Warszawa - cmentarz dla zmarłych w czasie okupacji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Szczepaniak_Tomasz

Witam,
Na których cmentarzach Warszawy grzebano zwykłych zmarłych w czasie okupacji hitlerowskiej? Nie mam tu na myśli ofiar wojennej zawieruchy (powstania, egzekucje, ofiary represji, etc.) lecz zwykłych zmarłych (w domach, szpitalach) , których akty zgonu znajdziemy w księgach parafialnych (chodzi mi o parafie katolickie)?
Mam kilku przodków/krewnych zmarłych śmiercią naturalną na terenie m.st. Warszawy w latach 1939-44, ale nie wszystkich groby udało mi się odnaleźć (wiem jedynie o grzebaniu zmarłych na cmentarzu Bródzieńskim/Bródnowskim).
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Na których cmentarzach Warszawy grzebano zwykłych zmarłych w czasie okupacji hitlerowskiej? Nie mam tu na myśli ofiar wojennej zawieruchy (powstania, egzekucje, ofiary represji, etc.) lecz zwykłych zmarłych (w domach, szpitalach) , których akty zgonu znajdziemy w księgach parafialnych (chodzi mi o parafie katolickie)?
Mam kilku przodków/krewnych zmarłych śmiercią naturalną na terenie m.st. Warszawy w latach 1939-44, ale nie wszystkich groby udało mi się odnaleźć (wiem jedynie o grzebaniu zmarłych na cmentarzu Bródzieńskim/Bródnowskim).
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Mam taką osobę, zmarła w roku 1943, raczej śmiercią naturalną (bo była w wieku), pochowana na Powązkach obok męża (zmarł w roku 1934), parafia Św. Michała Archanioła na Dolnym Mokotowie.
Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
na wszystkich istniejących
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Szczepaniak_Tomasz

Re: Warszawa - cmentarz dla zmarłych w czasie okupacji
Naprawdę? Nie było cmentarzy (albo jego części) typu "Nur fur ..."? Nie mam tu tylko na myśli segregacji narodowościowej, ale także zamożnościową, czy administracyjną (np na cm. parafialny trafisz tylko jak byłeś parafianinem).Sroczyński_Włodzimierz pisze:na wszystkich istniejących
Ja, "Warszawiak", dziś nie mając wykupionej kwatery i nie będąc członkiem parafii z własnym czynnym cmentarzem parafialnym moge liczyć albo na Pólnocny, albo na Południowy.
Na Powązki nie trafię bo za zasługi w indeksacji albo za posty na tym forum człowieka tam nie pochowają. Na cmentarze Bródnowski i Wolski już chyba tylko "dokładają" do grobów"
Czy lista "Wszystkich cmentarzy okupowanej Warszawy" kończy się na trzech: Powązki, Wolski, Bródnowski? Z czego Bródnowski pełnił tą rolę jaką dziś pełni Antoninów czy Wólka (co potwierdza wpis Dany oraz jeden z moich przypadków (śmierć w wyniku potracenia przez tramwaj na Ochocie w lutym 1944 - pochówek na Bródnie).
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
[/quote]
Tomku,
W czasie okupacji chowano normalnie, w grobach rodzinnych. Cmentarze byly dostepne.
Dopiero w czasie Powstania Warszawskiego sytuacja stala sie tragiczna.
Zmarlych chowano wtedy na ulicach i na podworkach.
Po wojnie byly ekshumacje i pochowki na cmentarzach, czesto anonimowe i w grupowych grobach.
W sieci sa dostepne listy ekshumowanych z ruin Warszawy.
Pozdrawiam,
Bozenna
W czasie okupacji chowano normalnie, w grobach rodzinnych. Cmentarze byly dostepne.
Po wojnie byly ekshumacje i pochowki na cmentarzach, czesto anonimowe i w grupowych grobach.
Pozdrawiam,
Bozenna
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przeglądałem w księgarni (dwa miesiące temu) książkę "Warszawskie cmentarze" Karol Mórawski. Ale nie kupiłem niestety. Cmentarzy było więcej. Ot z głowy dla przykładu - Służew, Wilanów, Czerniakowski, Wolski.
Mam podobny problem ze zmarłą w 1942. Żaden warszawskie cmentarz się nie przyznaje (dokumentację mają) choć w kancelarii Powązek otrzymałem informację, że dokumentacja sprzed 1944 nie przetrwała. W kancelarii Wolskiego dostałem info, że jeszcze może na Wolskim-prawosławnym ale tamże powiedzieli, że w czasie wojny już pochówków katolickich nie było.
Co do pochówków dziś, to nie jest tak jak myślisz. Komunalne są najtańsze ale np. na Bródnowskim są miejsca, bo kasują nieopłacone groby.
Mam podobny problem ze zmarłą w 1942. Żaden warszawskie cmentarz się nie przyznaje (dokumentację mają) choć w kancelarii Powązek otrzymałem informację, że dokumentacja sprzed 1944 nie przetrwała. W kancelarii Wolskiego dostałem info, że jeszcze może na Wolskim-prawosławnym ale tamże powiedzieli, że w czasie wojny już pochówków katolickich nie było.
Co do pochówków dziś, to nie jest tak jak myślisz. Komunalne są najtańsze ale np. na Bródnowskim są miejsca, bo kasują nieopłacone groby.
-
Szczepaniak_Tomasz

Dzięki Arku,
Spróbuję dotrzeć do tej publikacji.
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Spróbuję dotrzeć do tej publikacji.
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wydaje mi się, że nie ma żadnej takiej książki, która byłaby lepszym źródłem syntetycznym niż cmentarium sowy - w tym sekcja/odrębna rzecz Warszawa cmentarna. I u sowy oczywiście nie wszystko będzie, ale od tego trzeba zacząć. Faktycznie na Powązki "łatwiej było trafić za niemca" oznacza nie tylko "niż na bazar/dworzec/do domu" ale "niż przed wojną". Okupacja zdemokartyzowała ciut problem niejasnych kosztów i zasad powązkowskich. Chyba przedwojennych pochówków "NN" na Powązkach (cały czas o Powązkach-Powązkach tj teraz zwanych Starymi Powązkami" piszę) nie było - okupacyjne były. "NN" problemem były i są do dziś.
Spisów z wielu cmentarzy nie ma, są inwentaryzacje (czasem dość świeże). Pochówki katolickie (tj na kwaterze wydzielonej, katolickiej) na prawosławnym wolskim to chyba od niewielu lat.
Łatwiej na jakiś konkret niż ogólnie próbować całość problemu opisać, ale okupacyjne "normalne" to nie jest chyba wielki problem na tle pozostałych. Dorzucę ew. mało zbadany temat i rzadko się pojawiający - kwestie zgonów kwalifikowanych jako zakaźne. Być może istniała niezidentyfikowana (tj nieopisana, nieudokumentowana) procedura pochówku spopielonych zwłok, ale to raczej szpitalne niż domowe. O katolickich cały czas mowa.
Spisów z wielu cmentarzy nie ma, są inwentaryzacje (czasem dość świeże). Pochówki katolickie (tj na kwaterze wydzielonej, katolickiej) na prawosławnym wolskim to chyba od niewielu lat.
Łatwiej na jakiś konkret niż ogólnie próbować całość problemu opisać, ale okupacyjne "normalne" to nie jest chyba wielki problem na tle pozostałych. Dorzucę ew. mało zbadany temat i rzadko się pojawiający - kwestie zgonów kwalifikowanych jako zakaźne. Być może istniała niezidentyfikowana (tj nieopisana, nieudokumentowana) procedura pochówku spopielonych zwłok, ale to raczej szpitalne niż domowe. O katolickich cały czas mowa.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Włodek pisze o
http://www.cmentarium.sowa.website.pl/C ... tarze.html
http://www.cmentarium.sowa.website.pl/C ... tarze.html
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Potwierdzam, chowano normalnie. Mój pradziadek został pochowany normalnie na wolskim cmentarzu. Zmarł wkrótce po wybuchu wojny.Bozenna pisze:Tomku,
Pozdrawiam,
Bozenna
Pozdrawiam
Monika