96
Leszek Krajkowski, XIX-wieczne cmentarze Poznania, s. 97-98
Leszek Krajkowski, Cmentarz Zasłużonych Wielkopolan (dawniej Starofarny) na Wzgórzu św. Wojciecha w Poznaniu, s. 99-118
Leszek Krajkowski, Cmentarz parafii św. Wojciecha na stoku Cytadeli w Poznaniu, s. 119-127
1992
Józef Borzyszkowski, Dzieje rodziny w życiu historyka, s. 1-16
Juliusz Wit Leo, Zarys dziejów rodziny Leo, s. 17-23
Zdzisław Pentek, Bolesław Kurosz - heraldyk nieznany, s. 24-26
Henryk Koczorowski, Filigran o tematyce heraldycznej, s. 27-32
Rafał T. Prinke, Michał Sędziwój - pochodzenie, rodzina, herb, s. 33-49
Renata Olszewska, Zdzisław Pentek, Wybrane obiekty sepulklarne (XVI-XX w.) Murowanej Gośliny i okolic,
s. 50-62
Zdzisław Pentek, Stemmata w zbiorach Biblioteki Głównej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu,
s. 63-64
Sławomir Leitgeber, Dzieje poznańskiej rodziny Taylorów, s. 65-72
Rafał T. Prinke, Królewska krew (2), s. 73-82
Renata Olszewska, Zdzisław Pentek, Materiały do badań genealogicznych okolic Poznania (cz. 2), s. 83-100
Leszek Krajkowski, Cyryl Ratajski i jego rodzina, s. 101-109
Jacek Ceptowski, Genealogia rodziny Handschuhów, s. 110-129
Leszek Krajkowski, Właściciele nieruchomości w Gnieźnie w 1787 r., s. 130-131
1993
Jan Pruszyński, Zygmunt Luba-Radzimiński i archiwum berehskie, s. 1-11
Paweł Kosina, Potomkowie Mikołaja Dunina-Wąsowicza, s. 12-18
Leszek Krajkowski, Rodowód Franciszka Ratajczaka, powstańca wielkopolskiego, s. 19-23
Wojciech Buller, Odnalezieni przodkowie, s. 24-36
Sławomir Leitgeber, Potomkowie Stanisława Kurnatowskiego (1823-1912), s. 37-40
Emanuel Leo von Löwenmuth, Historia rodziny Leo, s. 41-47
Louis S. Meyer, The family of Benedict Meyer, s. 48-55
Rafał T. Prinke, Indeks osób do wywodów przodków kanoników poznańskich 1535-1786, s. 56-105
Zdzisław Pentek, Prace genealogiczne Wojciecha Wielądka (1744-1822), s. 106-119
Zdzisław Pentek, XVII-wieczny herbarz rękopiśmienny ze zbiorów Biblioteki Raczyńskich w Poznaniu, s. 120-121
Tadeusz Jeziorowski, Ekspertyza zapisu Art. 103.1 Konstytucji RP, s. 122-124
1994-1998
Andrzej Szymon Waliszewski, Ciświccy z Ciświcy herbu Wieniawa na Zbąszyniu, Rydzynie i Grodźcu, s. 1-98
1999-2000
Sławomir Leitgeber, Szułdrzyńscy, s. 1-10
Paweł Kosina, Nekropolia Duninów-Wąsowiczów w Smogorzowie, s. 11-19
Jerzy Krynicki, Jeszcze o początkach rodu Krynickich z Ziemi Przemyskiej, s. 20-23
Jerzy Rosochowicz, Drzewo genealogiczne rodziny Rosochowiczów (po mieczu), s. 24-53
Leszek Krajkowski, Krajkowscy. Z dziejów rodzin jednego nazwiska, s. 54-79
Piotr Maciej Dziembowski, Genealogia rodziny Balbierz (Balwierz), s. 80-92
Tadeusz Kęsicki, Kęsiccy z Kęs koło Pułtuska, s. 93-98
Z żałobnej karty, s. 99
2001
Arkadiusz Wagner, Herbowe ekslibrisy L.S.J. barona Schimmelpfenniga - domniemane znaki książkowe Biblioteki Rady Miejskiej Poznania z XVI-XVII w., s. 1-18
Sławomir Leitgeber, Chrzanowscy herbu Nowina (?) - szlachta czy mieszczanie?, s. 19-26
Mikołaj Pietraszak Dmowski, O pochodzeniu rodziny Mroczków herbu Leszczyc, s. 27-48
Lech Grodzicki, Golędzinowscy z Witek. Sprawozdanie z poszukiwań genealogicznych, s. 49-58
Robert Kostecki, Kosteccy w Kaliszu na przełomie XVIII i XIX wieku, s. 59-64
Krzysztof Artur Dławichowski, Drzewo genealogiczne Dławichowskich po mieczu, s. 65-94
Piotr Maciej Dziembowski, Księga grodzka wałecka z lat 1704-1708. Indeks osób, s. 95-107
2002
Mikołaj Pietraszak Dmowski, Zbigniew Wąsowski, Podlaskie korzenie Romana Dmowskiego, s. 1-20
Mikołaj Pietraszak Dmowski, Zaginione epitafium Władysława Dmowskiego, s. 21-28
Leszek Krajkowski, Rodzina Kolanowskich z Szamotuł i Poznania, s. 29-38
Sławomir Leitgeber, Ziołeccy, s. 39-56
Kazimierz Taczanowski, Taczanowscy z Taczanowa, s. 57-62
Piotr Maciej Dziembowski, Śluby parafii Rusiec, s. 63-100
2003-2004
Leszek Krajkowski, Rodzina historyka Stanisława Karwowskiego, s. 1-16
Piotr Maciej Dziembowski, Dziembowscy herbu Pomian - linia drezdeńska, s. 17-34
Lech Grodzicki, Rodzina Lembke z Przedborza - sprawozdanie z poszukiwań genealogicznych, s. 35-54
Robert Kostecki, Ostatni adiutant Romualda Traugutta. Przyczynek do dziejów drobnej szlachty podlaskiej, s. 55-66
Piotr Maciej Dziembowski, Żołnierze napoleońscy pochowani na cmentarzu w Margoninie w 1807 roku,
s. 67-74
Mikołaj Pietraszak Dmowski, Żołnierze armii francuskiej z wojny 1870/71 zmarli w niewoli pruskiej, pochowani na cmentarzu starofarnym w Bydgoszczy, s. 75-76
Piotr Maciej Dziembowski, Metryki szlachty ewangelickiej parafii Skoki i Rejowiec - wypisy, s. 77-98
Mikołaj Pietraszak Dmowski, Warunki genealogiczne dla kandydatów do kolegium szlacheckiego w Związku Polskich Kawalerów Maltańskich, s. 99-104
Robert Bielecki, Projekt indeksowania małżeństw z Wielkopolski, s. 105-108
Piotr Andrzej Dmochowski, O podlaskich korzeniach Romana Dmowskiego, s. 109-112 (artykuł polemiczny)
Mikołaj Pietraszak Dmowski, Polemika do polemiki. Uwagi do artykułu Piotra Andrzeja Dmochowskiego
"O podlaskich korzeniach Romana Dmowskiego", s. 113-118
Mikołaj Pietraszak Dmowski, "Dzieje rodziny Leitgeberów od XVIII do XX wieku", Sławomir Leitgeber, Poznań - Wrocław 2002, s. 119-121 (recenzja)
Rocznik "Gens" - pismo genealogiczne
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Fronczak_Waldemar

- Fronczak_Waldemar

Właśnie ukazał się kolejny numer tego bardzo cennego dla genealogów pisma.
Zamówienia na ten egzemplarz, jak również na wydania archiwalne można składać na adres viceprezesa Towarzystwa, Piotra Dziembowskiego
dziembowskip(at)tlen.pl
Poniżej zamieszczam skan ze spisem treści najnowszego Gensu

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Zamówienia na ten egzemplarz, jak również na wydania archiwalne można składać na adres viceprezesa Towarzystwa, Piotra Dziembowskiego
dziembowskip(at)tlen.pl
Poniżej zamieszczam skan ze spisem treści najnowszego Gensu

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
- Fronczak_Waldemar

Ukazał się kolejny numer Rocznika "Gens".
Wiem, że kilka osób było zainteresowanych zakupem archiwalnych egzemplarzy, więc przypominam, że najlepiej w tej sprawie kontaktować się z Piotrem Dziembowskim (dziembowskip małpka tlen.pl) lub poprzez adres na stronie Towarzystwa http://www.tgh.friko.pl
Nie muszę dodawać, że przy szczupłości wydawnictw w Polsce dotyczących tematyki genealogicznej, każda nowa pozycja z tego zakresu powinna być lekturą obowiązkową.
Poniżej podaję spis treści najnowszego rocznika.
2007-2008
Leszek Krajkowski, Towarzystwo Genealogiczno – Heraldyczne 1987-2007, s. 1-10
Jolanta Dworzaczkowa, Rodzina profesora Włodzimierza Dworzaczka, s. 11-16
Marek Makieła, Kresowy ród Taranczewskich, s.17-30
Marek Makieła, Jan Nepomucen Dankowski, poznański fabrykant mebli z przełomu XIX i XX wieku, s. 31-50
Bronisław Kaszkowiak, Szlachcic mieszczaninem. Franciszek Wierzejewski (ok. 1718-1788) i jego potomkowie, s.51-62
Dariusz Piotr Kucharski, Kniaziowie Holszańscy, s. 63-72
Waldemar Fronczak, Słów kilka o odmianach herbu Prus II, s. 73-82
Waldemar Fronczak, O herbie Piękostki, s.83-90
Kazimierz Taczanowski, Działalność Komiscji Cywilno – Wojskowej w sprawie ustanowienia polskiego a zarazem ziemiańskiego patronatu pruskich fortyfikacji zewnętrznego pierścienia Poznania w latach 1930-1931, s. 91-106
Piotr Maciej Dziembowski, Z dziejów kościoła ewangelicko – reformowanego w Orzeszkowie, s. 107-120
Piotr Maciej Dziembowski, Metryki szlachty parafii ewangelicko – reformowanej w Waszkowie – wypisy, s. 121-132
Piotr Maciej Dziembowski, Obiekty sepulkralne przy kościele w Skórzewie, s. 133-140
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Wiem, że kilka osób było zainteresowanych zakupem archiwalnych egzemplarzy, więc przypominam, że najlepiej w tej sprawie kontaktować się z Piotrem Dziembowskim (dziembowskip małpka tlen.pl) lub poprzez adres na stronie Towarzystwa http://www.tgh.friko.pl
Nie muszę dodawać, że przy szczupłości wydawnictw w Polsce dotyczących tematyki genealogicznej, każda nowa pozycja z tego zakresu powinna być lekturą obowiązkową.
Poniżej podaję spis treści najnowszego rocznika.
2007-2008
Leszek Krajkowski, Towarzystwo Genealogiczno – Heraldyczne 1987-2007, s. 1-10
Jolanta Dworzaczkowa, Rodzina profesora Włodzimierza Dworzaczka, s. 11-16
Marek Makieła, Kresowy ród Taranczewskich, s.17-30
Marek Makieła, Jan Nepomucen Dankowski, poznański fabrykant mebli z przełomu XIX i XX wieku, s. 31-50
Bronisław Kaszkowiak, Szlachcic mieszczaninem. Franciszek Wierzejewski (ok. 1718-1788) i jego potomkowie, s.51-62
Dariusz Piotr Kucharski, Kniaziowie Holszańscy, s. 63-72
Waldemar Fronczak, Słów kilka o odmianach herbu Prus II, s. 73-82
Waldemar Fronczak, O herbie Piękostki, s.83-90
Kazimierz Taczanowski, Działalność Komiscji Cywilno – Wojskowej w sprawie ustanowienia polskiego a zarazem ziemiańskiego patronatu pruskich fortyfikacji zewnętrznego pierścienia Poznania w latach 1930-1931, s. 91-106
Piotr Maciej Dziembowski, Z dziejów kościoła ewangelicko – reformowanego w Orzeszkowie, s. 107-120
Piotr Maciej Dziembowski, Metryki szlachty parafii ewangelicko – reformowanej w Waszkowie – wypisy, s. 121-132
Piotr Maciej Dziembowski, Obiekty sepulkralne przy kościele w Skórzewie, s. 133-140
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Prenumeruję GENS od 1 numeru. Naprawdę pasjonująca lektura.
Jest to także przyczynek do zabrania głosu w kwestii popularyzowania efektów działania członków poszczególnych towarzystw genealogicznych. Wiem, że także Lubuskie T.G. wydaje swój rocznik.
Apeluję w tym miejscu, by KAŻDE z towarzystw zechciało chcieć wydawać swój periodyk.
Dlaczego?
Odpowiedź znam z własnego doświadczenia. Kilka lat zdobywałem wiedzę o genealogii jako nauki pomocniczej historii. Kilka dodatkowych lat zbierałem dane, by wreszcie móc sklecić swoje pierwsze "Drzewo genealogiczne". Marzyłem gdzieś je upublicznić. Ponieważ już należałem do Poznańskiego T.G.H. jemu właśnie przekazałem swoje "wypociny". Jakież wielkie było moje zadowolenie i satysfakcja, gdy ukazało się drukiem. Moje dane zostały zweryfikowane przez samego Pana Krajkowskiego gdyż w dalszych swych poszukiwaniach odnajdywałem w księgach metrykalnych "mojej parafii" Jego nazwisko w kartotece kwerendy danej księgi. Jaki to był duży "kopniak" by dalej - więcej - staraniej.
Takich jak ja jest napewno wielu. Ale niewiele towarzystw daje szansę pokazania efektów pracy genealogicznej swoim członkom. One NIE WYDAJĄ swoich regionalnych roczników. W takim roczniku mogą być także praktyczne poradniki, wskazówki, adresy interesujacych stron, opinie i prezentacje wybranych programów genealogicznych, analizy literatury fachowej a nawet prezentacje "wybitnych" , "zasłużonych" i takie tam.
Może to nie jest wołanie na pustyni, ma nadzieję zapraszając do dyskusji merytorycznej:
Krzycho z Koszalina
Napewno takich j
Prenumeruję GENS od 1 numeru. Naprawdę pasjonująca lektura.
Jest to także przyczynek do zabrania głosu w kwestii popularyzowania efektów działania członków poszczególnych towarzystw genealogicznych. Wiem, że także Lubuskie T.G. wydaje swój rocznik.
Apeluję w tym miejscu, by KAŻDE z towarzystw zechciało chcieć wydawać swój periodyk.
Dlaczego?
Odpowiedź znam z własnego doświadczenia. Kilka lat zdobywałem wiedzę o genealogii jako nauki pomocniczej historii. Kilka dodatkowych lat zbierałem dane, by wreszcie móc sklecić swoje pierwsze "Drzewo genealogiczne". Marzyłem gdzieś je upublicznić. Ponieważ już należałem do Poznańskiego T.G.H. jemu właśnie przekazałem swoje "wypociny". Jakież wielkie było moje zadowolenie i satysfakcja, gdy ukazało się drukiem. Moje dane zostały zweryfikowane przez samego Pana Krajkowskiego gdyż w dalszych swych poszukiwaniach odnajdywałem w księgach metrykalnych "mojej parafii" Jego nazwisko w kartotece kwerendy danej księgi. Jaki to był duży "kopniak" by dalej - więcej - staraniej.
Takich jak ja jest napewno wielu. Ale niewiele towarzystw daje szansę pokazania efektów pracy genealogicznej swoim członkom. One NIE WYDAJĄ swoich regionalnych roczników. W takim roczniku mogą być także praktyczne poradniki, wskazówki, adresy interesujacych stron, opinie i prezentacje wybranych programów genealogicznych, analizy literatury fachowej a nawet prezentacje "wybitnych" , "zasłużonych" i takie tam.
Może to nie jest wołanie na pustyni, ma nadzieję zapraszając do dyskusji merytorycznej:
Krzycho z Koszalina
Napewno takich j
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
- Fronczak_Waldemar

Skoro jasno zostało powiedziane, że zastrzeżenia nie dotyczą "Gensa", to myślę, że można tę dyskusję dalej kontynuować w poniższym wątku.
Pismu to nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc
Może dzięki temu kolejny numer przeczyta więcej osób? Wszak piszemy to dla ludzi, a nie do szuflady, chociaż nie ukrywam, że w wielu wypadkach liczy się sam fakt pisemnego opublikowania wyników swoich badań.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Pismu to nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc
Może dzięki temu kolejny numer przeczyta więcej osób? Wszak piszemy to dla ludzi, a nie do szuflady, chociaż nie ukrywam, że w wielu wypadkach liczy się sam fakt pisemnego opublikowania wyników swoich badań.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak