Zezwolenia Warszawskiego Arcybiskupa ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Chciałbym się zapytać, czy ktoś wie gdzie można znaleźć ( czy w ogóle sa do wglądu? ) zezwolenia Warszawskiego Arcybiskupa z 1906 roku ?
oto cytat przetłumaczony z języka rosyjskiego -aktu małżeństwa...

".......zapowiedzi ogłoszone w Warszawskim Wszystkich Świętych kościele parafialnym dnia piątego (osiemnastego) listopada tego roku, od dwóch zapowiedzi zwolniło zezwolenie Warszawskiego Arcybiskupa z ósmego (dwudziestego pierwszego) listopada tego roku nr 6639. Związek ten został zawarty w zakazanym czasie na podstawie zezwolenia Warszawskiego Arcybiskupa z czwartego grudnia tego roku nr 6882 "

Oczywiście dobrze by bylo odszukać tych zezwoleń nr 6639 i 6882 z roku :)
Czy ktoś może się już spotkał z takimi zezwoleniami ?
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Wydaje mi się, że te zezwolenia powinny być po prostu w alegatach. Alegata z 1906 roku z parafii pw. WŚ zachowały się i są udostępniane:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=warszawa

tomek

A jeżeli nie tam, to na pewno coś będzie w aktach Konsystorza Generalnego Archidiecezji Warszawskiej /tak chyba to się powinno nazywać/
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Witaj Tomku , bylem w tej "bazie" wstyd się przyznać ale nie za bardzo potrafię coś znaleźć :( ....może dałbyś mi jakieś wskazówki co do dalszych poszukiwań tych zezwoleń ?
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Moim zdaniem, należy się skontaktować z Archiwum przy ulicy Krzywe Koło, podać nazwę parafii, rok i numer aktu oraz poprosić o sprawdzenie czy w alegatach /załącznikach zbiorczych do akt małżeństw/ zachowały się te zezwolenia. Jest wielce prawdopodobne, że już na tym etapie poszukiwania zakończą się sukcesem.

tomek
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Witam!

Nie sądzę, aby te "zezwolenia" były w alegatach. Miałem taki przypadek w swojej rodzinie, Ciotka musiała brać szybko ślub, była w 4 miesiącu ciąży.
Nie było czasu na wymagane trzy zapowiedzi. Biskup dał wtedy zezwolenie na jedną zapowiedź.
Myślę, że te dokumenty przechowuje się w Archidiecezji a konkretnie w Archiwum Współczesnym (inne niż to z metrykami). To będzie coś podobne do dyspensy.

pozdrawiam

Jacek Tomczyk
www.genealodzy.czestochowa.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”