Nazwisko: Szymańska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11778&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam
Szukam informacji o Szymańskich, chyba z Warszawy. To co znalazłem dotąd to:
Franciska Szymańska, ur. 1872?, żona Stanisława, umarła 14/01/1942
Józef Ryszard Szymański, ur. 19/02/1908 w Warszawie. Rodzice Stanisław i Franciska
Władysława Szymańska z domu Baliszewskich, ur. 1908?, rodzice Ludwik Baliszewski, Franciska Gajewska
Józef Łucjan Szymański, ur. 07/06/1930. Rodzice Józef i Władysława
Elżbieta Władysława Szymańska, ur. 22-08-1936. Rodzice Józef i Władysława
Maria Szymańska z domu Wilków, ur. 1903?, rodzice Eliasz Wilk, Anatazja z domu Sołtysów
Pozdr.
Ben Szymański
Szukam informacji o Szymańskich, chyba z Warszawy. To co znalazłem dotąd to:
Franciska Szymańska, ur. 1872?, żona Stanisława, umarła 14/01/1942
Józef Ryszard Szymański, ur. 19/02/1908 w Warszawie. Rodzice Stanisław i Franciska
Władysława Szymańska z domu Baliszewskich, ur. 1908?, rodzice Ludwik Baliszewski, Franciska Gajewska
Józef Łucjan Szymański, ur. 07/06/1930. Rodzice Józef i Władysława
Elżbieta Władysława Szymańska, ur. 22-08-1936. Rodzice Józef i Władysława
Maria Szymańska z domu Wilków, ur. 1903?, rodzice Eliasz Wilk, Anatazja z domu Sołtysów
Pozdr.
Ben Szymański
Witam
ja z kolei szukam informacji o Zenobii Szymańskiej pv Mateuszuk (ślub 26-12-1939 Warszawa par Sw. Andrzeja) sv Galińska (ślub po 1943)
Jola
ja z kolei szukam informacji o Zenobii Szymańskiej pv Mateuszuk (ślub 26-12-1939 Warszawa par Sw. Andrzeja) sv Galińska (ślub po 1943)
Jola
-
Raszliński_Michał

Poszukuje informacji o Pradziadku Wiktorze Szymańskim, zamieszkałym w Toruniu. Prababcia Maria Szymańska z domu Szeklińska, zmarła 29.04.1938 roku w Toruniu. Wiem, że Pradziadek ponownie się ożenił. USC w Toruniu nie ma jego aktu zgonu,więc prawdopodobnie wyemigrowali gdzieś z drugą żoną. Z pierwszego małżeństwa córka Gertruda. Będę wdzięczny za info.
Poszukuję potomków Janiny Wandy Szymańskiej (de domo Nowakowskiej - córki Stanisława Piotra Nowakowskiego i Marii Ewy de domo Glass, ur. 24. 06. 1913 r., żony Stanisława Szymańskiego zmarłej w Warszawie w wieku 92 lat). Cezary
- Kostkowski

Poszukuję Szymańskich z Ostrowca Świętokrzyskiego, oraz przesiedlonych do Skarżyska.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
kronerhalina

P.Edwardzie w Skarżysku na cm.komunalnym Łyżwy jest pochowana rodzina Szymańskich : Roman 1915-1998, Janina (d.Tokarczyk)1922-2000 i ich syn Zbigniew 1951-2009.Janina związana z moim drzewem.Na temat Szymańskich nie wiem nic więcej.Pozdrawiam.Halina
- Kostkowski

Re: Nazwisko: Szymańska
Dziękuję za odpowiedź. Szukam wcześniejszego pokolenia, bo tych nie mam jak połączyć. Wprawdzie piszesz: "na temat Szymańskich nie wiem nic więcej", ale jeśli masz kogo zapytać o rodziców Romana to bardzo proszę.kronerhalina pisze:P. Edwardzie w Skarżysku na cm. komunalnym Łyżwy jest pochowana rodzina Szymańskich: Roman 1915-1998, Janina (d.Tokarczyk) 1922-2000 i ich syn Zbigniew 1951-2009. Janina związana z moim drzewem. Na temat Szymańskich nie wiem nic więcej. Pozdrawiam.
Halina
-
kronerhalina

Niestety nie mam kogo pytać.Wdowa po Zbigniewie mieszka we Włoszech.Pewnie akt ślubu Romana by nam coś podpowiedział ale " za młody" by go znaleźć w sieci.Będzie pewnie w Wąchocku bo Janina pochodziła z Mostek.Pozdrawiam Halina
- Kostkowski

Dzięki i za to. Jutro zapytam w administracji cmentarza, choć tam nie bardzo jest o co pytać, poza numerem aktu zgonu (pełne daty mam z grobonetu). Potem poproszę USC o odszukanie aktów. Dane z aktów pokażą czy to właściwy trop. Czy Twoim zdaniem ślub powinien być w Skarżysku?kronerhalina pisze:Niestety nie mam kogo pytać. Wdowa po Zbigniewie mieszka we Włoszech. Pewnie akt ślubu Romana by nam coś podpowiedział ale "za młody" by go znaleźć w sieci. Będzie pewnie w Wąchocku bo Janina pochodziła z Mostek.
Pozdrawiam Halina
Jeśli Zbigniew nie miał starszego rodzeństwa to ślub byłby między rokiem 1933 a rokiem 1951 (19 lat do przejrzenia w USC), a gdyby miał to by zawęziło zakres lat do przeszukania.
Ci, których ja szukam to: Franciszek Szymański ur. 29.01.1875 w Ostrowcu, s. Antoniego Jana (1845÷1895) i Marcjanny Maryanny z Kostkowskich (1840÷1913). 14 II 1904 w Kunowie poślubił Walentynę Annę Boroską, c. Tomasza i Marianny z Nowakowskich.
Wynotowałem skądś (chyba z księgi ludności stałej m. Ostrowca T. 1): "Zapis 7 IV 1904 na podst. pisma wójta Kunów". Może to dotyczy zamieszkania po ślubie w mieście Kunowie?
Wynotowałem także (chyba z tej samej księgi): "Dowody metrykalne Franciszka, Walentyny, Mieczysława 26 X 1932 przesłano do Magistratu Skarżyska". Właśnie dlatego pytam o Szymańskich ze Skarżyska.
-
kronerhalina

Edwardzie myślę,że to fałszywy trop.Z rozmowy z moją mamą wynika,że po wojnie Janina wyjechała na tzw Zachód i wróciła już jako mężatka.Ślub też miał być tam .Więc Roman nie pochodził z naszych stron.Halina
-
Kistowski_Mariusz

- Kontakt:
- Krystyna.waw

W akcie urodzenia i zgonu babci znajdziesz dane jej rodziców.
Te akty dostaniesz za pośrednictwem najbliższego ci urzędu stanu cywilnego.
Dowiesz się, jak nazywali się rodzice babci, ile mieli lat, gdy się urodziła i może poznasz nazwisko panieńskie prababci.
Te akty dostaniesz za pośrednictwem najbliższego ci urzędu stanu cywilnego.
Dowiesz się, jak nazywali się rodzice babci, ile mieli lat, gdy się urodziła i może poznasz nazwisko panieńskie prababci.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Marek_Kwarciński

Witam.
Może się komuś przyda. W mojej genealogii występuje Balbina Szymańska urodzona w 1880 roku w Zbójnie, powiat Rypin. Córka Józefa i Katarzyny z Żuchowskich. W 1911 roku w Radzanowie zawarła związek małżeński z Władysławem Paliszewskim. Z małżeństwa przyszło na świat czworo dzieci - trzech synów i córka. Ich potomków poszukuję od kilku lat. Więcej danych nie posiadam.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Może się komuś przyda. W mojej genealogii występuje Balbina Szymańska urodzona w 1880 roku w Zbójnie, powiat Rypin. Córka Józefa i Katarzyny z Żuchowskich. W 1911 roku w Radzanowie zawarła związek małżeński z Władysławem Paliszewskim. Z małżeństwa przyszło na świat czworo dzieci - trzech synów i córka. Ich potomków poszukuję od kilku lat. Więcej danych nie posiadam.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
-
Kistowski_Mariusz

- Kontakt:
Witam.
Odświeżam wątek. Znalazłem więcej informacji o mojej rodzinie.
Moja babcia-Janina Kistowska (z d. Szymańska).
Rodzice: Franciszek Szymański i Teresa Szymańska (z d. Ziomkowska). Pochowani w Dębowie (kuj.pom), jeszcze tam nie zajechałem.
Rodzeństwo Janiny: Teresa Szymczak (z d. Szymańska), Henryk Szymański, Franciszek Szymański, Jan Szymański, Edmund Szymański, Ludwik Szymański.
Miejscowości, do których jeździli, bądź mieszkali:
Śmielin, Anieliny, Łodzia, Sadki, Dębowo, Łochowice, Witosław, Mrocza, Stara Wiśniewka, Walim.
Może ktoś się spotkał z takimi osobami w jakiś aktach, własnych drzewach, cmentarzach..
Mariusz
Odświeżam wątek. Znalazłem więcej informacji o mojej rodzinie.
Moja babcia-Janina Kistowska (z d. Szymańska).
Rodzice: Franciszek Szymański i Teresa Szymańska (z d. Ziomkowska). Pochowani w Dębowie (kuj.pom), jeszcze tam nie zajechałem.
Rodzeństwo Janiny: Teresa Szymczak (z d. Szymańska), Henryk Szymański, Franciszek Szymański, Jan Szymański, Edmund Szymański, Ludwik Szymański.
Miejscowości, do których jeździli, bądź mieszkali:
Śmielin, Anieliny, Łodzia, Sadki, Dębowo, Łochowice, Witosław, Mrocza, Stara Wiśniewka, Walim.
Może ktoś się spotkał z takimi osobami w jakiś aktach, własnych drzewach, cmentarzach..
Mariusz