Witam,
zwracam się z prośbą o przetłumaczenie akt chrztu znajdujących się w linku (pierwszy - na samym dole po lewej stronie; drugi - pierwszy po prawej stronie). Metryki te pochodzą z parafii Zubrza.
Link poniżej:
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 8_0012.htm
Pozdrawiam,
Krzysztof Lasoń
akta chrztu 1761 r. - konwersja; łacina OK
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
krzysztof87

- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 8 times
- Kontakt:
akta chrztu 1761 r. - konwersja; łacina
16 VII 1761 ja Wojciech Mirkiewicz kanonik i penitencjarz lwowski, proboszcz zubrzecki, ochrzciłem Jakuba Bonawenturę, 3 dni temu tu w Zubrze urodzonego, syna "ingenui" [tytuł stosowany wobec różnych średnich warstw społecznych] Jana z Dukli [Joannes Duklanus], Michała, Antoniego [trojga imion] Zubrzuckiego, konwertyty z judaizmu wczoraj w katedrze metropolitalnej lwowskiej uroczyście przeze mnie ochrzczonego oraz jego małżonki jeszcze trwającej w żydowskiej przewrotności. Chrzestni: szlachetny Jan Ratyński i urodzona Brygida Jałowicka.
Na drugi dzień tj. 17 VII ja, tenże Wojciech Mirkiewicz, ochrzciłem też Annę, w judaizmie zwaną Dwora, wiekiem sięgającą 3 lat, córkę w/w Jana itd. ostatnio z judaizmu na wiarę katolicką nawróconego. Chrzestni: urodzeni Wojciech Zakrzeski i Wiktoria Jechałkowska [?].
Na drugi dzień tj. 17 VII ja, tenże Wojciech Mirkiewicz, ochrzciłem też Annę, w judaizmie zwaną Dwora, wiekiem sięgającą 3 lat, córkę w/w Jana itd. ostatnio z judaizmu na wiarę katolicką nawróconego. Chrzestni: urodzeni Wojciech Zakrzeski i Wiktoria Jechałkowska [?].
-
krzysztof87

akta chrztu 1761 r. - konwersja; łacina
zapraszam na stronę www.okolicelwowa.pl
tam znajdziesz sporo informacji o parafii Zubrza
tam znajdziesz sporo informacji o parafii Zubrza