Alegaty do slubu Stefana Stefanskiego - OK

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MrTomAsh

Sympatyk
Nowicjusz

Alegaty do slubu Stefana Stefanskiego - OK

Post autor: MrTomAsh »

Witam,

zwracam sie z uprzejma prosba o pomoc w przetlumaczeniu zalaczonych alegat ktore znalazlem przy akcie slubu. Jedna z nich wydaje sie byc akt urodzenia Stefana Stefanskiego, reszty nie bardzo rozumiem.

Znane fakty
On: Stefan Stefanski
Ur: ~ 1791 w Oksa, gm. Oksa, pow. jędrzejowski, świętokrzyskie, Polska
Rodzice: Mikołai Stefański i Zuzanna Dragon (zmarli przed 1812)

Ona: Katarzyna Januchta
Ur: ~ 1792 w (prawdopodobnie) Brzezinki, gm. Masłów, pow. kielecki, świętokrzyskie, Polska
Rodzice: Sebastian Januchta i Rozalia Piwowar

Slub: 5 lut 1812
Akt slubu nr: 21
Miejsce: Kielce (Katedra), pow. kielecki, świętokrzyskie, Polska

Akty:
http://www.bzymek.pl/metryki/StefanStef ... egata1.jpg
http://www.bzymek.pl/metryki/StefanStef ... egata2.jpg
http://www.bzymek.pl/metryki/StefanStef ... egata3.jpg

Za wszelka pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie,
Tomasz
Ostatnio zmieniony pt 02 mar 2018, 23:35 przez MrTomAsh, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie pozdrawiam,
Tomasz
Andrzej75

Sympatyk

Alegaty do slubu Stefana Stefanskiego i Katarzyna Januchta

Post autor: Andrzej75 »

1.
Na żądanie zainteresowanego wydaje się świadectwo z księgi metrykalnej zmarłych kościoła parafialnego w Oksie.

Roku Pańskiego 1796, dnia 13 IX - Mikołaj Stefanik, mistrz szewski, liczący ok. 40 lat, będąc w łączności ze Świętą Matką Kościołem, Bogu oddał duszę; jego ciało dnia 15 pochowano na cmentarzu kościelnym; dnia 7 tegoż miesiąca wyspowiadany, posilony Komunią św., umocniony przez namaszczenie świętym olejem i opatrzony absolucją generalną.

Na dowód czego podpisuję się i przykładam pieczęć kościoła; podpisano na plebanii w Oksie RP 1812 dnia 23 I
(-) Onufry Adamski, ręką własną

2.
Wszem wobec i każdemu z osobna, kogo to dotyczy, podaję do wiadomości, że w księdze metrykalnej zmarłych kościoła parafialnego w Oksie znajduje się i jest akt zgonu Zuzanny Stefanikowej, wdowy po zmarłym Stefaniku z Oksy, liczącej lat 40, która RP. 1799 dnia 1 VII w domu Wincentego Musialskiego pod nr 3 Bogu oddała duszę; jej ciało dnia 3 pochowano na cmentarzu kościelnym; dnia 1 wyspowiadana, umocniona przez namaszczenie świętym olejem i opatrzona absolucją generalną.

Niniejsze świadectwo, będące wiernym wyciągiem ze wspomnianej księgi, podpisuję i zaopatruję w pieczęć kościoła.
Dan w Oksie RP. 1812 dnia 23 I
(-) Onufry Adamski, ręką własną

3.
Świadectwo
przez które podaję do wiadomości, że w księdze metrykalnej ochrzczonych kościoła parafialnego w Oksie znajduje się akt chrztu Stefana Stefanika o następującym brzmieniu:

Roku Pańskiego 1791, dnia 2 IX - Ja, Mateusz Janczarski, komendarz kościoła, ochrzciłem dziecię urodzone tegoż dnia z Mikołaja Stefanika i Zuzanny Draganki, ślubnych małżonków z tutejszej parafii, któremu nadano imię Stefan*; chrzestnymi byli: Baltazar Spiechowicz i Marianna Stefanikowa, również z Oksy.

Zaświadczam, że niniejsze pismo jest dosłownym wyciągiem z księgi metrykalnej, podpisanym ręką własną i opatrzonym pieczęcią kościoła. Podpisano na plebanii RP. 1812 dnia 23 I
(-) Onufry Adamski, proboszcz, ręką własną

* dosłownie "Stefan Król" – czyli patronem dziecka był św. Stefan Węgierski.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
MrTomAsh

Sympatyk
Nowicjusz

Alegaty do slubu Stefana Stefanskiego i Katarzyna Januchta

Post autor: MrTomAsh »

Dziękuję bardzo! Dużo mi to podpowiedziało i kto wie - może umożliwi mi odkrycie jeszcze więcej o tej gałęzi. Szkoda, tylko dziadka mojego, że został sierotą w wieku 8 lat...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Tomasz
Serdecznie pozdrawiam,
Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”