Parfia Czarne

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Parfia Czarne

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Witam,
Mam problem z aktami z parafii Czarne, gmina Wielgie. Znalazłam interesujące mnie metryki na genealogiawarchiwach (rok 1861). Na skanach okładka księgi opisana jako parafia Czarne. Miejscowości zawarte w księgach też są jakich się spodziewałam (Rumunki Czarne/Czerskie). Ale wszystkie metryki zaczynają się od : Działo się w Zadusznikach... Wydaje mi się, że Zaduszniki miały swój własny kościół/parafię. W dodatku w metrykach z kościoła w Zadusznikach nie ma moich miejscowości.
Czy ktoś wie dlaczego metryki z parafi Czarne zaczynają się się opisem, że działo się w Zadusznikach?
Dziekuję
Aleksandra
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Parfia Czarne

Post autor: Barbara_Lendzion »

Zajrzyj w meldunkowe.Tam są księgi meldunkowe rodzin z Czarnego i nie tylko jest też spis alfabetyczny.Z pewnością coś znajdziesz,i sobie ułatwisz.http://meldunkowe.genealodzy.pl/ .Jak pisze ,że działo się w Zadusznikach to w tym czasie parafia dla Czarnego była w Zadusznikach.Na temat parafii w Czarnem poczytaj na www.szpejenkowski.eu
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Parfia Czarne

Post autor: Bialas_Malgorzata »

to jest bez wątpliwości to Czarne
Miejscowość Czarne
Gmina Wielgie
Województwo kujawsko-pomorskie z metryczki aktu
zajrzałabym na str które się wyświetlają po lewej:
9 ur, 11, małżeństwa, 15 zgony w 1861 r.
a jeżeli tam nie będzie zajrzałabym jeszcze do par. Wielgie

dlaczego występuje tam ta miejscowość, która miała osobną par. trudno powiedzieć

M.
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Parfia Czarne

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Dziękuję za podpowiedzi :-)
Wszystkie interesujące mnie metryki już znalazłam ( po tym jak doszłam, że Rumunki Czarne to Rumunki Czerskie przy parafii Czarne). Dopiero jak wzięłam się za tłumaczenia, to zobaczyłam te Zaduszniki na początku metryk i nie wiedziałam co z tym zrobić. Poczytałam na http://www.szpejankowski.eu/index.php/f ... arnem.html i wygląda na to, że nie ja pierwsza miałam problem z tą parafią ( dziękuję za podpowieć).
Niestety nadal nie wiem, czy chrzest odbył się w budynku w kościele w Zadusznikach czy w Czarne. Księgi parafii Czarne, podpisane przez księdza będącego kommendarzem parafii Czarne utrzymującego akta stanu cywilnego, budynek kościoła w Czarne istnieje od początku XIX wieku, a tu: działo się w Zadusznikach!
Przejrzałam inne akty i tylko więcej mi wszystko bardziej skomplikowało! W 1863, 1873, 1882, 1883: działo się w Czarne. Rok 1861, 1862, 1878: działo się w Zadusznikach. Wszystko przebija rok 1858 : na jednej stronie 4 akty urodzenia, ten sam ksiądz, wszystkie dzieci urodzone w Czarnem a w opisach raz Zaduszniki i trzy razy : działo się w Wielgiem. ( rok 1858, skan 3) https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Czy oznacza to, że administrator parafii w Czarnem jeździli po okolicy i chrzcił dzieci i udzielał ślubów w innych kościołach a księgi prowadził u siebie w Czarnem? I jeżeli tak, to czy te metryki nie powinny być zapisane w księgach konkretnych kościołów ( kościół w Zadusznikach i Wielgiem?)? Jeżeli natomiast ceremonie odbywały się w budynku kościoła w Czarnem, to czemu raz: działo się w Zadusznikach, raz w Wielgiem? ( bo wydaje mi się, że gdyby Czarne było tylko kaplicą czy kościołem filialnym, to nadal nie powinno podlegać jednocześnie pod dwie różne parafie).
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Dziękuję za wszelkie sugestie
Aleksandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”