Witaj na forum!
Jestem zainteresowana rej.obecnej Białorusi- Brzozówka osada fabryczna Huty "Niemen" Juliusza Stolle. gm.Dokudowo pow.Lida- tam urodził się mój ojciec.Ochrzczony w parafii Jelna.Gdybyś miał jakieś informacje będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Jeszcze jedna uwaga związana z mikrofilmami z Białorusi i Ukrainy, które mają Mormoni.
Materiał rozbity jest na drobne porcje tak, że na jednym filmie może być tylko jeden rok albo nawet część roku z danej parafii.
Tak właśnie jest z parafią Jelna. Tych trochę ocalonych lat jest na 31 mikrofilmach!
Przemek
Witaj Przemku!
Dziękuję Ci bardzo za informację z parafii Jelna.Mnie interesuje okres od roku 1910 do 1915. Niestety w Twoim zestawieniu tego okresu nie ma .Przepraszam,że nie podałam wczesniej interesujących mnie lat , ale może Twoja praca nie poszła na marne i pomogłeś innym zainteresowanym parafią Jelna.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Niestety, nie znam żadnych instrukcji (?) dla Wyłkowyska i Baranowicz.
Sprawdziłem u Mormonów ale tam też nie ma ksiąg kościoła rzymsko-katolickiego.
Przemek Kisielewski
W Mińsku, Andrzeju, mają lata 1846, 1849-1854.
Przejrzyj zresztą całą Gubernie Witebs.
W opisie zasobów każdego powiatu w pierwszej pozycjji podane jest "Księgi z różnych kościołów powiatu". Tam może byś więcej lat z Newla.
Link do strony - patrz powyżej.
Mormoni mają tylko księgi cerkiewne z Newla.
Przemek Kisielewski
Kolega z Białegostoku napisał mi niedawno, że AD w Białymstoku ma księgi metrykalne dekanatu grodzieńskiego za lata 1840 - 1865.
SG informuje nas, że były następujące parafie w tym dekanacie: Indura, Jeziorosy, Wielkie Ejsmonty, Hoża, Mosty, Kamionka, Krynki, Kwasówka, Łunna i zlikwidowane około 1868 Wielka i Mała Brzostowica. No i oczywiście parafie w samym Grodnie.
Może komuś przyda się ta wiadomość.
Przemek Kisielewski
Właśnie miałem Przemku umieścić tą informację. To co Ci napisałem to prawda. Osobiście widziałem księgi od roku 1865 do 1929. Dodam tylko, że ksiądz powiedział, że są jeszcze od 1818 do wybuchu II wojny światowej. Dokładnie to sprawdzę w przyszłym tygodniu (AD jest otwarte tylko dwa dni). Jak będę miał dokładne informacje to wszystko opiszę. AD nie posiada mikrofilmów tych ksiąg. Dodam tylko, że trudno będzie z digitalizacją, np: mormoni przynajmniej dwa razy prosili (nawet ostatnio, może chodziło o Genesis Project), ale odpowiedź byłą negatywna.
Pozdrawiam.
Grzegorz Bączek