Nazwisko: Lange

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4843&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
tyszanka

Post autor: tyszanka »

Wacław Lange ożenił się z Franciszką zd.Leśniewską . Mieli dwoje dzieci Stefan (1935) i Alicja (1937).
Wacław zginął w Oświęcimiu a Franciszka wyjechała do Stargardu Szczecińskiego ( po wojnie ).
SylwiaWitalinska

Sympatyk

Post autor: SylwiaWitalinska »

Witam!
Pragnę się podzielić informacją ,bo może się przyda.Otóż nazwisko Lange przewija się w książce : Pszczyna Monografja Historyczna
opracowana na podstawie materiałów żródłowych przez Ludwik Musioł
Nakładem Magistratu Miasta Pszczyny 1936r
Monografie Pszczyny można obecnie nabyć w Pszczynie Muzeum Zamkowe , Brama Wybrańców nr.1
Pozdrawiam SylwiaWita
Awatar użytkownika
misio666

Sympatyk

Post autor: misio666 »

Nazwisko Lange ze zdecydowaną większością pojawia się na Pomorzu, Kaszubach, Kujawach.
tyszanka

Wacław z Franciszką mieszkali w Jesionce kolo Żyrardowa .
Stefan obecnie mieszka w Grupie kolo Grudziądza (woj kujawsko-pomorskie) .
Alicja obecnie mieszka Stargardzie Szczecińskim .
piotr1976

Sympatyk

Post autor: piotr1976 »

Moja prababcia Petronela urodzona w 1844 roku wyszła za mąż dwukrotnie. Pierwszym jej mężem był Michał Lange. Ślub miał miejsce w 1861 roku w parafi Izdebno koło Rogowa w powiecie żnińskim, woj. kujawsko-pomorskie. Z tego małżeństwa narodzili się Katarzyna, Marianna, Rozalia i Michał junior. Prawdopodobnie niektóre dzieci mogły wyemigrować do USA (brak dowodów). Petronela po śmierci męża wyszła za mąż po raz drugi za Michała Kaźmierczak w 1874 roku. Po śmierci Michał (drugiego męża) wyemigrowała do USA w 1906 roku.
tyszanka

Witam , czy znasz może daty urodzeń Michała i jego dzieci . Ja mam tylko datę urodzenia Wacława (1908) i najprawdopodobniej zginął w obozie w Oświęcimiu . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Aleksander Lange - aptekarz z Tomaszowa Mazowieckiego świadczył o narodzinach dziecka mojego prapradziadka w 1871 roku.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Ja ma informacje na temat rodziny Lange z okolic Chęcin.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

W rodzinie mojej żony jest nazwisko Lange. bankowiec, przed wojną w Wilnie, po wojnie w Bydgoszczy i Wrocławiu.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
damiandd

Sympatyk

Post autor: damiandd »

W mojej rodzinie są osoby o nazwisku Lange i mieszkają w Gnieźnie. :D
GREGORIAN311

Post autor: GREGORIAN311 »

Mój pradziadek Stanislaw Nowak ozenl sie z Maria Lange jej mama to Irena Lange ojca nieznam mieszkali w Poznaniu
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

A skąd się wzięło to nazwisko?? Bo 5300 osób o nazwisku Lange + 1200 w wersji Langa to całkiem spora grupa osób.
W Warszawie urodził się np. Antoni Lange, syn Henryka Lange ex powstańca styczniowego, polski poeta, tłumacz, filozof-mistyk, poliglota, krytyk literacki. Antoni co ciekawe był kuzynem Bolesława Leśmiana (Lessmann).

Rzeczpospolita z dnia 30.07.2010r.
Pozdrawiam
Wojciech P.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

W mojej rodzinie też występuje nazwisko Lange ale niestety nie mam żadnego punktu zaczepienia aby cokolwiek odszukać.
Brat prababki Eugeniusz Marcin Gliński urodzony i zmarły w Warszawie (17.11.1852 - 26.05.1935 ) poślubił Olimpię Lange córkę ........
ur. 1855 zm. 1927. Informacje o niej mam wyłącznie z inskrypcji nagrobnych z cmentarza na warszawskich Starych Powązkach bowiem nie udało mi się odszukać żadnego aktu dotyczącego Olimpii. W małżeństwie Eugeniusza z Olimpią urodziła się w Warszawie jedna jedyna córka Adela ur 18.01.1878, która poślubiła Jerzego Nipanicza s. Zacharjasza wyznania prawosławnego. Podobno małżeństwo Eugeniusza i Olimpii nie należało do udanych a urodzenie córki Adeli zgłosił pół roku później dziadek Stanisław Gliński, bowiem ojciec dziecięcia urzędnik kolei warszawsko - wiedeńskiej był bardzo zawodowo zajętym człowiekiem. Ale Olimpia i tak musiała być bardzo wpływową w rodzinie osobą bowiem na cmentarzu w Radomsku mój teść najprawdopodobniej przez pomyłkę zupełnie nieświadomy umieścił jej imę na rodzinnym grobie z datą zgonu matki Eugeniusza - Ludwiki Glińskiej i tak zamiast Ludwiki Glińskiej widnieje Olimpia Glińska.

http://www.cmentarzeradomsko.home.pl/cm ... ie=Olimpia

Alicja
Gajzler_Michał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gajzler_Michał »

Wśród krewnych moich przodków z Łowicza, występuje Antonina z Orłowskich Lange (1841-1909), urodzona w Warszawie, córka Antoniego i Teresy ze Stawowskich. Spoczywa na cmentarzu Emaus w Łowiczu w grobie rodziny Kozłowskich. Wyszła za Franciszka Lange, felczera z Rawy, w Kolegiacie Łowickiej w 1861 roku. Dość długo stanowiło dla mnie zagadkę, dlaczego została pochowana w grobie Kozłowskich. Na podstawie metryk, okazało się, że jest pewne dość zawiłe pokrewieństwo z nimi (Antonina jest siostrą babci od strony matki jednej Kozłowskiej, która niegdyś spoczywała w tym grobie - obecnie spoczywa w odrębnym). Wśród metryk nie odnalazłem, aby Franciszek i Antonina mieli dzieci. Natomiast widziałem w metrykach rodzin Lange i Kozłowskich, że Antonina chętnie była wybierana na matkę chrzestną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”