Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Koperty dowodowe to kat A i nie można ich brakować
Można było się przemeldować i nie wyrabiać nowego dowodu
To tak gwoli sprostowania
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Teraz, po rezygnacji z pomysłu centralnego zbioru, to niejeden AP modli się pewnie, żeby urzędy nie zachciały oddać ewidencji ludności jednym rzutem. A powrotu do mysli zgromadzenia w jednym miejscu raczej nie będzie.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Piotr_Romanowski pisze:Koperty dowodowe to kat A i nie można ich brakować
Owszem koperty to kategoria A, ale urzędy wytwarzają mnóstwo dokumentacji kat B, którą trzeba brakować za zgodą APu. Jeśli AP nie wyda zgody, to urząd się zaklopsuje na Amen.

U nas tak było, że dostaniemy zgodę na brakowanie akt kat B,pod warunkiem przygotowania do AP kat A. Trochę taki szantaż.
Pozdrawiam
Dorota
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Piotr_Romanowski pisze:Koperty dowodowe to kat A i nie można ich brakować
Dokładnie.Miałam tak w przypadku jednej koperty.Ciotka mojej babci mieszkająca wcześniej w Krakowie,w latach 70 przeniosła się do Warszawy i tam zmarła na początku lat 90.Ponieważ nie wyrabiała nowego dowodu to jej koperta jest w Krakowie a nie w Wawie.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Awatar użytkownika
Kaffi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaffi »

Dzień dobry

Pisałam jakiś czas temu o mojej sprawie. W UM Łódź śródmieście natknęłam się na wyjątkowo skrupulatną panią. Znalazła teczkę mojej babci, która zmarła w 1996r wcześniej byłam przekonana że została po 10 latach zniszczona ale jednak jest...tylko przepisy się zmieniły i tym razem ksero jest wydawane na podstawie wniosku, który kosztuje 32zł(chyba) i to jest ok, ale pani nie wiedziała jak interpretować nowe przepisy ponieważ w teczce jest kilka dokumentów. Napisała do wojewody, który też nie wiedział a następnie do ministerstwa, trwało to kilka miesięcy i dostała odpowiedź, że ta kwota jest naliczana za każdy dowód w teczce więc jeśli będzie ich kilka to niestety muszę płacić za każdy....
Czy spotkaliście się z taką interpretacją?

Pozdrawiam
Asia Grzybowska
Asia Grzybowska
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

32 zł za koperte. Niezaleznie czy koperta jest czy nie ma i niezależnie od objętości.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Czy jest pismo z UM w Łodzi dot. opłaty czy też jest to tylko ustny przekaz Pani z UM? Wg mnie w tym wypadku ma zastosowanie § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 listopada 2011 r. w sprawie opłat za udostępnienie danych z Rejestru Dowodów Osobistych i dokumentacji związanej z dowodami osobistymi. Opłatę za udostępnianie dokumentacji związanej z dowodami osobistymi ustala się w wysokości 31 zł za dokumentację związaną z jednym dowodem osobistym. Chyba, że wnosiłaś o udostępnienie danych zgromadzonych w Rejestrze Dowodów osobistych w trybie jednostkowym. W tym wypadku przepis rzeczywiście może być uznany za niejasny.
A być może jest tak, że w jednej teczce dowodowej jest dokumentacja związana z kilkoma dowodami osobistymi wydawanymi tej samej osobie. Wtedy rzeczywiście opłata przysługuje od każdego dowodu osobistego ale nie od każdego dokumentu. Jednakże bez znajomości pisma Ministerstwa "nie ruszymy z miejsca".
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

marcin_kowal pisze:32 zł za koperte. Niezaleznie czy koperta jest czy nie ma i niezależnie od objętości.
Marcinie, to za co pobierana jest opłata 32 zł, jeżeli nie ma koperty? - grzecznie pytam?

Jacek
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

stradów pisze:
marcin_kowal pisze:32 zł za koperte. Niezaleznie czy koperta jest czy nie ma i niezależnie od objętości.
Marcinie, to za co pobierana jest opłata 32 zł, jeżeli nie ma koperty? - grzecznie pytam?

Jacek
32 złote pobierane jest za wniosek o udostępnienie zawartości koperty dowodowej. Jeden wniosek=jedna osoba niezależnie od ilości dokumentów jakie zawiera koperta dowodowa. Może zdarzyć się tak że wniosek złożony a koperty brak( opłatę uiszcza się w chwili złożenia wniosku). Więc lepiej najpierw nawiązać kontakt z urzędnikiem który zajmuje się tymi sprawami, zapytać czy jest koperta dowodowa i wtedy składać wniosek. Nie zdarzyło mi się żeby nie została mi udzielona informacja czy koperta interesującej mnie osoby istnieje.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

kasiakozłowska pisze:
stradów pisze:

Jacek
32 złote pobierane jest za wniosek o udostępnienie zawartości koperty dowodowej. Jeden wniosek=jedna osoba niezależnie od ilości dokumentów jakie zawiera koperta dowodowa. Może zdarzyć się tak że wniosek złożony a koperty brak( opłatę uiszcza się w chwili złożenia wniosku). Więc lepiej najpierw nawiązać kontakt z urzędnikiem który zajmuje się tymi sprawami, zapytać czy jest koperta dowodowa i wtedy składać wniosek. Nie zdarzyło mi się żeby nie została mi udzielona informacja czy koperta interesującej mnie osoby istnieje.
Dokładnie tak jest.
Mi także nie zdazyła sie taka sytuacja. Wspomniałęm tylko dlatego, ze w Urzędzie mi zwrócono uwage, żebym wpłacił dopiero jak znajdą.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

32 zł za kopertę, a właściwie za jej udostępnienie. Więc jeśli koperty nie ma, to się nie płaci. Nie ważne ile wewnątrz jest papierków.
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie wiem, czy ktoś zwracał się o zwrot, gdy koperty nie było
przypadki: informacja tylko po złożeniu opłaconego wniosku częste, także w zakresie jest/ nie ma
SebastianG

Sympatyk

Post autor: SebastianG »

Powiedzcie mi jak to jest z tym udostępnianiem danych z koperty dowodowej, Referat Spraw Obywatelskich w Skale nie chce udostępnić koperty dowodowej mojej babci (sprawa trafiła do wojewody i obecnie jest w toku) a ten sam Referat tyle że w Złocieńcu wysłał pismo i sam wskazał co należy wpisać we wniosku ( kopia fotografi, kult pamięci itp) aby uzyskać w tym wypadku fotografie. Zaznaczam że w tym drugim przypadku kwestia jest dalekiego pokrewieństwa... I znowu co kraj to obyczaj.
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie wiem, czy ktoś zwracał się o zwrot, gdy koperty nie było
przypadki: informacja tylko po złożeniu opłaconego wniosku częste, także w zakresie jest/ nie ma
Mnie miłe panie informowały, że najpierw sprawdzą, czy dana koperta jest i jak znajdą, to dopiero wtedy uiszczę opłatę.
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

to może za tę pracę przy sprawdzaniu - opłata?
miłe, niemiłe... po godzinach to robiły?:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”