Kisielewski Kazimierz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kisielewski_Radek

Kisielewski Kazimierz

Post autor: Kisielewski_Radek »

T: "Prbuję zlokalizować Kisielewskiego Kazimierza"

Witam wszystkich i serdecznie proszę o podpowiedź w poszukiwaniach przodka. Otóż... mam drzewo swojej rodziny, a w niej jest Kazimierz Kisielewski z okolic Lublina.
Tegoż Kazimierza zauważył Amerykanin, który ma korzenie polskie. Zwrócił sie do mnie z zapytaniem czy jego dziadek Kazimierz i mój dziadek Kazimierz to nie jest ten sam przypadkiem ?
NIe jest... ale postanowiłem pomóc sympatycznemu David'owi Kissel w poszukiwaniu rodziny.

A więc Amerykanin nazywa się David Kissel.
Jego pradziadek nazywał się Kazimierz Kisielewski i pochodził z miejscowości Ediski, tak wymawiał to fonetycznie, ale wg mnie chodzi o miejscowość np. Siedliski.
Pradziadek urodził się w 1868/1869, miał ojca Jana i matkę Mariannę, brata Piotra. Córka Kazimierza to Albina Kisielewska, która urodziła się w 1898 i została w Polsce, bo Kazimierz w 1898 wyjechał do Indianapolis w stanie Michigan. W USA pracował w hucie.

...i tyle mam danych, niby dużo, a nie mam żadnych śladów w dostępnych zbiorach.

Mielibyście jakieś podpowiedzi, jak ugryźć temat ?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Prbuję zlokalizować Kisielewskiego Kazimierza

Post autor: Arek_Bereza »

Może to Siedliszcze w parafii Pawłów, są tam jacyś Kisielewscy. Część aktów zindeksowana ale niestety nie te wskazane przez Ciebie roczniki. http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
Skany są na family search https://www.familysearch.org/search/fil ... cat=274658 po zalogowaniu
Materiał mocno wyblakły, skorowidze niepełne więc sporo roboty, nie chcę wprowadzić w ślepą uliczkę, ot trop, decyzja należy do Ciebie. Jest tam w tych latach para Józef i Marianna.
Plus na lubgens jest forum można i tam zapytać.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zeby stwierdzić a równa się b, to najprościej i o a i o b coś wiedzieć
Radku co wiesz o swoim Kazimierzu?
potencjalnego kuzyna zaproś do nas, unikniemy szumu na łączach:)
a rada Arka jak najbardziej trafna, możesz poszukać w dostępnych j.w.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kisielewski_Radek

Post autor: Kisielewski_Radek »

Dzięki za szybką odpowiedź. Poszukam w podanych linkach. Siedliszcze, w sumie też można po angielsku przeczytać Ediski.
Mój dziadek Kazimierz, to nie ten poszukiwany, bo mój dziadek urodził się w 1909 i zmarł w 1983 roku w Polsce. Podane imiona córki, rodziców itd zupełnie nie pasują, ale będę musiał zerknąć w gałąź w lata XIX wieku to może wpadnę na jakiś trop.
A jeszcze zapytam... czy nie wiecie nic o jakiejś bazie danych emigrujących z Polski ? Skoro Kazimierz vel Casimier Kisielewski wyjechał w 1898 roku, to ten fakt powinien być gdzieś odnotowany w jakichś dokumentach administracyjnych. Raczej nie można było wyjechać z kraju, a dokładnie wypłynąć bez odpowiedniej adnotacji w dokumentach. Chyba że się mylę...
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Można było przez zieloną granicę - przemyt ludzi z zaboru rosyjskiego był na przełomie wieków potężny.
Szukaj bezpośrednio przez Ellis Island, choć ja wolę
https://stevemorse.org/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”