Witam,
Posiadam w swoim zbiorze metrykę ślubu z roku 1819 i jest tam następujące zdanie "Po przeczytaniu wszystkich wyżej wspomnianych papierów i działu szóstego w tytule Kodeksu Cywilnego o małżeństwie, zapytaliśmy (...)"
Moje pytanie do Państwa jest następujące, co to był za kodeks, czyli kiedy powstał przez kogo był wprowadzony jaka była treść owego działu szóstego itp., byłbym również wdzięczny za jakieś informacje gdzie go można przeczytać lub dostać.
Pozdrawiam,
Kamil
Dział 6 Kodeks Cywilny, rok ok. 1819
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dział 6 Kodeks Cywilny, rok ok. 1819
Witaj Kamilu.
Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego przeczytasz na stronie
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... 5&from=FBC
W metrykach ślubu moich pradziadów z roku 1815 i 1819 również znajduje się taki zapis.
Pozdrawiam
Danuta
Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego przeczytasz na stronie
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... 5&from=FBC
W metrykach ślubu moich pradziadów z roku 1815 i 1819 również znajduje się taki zapis.
Pozdrawiam
Danuta
- Cieśla_Jerzy

Oczywiście Jerzy masz rację. To był Kodeks Napoleona obowiązujący w Księstwie Warszawskim. W akcie małżeństwa zapisano: ... i Działu Szóstego w Tytule Kodexu Napoleona o Małżeństwie...
Prawo Cywilne w Królestwie Polskim opierało się na Kodeksie Napoleona z wprowadzonymi zmianami.
Mimo że śluby odbywały się w roku 1815 i 1819, a więc już istniało Królestwo Polskie, proboszcz powoływał się na Kodeks Napoleoński.
W późniejszych aktach takich zapisów już nie stosowano.
Obowiązywało w Królestwie Polskim prawo cywilne o czym poczytać można/ duży wybór publikacji na ten temat/ pod adresem podanym przeze mnie w poprzednim poście.
Pozdrawiam
Danuta
Prawo Cywilne w Królestwie Polskim opierało się na Kodeksie Napoleona z wprowadzonymi zmianami.
Mimo że śluby odbywały się w roku 1815 i 1819, a więc już istniało Królestwo Polskie, proboszcz powoływał się na Kodeks Napoleoński.
W późniejszych aktach takich zapisów już nie stosowano.
Obowiązywało w Królestwie Polskim prawo cywilne o czym poczytać można/ duży wybór publikacji na ten temat/ pod adresem podanym przeze mnie w poprzednim poście.
Pozdrawiam
Danuta