Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

justan12

Sympatyk

Re: Wykonanie fotokopii

Post autor: justan12 »

Lukas1212 pisze:Dzień dobry,

Jeszcze w zeszłym roku płaciło się 5 zł, albo usługa ta była darmowa i USC przesyłał listownie kserokopię/fotokopię.

Niestety dzwoniłem dzisiaj i jedyna możliwość to przyjechać osobiście i wykonać je samemu.
Ale pytałeś co się zmieniło przez rok? Bo z tego co pamietam, to USC ma obowiązek wydać kopie aktu:

"W jednolitym rzeczowym wykazie akt dla organów gmin i związków międzygminnych (po zmianach z dnia 10 marca 2003) znajdujemy kolejno:

5140 - Odpisy zupełne aktów stanu cywilnego.
5141 - Skrócone odpisy aktów stanu cywilnego.
5142 - Zaświadczenia o wpisach dokonanych w księgach stanu cywilnego lub ich braku
5143 - Zaświadczenia o zaginięciu lub zniszczeniu ksiąg stanu cywilnego
5144 - Kopie aktów stanu cywilnego
5145 - Wnioski w sprawach o nadanie medalu 50-lecia pożycia małżeńskiego

Zgodnie z przepisami USC ma obowiązek wydać poświadczoną kopię aktu stanu cywilnego. "

https://genealodzy.pl/modules.php?op=mo ... arget=_top

PS kiedyś słyszałem jeszcze o takim "myku" że jeden USC przesłał jakiś fotokopie akt do drugiego USC (w miejscu zamieszkania zainteresowanego) i stamtąd zainteresowany je odebrał. Może zapytaj się czy wyślą kopie aktu do USC w twoim mieście i stamtąd odbierzesz.

pozdrawiam
Hubert
Ostatnio zmieniony śr 14 mar 2018, 12:46 przez justan12, łącznie zmieniany 2 razy.
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no nie wiem
uchylony w 2011? a zmieniany nie tylko w 2003 ale i w 2006
a mowa (też nieprecyzyjnie -jaka - o "kopii" z zeszłego roku)
pomijając, że urzędy nie miały obowiązku wysyłać kserokopii nigdy (chyba), to artykuł z 2007 nie może mówić o tym co się zmieniło pomiędzy 2017 a 2018:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
justan12

Sympatyk

hmm.. rzeczywiście, troche lat mineło...
Poszperałem troche i Ustawa Prawo o aktach stanu cywilnego z 2014 mówi tak:

4. Dokumenty z akt zbiorowych rejestracji stanu cywilnego, na żądanie sądu,
prokuratora, osoby, której akt stanu cywilnego dotyczy, lub osoby mającej interes
prawny, mogą być wydawane w formie dokumentu elektronicznego, kopii lub
wydruku dokumentu elektronicznego poświadczonych za zgodność z oryginałem
przez kierownika urzędu stanu cywilnego.
(...)
5. Osobie uprawnionej do otrzymania odpisu można umożliwić nieodpłatnie
wykonanie fotokopii aktu stanu cywilnego sporządzonego w księdze stanu
cywilnego prowadzonej przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli jej
wykonanie nie zagraża trwałości księgi i zawartych w niej aktów stanu cywilnego.
Fotokopia aktu stanu cywilnego nie ma mocy dokumentu urzędowego.
Czyli chyba wszystko zalezy od życzliwości urzędnika. :-(
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie
masz prawo i już - z ustawy (z ustaw)
od urzędnika zależy "jak" "w jakiej formie" od biedy do zaakceptowania "kiedy"

to co niewprowadzane (czyli MZ 1937 i starsze?) do rejestru - w ogóle TYLKO jako kopia potwierdzona
1945 wprowadzany/wprowadzony (odpis zupełny będzie ze zgłaszającymi ..zdaje się, a podpisu zmarłego i tak nie ma:) ale jeśli stan zachowania zezwala - to kopie urzędnik po prostu musi dac zrobić
jak nie od razu to po odwołaniu do wojewody i ew. sądu
al tak- trzeba chcieć, narzędzia są

czy mnie cieszy sytuacja, że każdy po 1 zdjęcie będzie męczył księgi? nie:( ale to czysto hipotetyczne i porównywalne "będzie męczył, żeby kopie robić" poza tym to księgi z XX wieku i niezniszczone (jeśli zniszczone to jak w archiwum - wyłączone z udostępniania po ocenie/ekspertyzie)
"zniszczone/nie zniszczone" ew. nadzór AP podpowie czy USC nie przegiął (to jest weryfikowalne:)
justan12

Sympatyk

chodziło mi o to
" Osobie uprawnionej do otrzymania odpisu można umożliwić nieodpłatnie
wykonanie fotokopii "

To sformułowanie sugeruje, że uprawniony osobiście może zrobić sobie fotokopie, natomiast nie nakłada obowiazku zrobienia takiej kopii przez USC. Czyli jak ktoś mieszka 400 km od USC to rzeczywiście ma pod górkę..
Lukas1212

Sympatyk
Adept

Post autor: Lukas1212 »

justan12 pisze:chodziło mi o to
" Osobie uprawnionej do otrzymania odpisu można umożliwić nieodpłatnie
wykonanie fotokopii "

To sformułowanie sugeruje, że uprawniony osobiście może zrobić sobie fotokopie, natomiast nie nakłada obowiazku zrobienia takiej kopii przez USC. Czyli jak ktoś mieszka 400 km od USC to rzeczywiście ma pod górkę..
Tak, to problem. Fotokopię papierowego aktu należy wykonać sam i przyjechać sam. Nawet jak się udowodniło pokrewieństwo.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nawet nie sugeruje
mówi wprost
a kogo i na jakich zasadach uprawniony upełnomocni np urzędnika danego urzędu...opłata skarbowa nie musi zamykać tematu kosztów, to pewne minimum, maksimum pewnie podróż 800km plus strata dnia:). typowa skrzynka Edg... jakoś tak to się nazywa chyba:)
DariuszHeręza
Nowicjusz

Post autor: DariuszHeręza »

Przepraszam za głupie pytanie, ale jak osoba z zagranicy może ustanowić pełnomocnika w Polsce?

Pozdrawiam
Dariusz
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

np. u notariusza, w konsulacie, ambasadzie
Jarek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Jak u notariusza za granicą, to potem w Polsce tłumacz przysięgły będzie potrzebny.

Mi w usc w Płońsku odmówiono zrobienia zdjęcia - byłam osobiście.
"można umożliwić" = życzliwość, nie obowiązek.
"zagraża trwałości" = szeroko otwarta furtka do odmowy.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

DariuszHeręza pisze:Przepraszam za głupie pytanie, ale jak osoba z zagranicy może ustanowić pełnomocnika w Polsce?
Nie straszcie nowicjusza.

Jeśli z polskiego USC potrzebujesz metryki Twojego przodka, to piszesz list, podpisujesz się, podajesz stopień pokrewieństwa i swój adres pocztowy. Metrykę dostajesz poczta.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

elgra pisze:
DariuszHeręza pisze:Przepraszam za głupie pytanie, ale jak osoba z zagranicy może ustanowić pełnomocnika w Polsce?
Nie straszcie nowicjusza.

Jeśli z polskiego USC potrzebujesz metryki Twojego przodka, to piszesz list, podpisujesz się, podajesz stopień pokrewieństwa i swój adres pocztowy. Metrykę dostajesz poczta.
albo nie
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Nie przypominam sobie aby jakieś USC mnie zapraszało do osobistego zrobienia zdjecia metryki.
Czasami dostaje jeszcze od pani urzędniczki "serdeczne pozdrowienia z Polski". :D

Tylko archiwa wojskowe, PCK itp są nieczułe na zagraniczne adresy.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

elgra pisze:Nie przypominam sobie aby jakieś USC mnie zapraszało do osobistego zrobienia zdjecia metryki.
Czasami dostaje jeszcze od pani urzędniczki "serdeczne pozdrowienia z Polski". :D

Tylko archiwa wojskowe, PCK itp są nieczułe na zagraniczne adresy.
Jutro właśnie jadę do USC cyknąć fotki, bo muszę to zrobić ja swoim aparatem, zresztą to jest jedynie dobra wola urzędu, jeśli cię wyręczy.
Michał
sylwia_paszek

Sympatyk

Post autor: sylwia_paszek »

Witam!
Jakiś czas temu złożyłam wniosek o odpis skrócony aktu małżeństwa moich pradziadków. Niestety w odpowiedzi na wniosek poinformowano mnie, że "nie może zostać przeniesiony do nowego Systemu Rejestrów Państwowych - Źródło, gdyż upłynął termin 80 lat (zgodnie z art. 28 prawa o a.s.c.)."
Zadzwoniłam i zapytałam, czy w takim razie mogę osobiście przeglądnąć księgi stanu cywilnego. Jednak i na to mi nie zezwolono, bo jak mnie poinformowano, dane zawarte w księgach dotyczą także innych osób w nich wymienionych... . Czy w takim razie mam rozumieć, że chodzi o ochronę danych osobowych innych osób?
I tutaj moje pytanie:
czy w takim razie mogę wystąpić o kserokopię AM?
Byli Państwo w takiej sytuacji, jakieś rady, jak otrzymać ten akt czy jego kopię, bo osoba, z którą rozmawiałam, wspomniała jeszcze, że "nie ma czasu szukać" i najlepiej, żebym pojechała do parafii.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Sylwia
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”