Parafia Sobienie Jeziory
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Parafia Sobienie Jeziory
Dobry wieczór,
Poszukuję metryk zaślubionych z parafii Sobienie Jeziory z okresu 1925-1930 - na żadnym znanym mi portalu nie znalazłem skanów ani indeksów. Ktoś z Was może natknął się gdzieś na te archiwa?
Pozdrawiam serdecznie
Poszukuję metryk zaślubionych z parafii Sobienie Jeziory z okresu 1925-1930 - na żadnym znanym mi portalu nie znalazłem skanów ani indeksów. Ktoś z Was może natknął się gdzieś na te archiwa?
Pozdrawiam serdecznie
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Parafia Sobienie Jeziory
szukaj w realnym świecie:) USC nie ma? http://www.sobieniejeziory.pl/art,211,u ... lnego.html
podpisz się:) i ja pozdrawiam
podpisz się:) i ja pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Parafia Sobienie Jeziory
Dzien dobry,
To jest nowy czlonek naszego forum.
Nie wie, ze grzecznosc wymaga podpisywania sie chociaz imieniem.
Jasna odpowiedz mu sie jednak nalezy:
Sluby z lat 1925-1930 sa w urzedzie stanu cywilnego.
Trzeba zlozyc podanie do USC z prosba o kopie.
Nie ma ich w sieci.
Kopie aktow w sieci znajdziesz do 1917-ego roku, gdyz w Polsce obowiazuje prawo ochrony danych osobowych (100 lat do tylu).
Czasem mozna znajesc spisy aktow pozniejszych, ale kopii aktow nie bedzie w sieci.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
To jest nowy czlonek naszego forum.
Nie wie, ze grzecznosc wymaga podpisywania sie chociaz imieniem.
Jasna odpowiedz mu sie jednak nalezy:
Sluby z lat 1925-1930 sa w urzedzie stanu cywilnego.
Trzeba zlozyc podanie do USC z prosba o kopie.
Nie ma ich w sieci.
Kopie aktow w sieci znajdziesz do 1917-ego roku, gdyz w Polsce obowiazuje prawo ochrony danych osobowych (100 lat do tylu).
Czasem mozna znajesc spisy aktow pozniejszych, ale kopii aktow nie bedzie w sieci.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

Parafia Sobienie Jeziory
nie Bożenno
każdy ma prawo dostępu do ksiąg małżeństw i zgonów osiemdziesięcioletnich i starszych
dostępu jak w archiwach, tj również samodzielnego skopiowania ksiąg w USC np aparatem
a kopie w sieci będą jak ktoś sfotografuje i wstawi/prześle do wstawienia
każdy ma prawo dostępu do ksiąg małżeństw i zgonów osiemdziesięcioletnich i starszych
dostępu jak w archiwach, tj również samodzielnego skopiowania ksiąg w USC np aparatem
a kopie w sieci będą jak ktoś sfotografuje i wstawi/prześle do wstawienia
Parafia Sobienie Jeziory
Wlodku,
W sieci jest bardzo malo metrykalii z lat po 1917-tym roku.
Akty slubow sa objete prawem ochrony danych osobowych przez 80 lat, a zgony nie sa objete tym prawem. Mimo wszystko, dobrze wiesz jak trudno nam jest dostac sie do tak aktualnych aktow, a szczegolnie publikowac je w sieci.
Kolega szuka kopii aktow w sieci.
Odpowiedz jest jasna: nie znajdzie w sieci aktow slubow z parafii Sobienie Jeziory z lat 1925 - 1930.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
W sieci jest bardzo malo metrykalii z lat po 1917-tym roku.
Akty slubow sa objete prawem ochrony danych osobowych przez 80 lat, a zgony nie sa objete tym prawem. Mimo wszystko, dobrze wiesz jak trudno nam jest dostac sie do tak aktualnych aktow, a szczegolnie publikowac je w sieci.
Kolega szuka kopii aktow w sieci.
Odpowiedz jest jasna: nie znajdzie w sieci aktow slubow z parafii Sobienie Jeziory z lat 1925 - 1930.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

Parafia Sobienie Jeziory
Nie z powodu ochrony danych, ale z przyczyny, że nikt ich nie zrobił (ew. zrobił ale my o tym nie wiemy) i nie opublikował nie ma M 1925-1930 z tej i innych parafii
ASC - księgi zgonów też są objęte tym prawem i taką samą cezurą 80 lat od zamknięcia księgi jak małżeństwa.
Jeśli nie będą to księgi łączone z urodzeniami - USC może je przekazać do AP (w Siedlcach), gdzie będą dostępne.
Jeśli nie przekaże (bo np są łączone) możesz pojechać do USC, sfotografować i opublikować M 1925-1930.
pozdrawiam
ASC - księgi zgonów też są objęte tym prawem i taką samą cezurą 80 lat od zamknięcia księgi jak małżeństwa.
Jeśli nie będą to księgi łączone z urodzeniami - USC może je przekazać do AP (w Siedlcach), gdzie będą dostępne.
Jeśli nie przekaże (bo np są łączone) możesz pojechać do USC, sfotografować i opublikować M 1925-1930.
pozdrawiam
Parafia Sobienie Jeziory
Dziekuję za wszystkie odpowiedzi - czyli wizyty osobista w USC.
Pozdrawiam
Jakub Wąsowicz
Jakub Wąsowicz
-
Sroczyński_Włodzimierz

Parafia Sobienie Jeziory
Niekoniecznie osobista.
Osobista* (tj ten kto ma interes prawny lub wstępny, zstępny, rodzeństwo) do młodszych (1938-2017). Do nieprzekazanych M i Z 1937 i starszych, U 1917 i starszych w 2018 i latach następnych - każdy:)
dodatkowo: USC może (ale to tylko dobra wola) przesłać kopie każdemu. Udostępnić musi, ale formę może wybrać. Może być to "okazanie" lub wysłanie mailem kopii /skanów /zdjęć, nawet na stronie internetowej mogą umieścić jeśli taka wola lub hobby. To też jest forma udostępnienia zamkniętych 80 (100) i więcej lat temu.
*w rozumieniu "prawnym" nie technicznym, tj "każdy kto ma prawo" - w tym pełnomocnik uprawnionego
Osobista* (tj ten kto ma interes prawny lub wstępny, zstępny, rodzeństwo) do młodszych (1938-2017). Do nieprzekazanych M i Z 1937 i starszych, U 1917 i starszych w 2018 i latach następnych - każdy:)
dodatkowo: USC może (ale to tylko dobra wola) przesłać kopie każdemu. Udostępnić musi, ale formę może wybrać. Może być to "okazanie" lub wysłanie mailem kopii /skanów /zdjęć, nawet na stronie internetowej mogą umieścić jeśli taka wola lub hobby. To też jest forma udostępnienia zamkniętych 80 (100) i więcej lat temu.
*w rozumieniu "prawnym" nie technicznym, tj "każdy kto ma prawo" - w tym pełnomocnik uprawnionego
Parafia Sobienie Jeziory
dobra, widzę, że kolega się podpisał więc można mu pomóc - o kogo małżeństwo chodzi?
Jan Seta i Jadwiga ze Szczuckich.
W listopadzie 1930 roku w Sobieniach Szlacheckich urodził im się syn Edward, mój pradziadek. Na ten dzień mieli odpowiednio 39 i 25 lat. Nie mam pewności czy ślub miał miejsce w Sobieniach czy gdzieś indziej. Nie wiem też dokładnie kiedy - patrząc na wiek Jadwigi założyłem, że to mogło mieć miejsce w latach 1925-1930. Więcej na chwilę obecną nie wiem.
W listopadzie 1930 roku w Sobieniach Szlacheckich urodził im się syn Edward, mój pradziadek. Na ten dzień mieli odpowiednio 39 i 25 lat. Nie mam pewności czy ślub miał miejsce w Sobieniach czy gdzieś indziej. Nie wiem też dokładnie kiedy - patrząc na wiek Jadwigi założyłem, że to mogło mieć miejsce w latach 1925-1930. Więcej na chwilę obecną nie wiem.
Pozdrawiam
Jakub Wąsowicz
Jakub Wąsowicz
witaj ponownie,
niestety nie ma aktu ślubu
natomiast znalazłem Ci kilka innych informacji
Dzieci Jana Sety i Jadwigi Szczuckiej
1) Władysława - ur. 7 lipca 1900
2) Zygmunt - ur. 25 grudnia 1901 - przy jego akcie jest wpisane, że zmieniono nazwisko na Setta w 1978 roku (Urząd Miejski - Wydział Spraw Wewnętrznych w Częstochowie)
3) Edward - ur. 13 listopada 1903
4) Jadwiga - ur. 18 sierpnia 1906 - chrzestną byłą Tekla Szczucka - być może siostra Jadwigi - jeśli byś szukał pod kątem rodziców i trafisz w jednej rodzinie Jadwigę i Teklę może być to trop
5) Stefania - ur. w 1908 roku
6) Lucjan - ur. w 1911 roku
Sprawdziłem Ci te akty pod kątem występowania nazwiska Seta/Szczucki w świadkach i chrzestnych rodzicach. Prócz tej Tekli nikogo nie ma więcej o tych nazwiskach
niestety nie ma aktu ślubu
natomiast znalazłem Ci kilka innych informacji
Dzieci Jana Sety i Jadwigi Szczuckiej
1) Władysława - ur. 7 lipca 1900
2) Zygmunt - ur. 25 grudnia 1901 - przy jego akcie jest wpisane, że zmieniono nazwisko na Setta w 1978 roku (Urząd Miejski - Wydział Spraw Wewnętrznych w Częstochowie)
3) Edward - ur. 13 listopada 1903
4) Jadwiga - ur. 18 sierpnia 1906 - chrzestną byłą Tekla Szczucka - być może siostra Jadwigi - jeśli byś szukał pod kątem rodziców i trafisz w jednej rodzinie Jadwigę i Teklę może być to trop
5) Stefania - ur. w 1908 roku
6) Lucjan - ur. w 1911 roku
Sprawdziłem Ci te akty pod kątem występowania nazwiska Seta/Szczucki w świadkach i chrzestnych rodzicach. Prócz tej Tekli nikogo nie ma więcej o tych nazwiskach