Kontakt do Bożenny Antoszczyk, autorki artykułu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Kontakt do Bożenny Antoszczyk, autorki artykułu

Post autor: Bea »

Szukam kontaktu do pani Bożenny Antoszczyk autorki artykułu "Przedwojenny Kościerzyn w fotografi i i wspomnieniach" dostępnego tu: http://cyfrowa.pbp.sieradz.pl/Content/2 ... 015_02.pdf

We wspomnianym artykule pojawia się zdanie:
Kuzynka Wanda Grabińska ur. 1902 r. była pierwszą w Polsce kobietą, sędzią dla nieletnich, publicystką i działaczką społeczną. Jej mąż Woytowicz był znanym pianistą.

To jedyne źródło, które łączy pierwszą w Polsce kobietę-sędzię: Wandę Woytowicz-Grabińską i znanego pianistę Bolesława Woynowicza.
Chciałam spytać o źródło tej informacji - czy tylko przekazy rodzinne, czy może jest jakieś dokument, na który można się powołać oficjalnie (uzupełniając biogramy ww. osób).
Wanda po wojnie wyemigrowała do Stanów (nie wiem czy w ogóle wróciła do kraju - działała dla rządu na uchodźstwie w Londynie). Bolesław okupację spędził w Warszawie, a po wojnie przeniósł się (dobrowolnie ?) na Śląsk. Oboje zmarli w 1980 r. On w Katowicach, ona w USA.

Być może ktoś z Państwa posiada kontakt do Pani i może przekazać "moją sprawę" ? :wink:

BTW, ślub pewnie był w latach 20-tych, w Warszawie ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Bea,
Nie mam kontaktu do Pani Bożenny, Mam natomiast kontakt mailowy do Redaktora Naczelnego "Na Sieradzkich Szlakach", Pana Andrzeja Ruszkowskiego.
Jeśli jesteś zainteresowana, mogę podać na priv.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Liczyłam raczej o bezpośredni kontakt. Pośredni już mam.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Sądzę, że kontakt do pani Bożenny uzyskasz w szkole ("wujek gogle" podpowie numer), w której przepracowała ona bardzo długie lata. Mnie w każdym razie kiedyś udało się w taki sposób zdobyć numer telefonu do odnalezionej kuzynki.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”