Izdebski Maciej

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Izdebski Maciej

Post autor: Adam.55 »

T:"Maciej Izdebski."

Poszukuję informacji na temat Macieja Izdebskiego, porucznika Wojsk Polskich, zmarłego w 1832 roku w Przedczu.
Na stronie:

http://w.napoleon.org.pl/forum/viewtopi ... 60&p=16724

widnieje :
"IZDEBSKI MACIEJ – syn Bartłomieja i Maryanny, ur. 1787 r. we wsi Szczypiornie, w wojew. Kaliskiem, wszedł na służbę 1806 r. do 8 pułku piechoty Księstwa Warszawskiego i w 1813 r. został porucznikiem, a w 1815 r. przeznaczony do 7 pułku piechoty, wyszedł do dymisyi 1816 r.."

Wiem, że w tamtych czasach mylono się co do wieku ale czy możliwa jest pomyłka o 5 lat? bo jeśli to ten Maciej to w chwili śmierci miałby lat 45 a nie 40.
Jak sprawdzić czy ten Maciej to TEN Maciej? ;)
Pozdrawiam,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Maciej Izdebski nr 1
- zmarł w 1932 (domyślam się, że twój przodek i masz akt U i Z).
- urodził się w Szczypiornie?
Maciej Izdebski nr 2 - z Uruskiego.
- skąd wiesz, kiedy zmarł?

5 lat pomyłki w akcie zgonu - zwłaszcza, gdy nie żona, nie syn zgłasza - to zwyczajna sprawa.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Maciej Izdebski "z Uruskiego" (1755-1833) był synem Piotra i Petroneli ze Skolimowskich,urodzony w Sosenkach (parafia Mordy), mieszkał w Szańkowie (parafia Hadynów w ziemi mielnickiej), żonaty z Ewą ze Znamierowskich, a następnie z Klarą z Izdebskich. Na pewno nie był tym poszukiwanym przez Adama porucznikiem Wojsk Polskich, za to był moim 4*pradziadkiem (z Ewą).

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Witam,
Maciej Izdebski niestety moim przodkiem nie był a bynajmniej nic na to nie wskazuje :) nie mam jego aktu urodzenia, natomiast figuruje w księdze zgonów parafii Przedecz z roku 1832. Informacje przy adnotacji na geneteka.genealodzy.pl :'Uwagi: wiek: 40, porucznik wojska polskiego,
świadkowie: GinterJakub40stolarz,Oczarski
Marcin38policjant Data zgonu: 09.03.1832' Co do Macieja z cytowanego fragmentu o przydziale wojskowym,po prostu policzyłem różnicę: 1832-1787=45, Maciej którego poszukuję, 1832-40=1792. Tak więc mamy dwie zupełnie inne daty domniemanego urodzenia.

Pozdrawiam,
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”