Lechowicz par. Niegów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

tomaszz1234

Lechowicz par. Niegów

Post autor: tomaszz1234 »

"Rodzina Lechowiczów par. Niegów"

Szukam metryk Lechowiczów z parafii Niegów, szczególnie Jana Lechowicza urodzonego w 1900/1901 roku i jego rodziców (chodzi mi głównie o metryki urodzenia)
Ostatnio zmieniony ndz 30 lip 2017, 16:16 przez tomaszz1234, łącznie zmieniany 1 raz.
marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

tomaszz1234

marzec_jadwiga pisze:Witaj!

Parafia Niegów http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=

Jadwiga
Niestety to nie ten Jan Lechowicz. Jest możliwość, że mogę znaleźć metrykę Jana Lechowicza z 1900/1901 roku i ich rodziców w internecie czy muszę czekać, aż ktoś uaktualni tę listę?
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

dd
Ostatnio zmieniony śr 22 sty 2025, 21:09 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
tomaszz1234

kujawa_cezary pisze:Tomaszu, czy może Janie, nie wiem bo nie podpisujesz swoich wpisów.

Poszukujesz Jana Lechowicza który miał się urodzić w Niegowie ok. 1900 roku. Parafia ta została zindeksowana bardzo kompleksowo, również w okresie który Cię interesuje. Jednak tam Jana nie ma. Wiesz może czyim był synem i czy rzeczywiście urodził się w Niegowie?

Odpowiadając na Twoje pytanie mogę napisać, że możesz poczekać aż ktoś uaktualni tę listę. Na pewno Cię poinformujemy jak coś nowego uda się znaleźć.

Pozdrawiam
Myślę, że tak. Jednak jeżeli nie, to na pewno został w Niegowie ochrzczony. Jeżeli nie urodził się w Niegowie, musiał urodzić się niedaleko.
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

dd
Ostatnio zmieniony śr 22 sty 2025, 21:09 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
tomaszz1234

Z czego co wiem w Niegowie został ochrzczony. Jeżeli nie w Niegowie, to w sąsiednich parafiach, ale wątpie, chociaż nie wiadomo. W Niegowie również brał ślub. To nazwisko nie jest bardzo popularne na tamtych terenach, więc może to była jego rodzina. Pochodzi również z tamtych terenów. Jeszcze chciałbym się spytać - jest jeszcze drugi Niegów?
janolizka

Sympatyk

Post autor: janolizka »

tomaszz1234 pisze:Z czego co wiem w Niegowie został ochrzczony. Jeżeli nie w Niegowie, to w sąsiednich parafiach, ale wątpie, chociaż nie wiadomo. W Niegowie również brał ślub. To nazwisko nie jest bardzo popularne na tamtych terenach, więc może to była jego rodzina. Pochodzi również z tamtych terenów. Jeszcze chciałbym się spytać - jest jeszcze drugi Niegów?
W Polsce jest kilka miejscowości o nazwie Niegowo, Niegowa, Niegów. Jeśli chcesz pomocy, to tak jak napisał Cezary - podaj więcej danych.
Jeśli posiadasz akt ślubu, to go zamieść. Podaj imiona rodziców.
I proszę podpisuj posty.

pozdrawiam
Eliza
tomaszz1234

Urodził się on na terenie gminy Zabrodzie, ślub brał w Niegowie. Oprócz tego są też w Zabrodziu parafie takie jak Kiciny czy Mostówka, ale dopiero od niedawna (pierwsza utworzona w 1957 a druga w 2003). Możliwe jest, że część metryk z Niegowa została tam przeniesiona? Co do ślubu był on brany najprawdopodobniej w 1933 roku i na cmentarzu w Niegowie jest pochowany, więc jest powiązany z tą parafią. Może coś jest na rzeczy i jego metryka została przeniesiona do tych parafii? Jest to w ogóle możliwe?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Wiesz gdzie kiedy i kto brał ślub. Idź do usc sfotografuj akt małżeństwa i załączniki, akta zbiorowe, allegaty. Umieść w sieci, podaj link.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

o rodzicach nic nie wiadomo
może coś się nasunie....

W Drzewa genealogiczne MyHeritage
Jan Lechowicz
1901 - 1945
Urodziny: 1901
Chrzest: Parafia Rzymskokatolicka pw. Świętej Trójcy - Niegów
Ślub: Ślub z: Apolonia Lechowicz
1945
Parafia Świętej Trójcy w Niegowie
Śmierć: 1945
Niegów
Pochówek: Cmentarz Parafialny w Niegowie
Członkowie rodziny
Rodzice:
Nieznane
Nieznane Lechowicz
? - 1939
Żona:
Apolonia Lechowicz (z d. Michalik)
1915 - 2004
Dziecko:
<Poufne> Lechowicz
Źródło

Witryna rodziny:
Lechowicz Web Site
Zaktualizowany dnia 21 lut 2017 (5 miesięcy temu)80 profilów w jedno drzewo genealogiczne
Wyświetl pełny profil w tej witrynie
Zarządca strony:
Jan Lechowicz
Kontakt z Jan Lechowicz

zobacz też na cmentarzu
http://37.28.154.108/niegow/
tomaszz1234

Podsumuję wszystko co wiem - Jan Lechowicz pochodzi z terenów gminy Zabrodzie, wziął ślub z Apolonią Michalik (w 1933) pochodzącą również z tych terenów. Jest on pochowany na cmentarzu w Niegowie, zmarł w 1945 roku. Nie wiem jak nazywali się jego rodzice.
Jego metryka urodzenia musi więc być w parafii w Niegowie, ponieważ obejmowała ona wszystkie wsie w gminie Zabordzie, chyba że została gdzieś przeniesiona, na przykład do tych parafii które podałem wyżej, ale wątpię.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Włodek ma rację, a oprócz aktu ślubu w usc będzie i akt zgonu. W parafii, która zarządza cmentarzem też będą mieli info o zgonie i zmarłym. Sami przecież akt zgonu wystawili. A wróżenie, że chyba raczej się tam urodził jest grubo przedwczesne :)
zielonka.marcin

Post autor: zielonka.marcin »

Tak byla tam rodzina Lechowiczow.
Franciszek przybyl do tej parafii w 1860 roku.
janj9000

Post autor: janj9000 »

Ma ktoś jakieś informacje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”