Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Geneteka-błędy.
Witam serdecznie,
Potrzebuje rady.
W Genetece znalazlam slub z 1897 roku (parafia Wszystkich Swietych w Warszawie).
Po sprawdzeniu aktu okazuje sie, ze ten akt slubu dotyczy zupelnie innej rodziny.
Czyli ten sam numer aktu i ten sam rok, ktory jest wpisany w Genetece, ale inny slub.
W skorowidzach parafii Wszystkich Swietych dostepnych na stronie internetowej jest wpisany ten drugi slub.
Nie ma sladu po slubie, ktory jest w Genetece.
Nie wiem, gdzie jest blad ?
Czy ktos umialby wytlumaczyc.
Z gory bardzo dziekuje
Bozenna
Potrzebuje rady.
W Genetece znalazlam slub z 1897 roku (parafia Wszystkich Swietych w Warszawie).
Po sprawdzeniu aktu okazuje sie, ze ten akt slubu dotyczy zupelnie innej rodziny.
Czyli ten sam numer aktu i ten sam rok, ktory jest wpisany w Genetece, ale inny slub.
W skorowidzach parafii Wszystkich Swietych dostepnych na stronie internetowej jest wpisany ten drugi slub.
Nie ma sladu po slubie, ktory jest w Genetece.
Nie wiem, gdzie jest blad ?
Czy ktos umialby wytlumaczyc.
Z gory bardzo dziekuje
Bozenna
Dobry wieczór!
Ja spotkałam się z podobną sytuacją w parafii św.Aleksandra.W skorowidzu papierowym znalazłam nazwisko,które mnie interesowało
a po odnalezieniu aktu okazało się,że dotyczy zupełnie kogoś innego.Okazuje się,że nawet skorowidzom sporządzonym na bieżąco
nie można do końca wierzyć.A jeżeli chodzi o śluby z roku 1897 od Wszystkich Św. to jakoś nie mogę doczekać obiecanych zdjęć....
Ewa
Ja spotkałam się z podobną sytuacją w parafii św.Aleksandra.W skorowidzu papierowym znalazłam nazwisko,które mnie interesowało
a po odnalezieniu aktu okazało się,że dotyczy zupełnie kogoś innego.Okazuje się,że nawet skorowidzom sporządzonym na bieżąco
nie można do końca wierzyć.A jeżeli chodzi o śluby z roku 1897 od Wszystkich Św. to jakoś nie mogę doczekać obiecanych zdjęć....
Ewa
-
Sroczyński_Włodzimierz

Z Panią Katarzyną Cocyk próbuję się skontaktować od pewnego czasu i nie odniosłem sukcesu, więc nie poradzę "proszę zapytać osobą która spisywała skorowidze":)
Wyjaśnienie może być banalne: jak nas informowała Marta - baza danych uległa uszkodzeniu jakiś czas temu, być może dotyczy to tez małżeństw z roku 1897 ze wszystkich Świętych, geneteka wyszukuje 186 pozycji (do H włącznie?) a aktów było znacznie więcej
przy czym 5 losowo przez mnie sprawdzonych zgadza się.. chyb anie rozwikłamy zagadki
to było ad "wytłumaczenie" geneteki -tzn próba:)
Reszta w wątku dot. digitalizacji i indeksacji wsz. świętych
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ic&p=40770
i ew. aleksandra
jako że nie związana z geneteką bezpośrednio
pozdrawiam
Wyjaśnienie może być banalne: jak nas informowała Marta - baza danych uległa uszkodzeniu jakiś czas temu, być może dotyczy to tez małżeństw z roku 1897 ze wszystkich Świętych, geneteka wyszukuje 186 pozycji (do H włącznie?) a aktów było znacznie więcej
przy czym 5 losowo przez mnie sprawdzonych zgadza się.. chyb anie rozwikłamy zagadki
to było ad "wytłumaczenie" geneteki -tzn próba:)
Reszta w wątku dot. digitalizacji i indeksacji wsz. świętych
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ic&p=40770
i ew. aleksandra
jako że nie związana z geneteką bezpośrednio
pozdrawiam
Witaj Kubo!
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale umknęła mi gdzieś Twoja wiadomość.
Otóż:
- Malowa Góra LB śluby - otwierają się u mnie poprawnie, zakres lat również jest wszędzie widoczny- dziwi mnie tylko czemu na przestrzeni tylu lat było ich tak mało
- Milejów LB zgony - widocznie indeksujący nie był pewny imienia i nazwiska, rok się wyświetla - 1906
- Obsza LB śluby - widocznie księga została założona przez pomyłkę. Ja niestety nie mogę jej usunąć. Może to zrobić tylko Jacek. Z czasem zrobię listę takich pustych ksiąg do usunięcia i dam ją Jackowi.
- Łopienniki (Łopiennik) LB urodzenia - są to akta parafii unickiej (informacja ta jest w Kolumnie 'Uwagi' przy każdej pozycji). Co do zmiany nazwy i ewentualnego dopisania informacji o wyznaniu w tytule, to tak jak wyżej, ja tego zrobić nie mogę. Tylko Jacek. Zazwyczaj jeśli brak informacji w tytule tzn. że indeksy dotyczą parafii rzymskokatolickiej.
Pozdrawiam,
Marta
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale umknęła mi gdzieś Twoja wiadomość.
Otóż:
- Malowa Góra LB śluby - otwierają się u mnie poprawnie, zakres lat również jest wszędzie widoczny- dziwi mnie tylko czemu na przestrzeni tylu lat było ich tak mało
- Milejów LB zgony - widocznie indeksujący nie był pewny imienia i nazwiska, rok się wyświetla - 1906
- Obsza LB śluby - widocznie księga została założona przez pomyłkę. Ja niestety nie mogę jej usunąć. Może to zrobić tylko Jacek. Z czasem zrobię listę takich pustych ksiąg do usunięcia i dam ją Jackowi.
- Łopienniki (Łopiennik) LB urodzenia - są to akta parafii unickiej (informacja ta jest w Kolumnie 'Uwagi' przy każdej pozycji). Co do zmiany nazwy i ewentualnego dopisania informacji o wyznaniu w tytule, to tak jak wyżej, ja tego zrobić nie mogę. Tylko Jacek. Zazwyczaj jeśli brak informacji w tytule tzn. że indeksy dotyczą parafii rzymskokatolickiej.
Pozdrawiam,
Marta
W Urodzeniach, łódzkie, Karol Chrzanowski:
10 1845 1734 Karol Chrzanowski 16 Kiernozia
Podane jest, że akt ma numer 16.
Napisałam do AP w Łodzi. Odpowiedzieli mi, że akt jest ale ma numer 10.
Pozdrowienia. Jola Kozak
10 1845 1734 Karol Chrzanowski 16 Kiernozia
Podane jest, że akt ma numer 16.
Napisałam do AP w Łodzi. Odpowiedzieli mi, że akt jest ale ma numer 10.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Krzysztof_Wasyluk

W indeksach Malowej Góry brakuje jeszcze numerów aktów.marta1044 pisze: - Malowa Góra LB śluby - otwierają się u mnie poprawnie, zakres lat również jest wszędzie widoczny- dziwi mnie tylko czemu na przestrzeni tylu lat było ich tak mało
Parafia w Malowej Górze, mimo że obejmowała spory obszar Południowego Podlasia, to była jednak "wyspą" na głównie unickim obszarze. Wszędzie były podobne proporcje, jak w sąsiadujących z Malową Górą (1,5 km) Mokranach (obecnie Mokranach Starych), gdzie na ponad 50 rodzin, tylko 3 występują w aktach Malowej Góry, a pozostałe były w unickiej parafii w Krzyczewie. W latach 1810-1862 były w MG 54 śluby. Dopiero po carskim ukazie tolerancyjnym z 1905 r., gdy praktycznie wszyscy unici na tym terenie przeszli do kościoła rzymsko-katolickiego, ilość ślubów zdecydowanie wzrosła i w latach 1905-1915 było ich w Malowej Górze 444.
- Bozenna

Bledy do poprawienia w Genetece, jesli jest to mozliwe:
1. woj. swietokrzyskie, nazwisko JARDEL, 1 slub wpisany, ale brak tej pozycji w wynikach.
2. woj. swietokrzyskie, parafia Gnojno, sluby, rok 1828 , akt n° 8 , pan mlody - Jacek Borowski.
Poprawne nazwisko jest: Jacek Baranski
Sliczne podziekowania
Bozenna
1. woj. swietokrzyskie, nazwisko JARDEL, 1 slub wpisany, ale brak tej pozycji w wynikach.
2. woj. swietokrzyskie, parafia Gnojno, sluby, rok 1828 , akt n° 8 , pan mlody - Jacek Borowski.
Poprawne nazwisko jest: Jacek Baranski
Sliczne podziekowania
Bozenna
Geneteka-błędy.
W informacji o aktualizacji Geneteki z 09-12 br.
Podano: Korzkiew MP ur, ślub , zg.
W Genetece przybyła pozycja urodzin ale zgonów już nie ??
Kuba Ch
Podano: Korzkiew MP ur, ślub , zg.
W Genetece przybyła pozycja urodzin ale zgonów już nie ??
Kuba Ch
Geneteka-błędy.
Księga - Zgony (D)
L.p. Rok Poz. Imię Nazwisko Akt Miejscowość
1 1871 1948 Zofia Dykiel 59 Kostrzyn
Bardzo proszę o poprawienie nazwiska na DYKIERT. Jednak nie zostało zmienione.
Pozdrawiam Genowefa
L.p. Rok Poz. Imię Nazwisko Akt Miejscowość
1 1871 1948 Zofia Dykiel 59 Kostrzyn
Bardzo proszę o poprawienie nazwiska na DYKIERT. Jednak nie zostało zmienione.
Pozdrawiam Genowefa
Geneteka-błędy.
Witam,
@kuba_ch
O ile pamiętam dostałam także zgony. Możliwe, że umknęły mi przy wstawianiu. Sprawdzę potem i ewentualnie je wstawie.
@Genowefa
Dziwne, bo przecież poprawiałam już ten wpis i po ponownym wejściu w Bazę by go poprawić, pokazuje się on jako już poprawiony. Ale czemu nie widać tego na publicznym podglądzie? Nie wiem.
Pozdrawiam,
Marta
@kuba_ch
O ile pamiętam dostałam także zgony. Możliwe, że umknęły mi przy wstawianiu. Sprawdzę potem i ewentualnie je wstawie.
@Genowefa
Dziwne, bo przecież poprawiałam już ten wpis i po ponownym wejściu w Bazę by go poprawić, pokazuje się on jako już poprawiony. Ale czemu nie widać tego na publicznym podglądzie? Nie wiem.
Pozdrawiam,
Marta
-
Magdalena_Smolska

Geneteka-błędy.
Marto!
Popraw proszę datę przy urodzeniach - Biesiadki.
Wysłałam indeksy do 1864, a jest wpisane 1857 r.
Dziękuję i pozdrawiam
Magda
Popraw proszę datę przy urodzeniach - Biesiadki.
Wysłałam indeksy do 1864, a jest wpisane 1857 r.
Dziękuję i pozdrawiam
Magda
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
Geneteka-błędy.
Witam!
Przeszukując akty z Parafii Św. Aleksandra w Warszawie natknęłam się na brak części skorowidza małżeństw z lat 1850-1858 (sygnatura 951): pod literą D są nazwiska z litery G natomiast D wogóle nie ma. Czy brakuje skanów tych stron czy to jakaś pomyłka?
Pozdrawiam
Alina Dąbkowska
Przeszukując akty z Parafii Św. Aleksandra w Warszawie natknęłam się na brak części skorowidza małżeństw z lat 1850-1858 (sygnatura 951): pod literą D są nazwiska z litery G natomiast D wogóle nie ma. Czy brakuje skanów tych stron czy to jakaś pomyłka?
Pozdrawiam
Alina Dąbkowska
- Krzysztof_Wasyluk

Geneteka-błędy.
Przypomnę z wcześniejszego wpisu:
Krzysztof WasylukW indeksach Malowej Góry brakuje jeszcze numerów aktów.
Krzysztof Wasyluk
Geneteka-błędy.
Witaj Krzysztofie!
Sprawdziłam plik (excel), który mam w Genetece, i nie ma w nim podanych numerów akt. Myślę, że w tej sprawie należałoby się skontaktować z osobą, która indeksowała tą parafię.
Pozdrawiam,
Marta
Sprawdziłam plik (excel), który mam w Genetece, i nie ma w nim podanych numerów akt. Myślę, że w tej sprawie należałoby się skontaktować z osobą, która indeksowała tą parafię.
Pozdrawiam,
Marta
Geneteka-błędy.
Witam,
mam pytanie, nie wiem dlaczego, ale obojętnie jak ustawiam parametry w genetece - szukają po nazwisku i tak zawsze pojawi mi sie tylko 5 pierwszych pozycji (chć mozna niby rozwinąć do 50 na stronę), choć na dole jest info iż jest więcej i niestety nie mogę ich zoboaczyć:-(
to jaiiś błąd?? czy tak specjalnie ustawione jest?
Pozdraiwam
A.Kuba
mam pytanie, nie wiem dlaczego, ale obojętnie jak ustawiam parametry w genetece - szukają po nazwisku i tak zawsze pojawi mi sie tylko 5 pierwszych pozycji (chć mozna niby rozwinąć do 50 na stronę), choć na dole jest info iż jest więcej i niestety nie mogę ich zoboaczyć:-(
to jaiiś błąd?? czy tak specjalnie ustawione jest?
Pozdraiwam
A.Kuba
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola