RP. 1741, dnia 6 II - Ja, Michał Korytkowski, mansjonarz łomżyński, ogłosiwszy 3 zwyczajowe zapowiedzi w naszym parafialnym kościele łomżyńskim oraz otrzymawszy od pobożnego w Chrystusie ojca, proboszcza szczepankowskiego, świadectwo następującej treści:
"RP. 1741 dnia 23 I - Zaświadczam, że szlachetny Franciszek Sierzputowski, mój parafianin, który zamierza wstąpić w związek małżeński z Brygidą Oleszewską, nie jest obciążony żadnymi karami kościelnymi ani przeszkodami kanonicznymi, a po ogłoszeniu 3 zapowiedzi w niedziele jest dysponowany [do zawarcia tegoż małżeństwa], pozostaje mu tylko do odbycia spowiedź sakramentalna. - Na dowód czego...
Dan w Szczepankowie roku i dnia jw.
G. Babecki, p[roboszcz] s[zczepankowski], benedyktyn, ręką własną"
pobłogosławiłem małżeństwo między szlachetnymi Franciszkiem Sierzputowskim, ze wsi Sierzputy, parafianinem szczepankowskim, a Brygidą Oleszewską, panną, córką niegdyś Kazimierza Oleszewskiego zwanego Lepak; po wyrażeniu wzajemnej zgody przez zawierających małżeństwo; w obecności wiarygodnych: szlachetnych Pawła Modzelewskiego i Jana Grzymały; dobrze zamknąwszy kościół.
* * *
Ten akt był już tłumaczony 1,5 roku temu (przez Panów Zbigniewa i Bartka), ale niestety zorientowałem się w tym dopiero wtedy, kiedy już przełożyłem go po swojemu:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-51147.phtml