Pilot 1939 rok, ale nie z Dęblina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
O to już więcej! A jest szansa na ślad skąd informacja o miejscu zestrzelenia (i czy zginął w jego efekcie?). "Nie wrócił" sugeruje "losy nieznane" - nie jest równoznaczne "zginął na miejscu", otwiera się np możliwość "był ranny/albo i nie/, informacja o losach (zestrzelenie) dotarła (może nawet od niego), ale on nie dotarł.
22 lata w 1939..to raczej w kierunku "Szkoła Podoficerów Lotnictwa dla Małoletnich" i niekoniecznie pilot (choć załoga latająca)
ale musiałbym doczytać, czy ma to sens..to zdjęcie sugestywne bardzo (wiek, a właściwie wygląd) i może przesłaniać fakty.
22 lata w 1939..to raczej w kierunku "Szkoła Podoficerów Lotnictwa dla Małoletnich" i niekoniecznie pilot (choć załoga latająca)
ale musiałbym doczytać, czy ma to sens..to zdjęcie sugestywne bardzo (wiek, a właściwie wygląd) i może przesłaniać fakty.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
A ja myślałam raczej o Szkole Technicznej Podchorążych Lotnictwa. Dzisiaj 22 lata to student II, III roku....no i ta odznaka. Według rozkazu z 1933 roku i odznaki jaką posiadał - musiał zdać egzaminy końcowe ( może u Małoletnich - w 1938 roku szkoła została podporządkowano bezpośrednio komendantowi Grup Szkół Lotniczych w Warszawie)
i odbyć 5 lat służby !
Ten młodziutki wygląd strasznie mi tu miesza....
Na razie przekopuję internet w poszukiwaniu list absolwentów tych szkół i z zazdrością patrzę na dokumentację z Dęblina...
w przekazie od kuzynki - zginął. Tak przekazała jej nieżyjąca już mama.
i odbyć 5 lat służby !
Ten młodziutki wygląd strasznie mi tu miesza....
Na razie przekopuję internet w poszukiwaniu list absolwentów tych szkół i z zazdrością patrzę na dokumentację z Dęblina...
w przekazie od kuzynki - zginął. Tak przekazała jej nieżyjąca już mama.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka