W swoim drzewie mam Wawrzyńca (Laurentego) Szmigielskiego, urodzonego w sierpniu 1821 roku w Plebanówce, parafia Trembowla. Rodzice - Sebastian i Marianna Kotysowa.
W grudniu 1841 r. mam zapis o jego śmierci - wiek 20 lat, przyczyna "ordinaria". Niby ok, ale...
Kolejny zapis: w listopadzie 1853, Wawrzyniec Szmigielski, syn Sebastiana, urodzony w 1821 r., bierze ślub z Katarzyną. Ma z nią dwójkę dzieci, Michała (ur. 1854) i Annę (ur. 1857). Katarzyna zmarła w lipcu 1859, a w listopadzie Wawrzyniec ożenił się z Marią i miał z nią co najmniej 2 dzieci.
Skłaniam się ku temu, że z jakiegoś powodu Wawrzyniec błędnie wpisany został do zgonów. Ale dlaczego? Jeśli to coś pomoże, to w akcie ślubu z 1853 był opisany jako "miles dimissus", czyli żołnierz zwolniony ze służby. Czy możliwe, że go "uśmiercili" w wojsku? Czy w ogóle da się to sprawdzić, skoro nawet nie wiem gdzie właściwie służył (oprócz tego, że pewnie u Austriaków
Wszystkie akty powyżej są z Plebanówki (Trembowla, Ukraina) i dostępne są na Family Search. Dwa przykłady:
Akt ślubu
Akt zgonu