Lwów par. Św. Antoniego 1871 ślub Rudolf Ludwig - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ludwig_Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Lwów par. Św. Antoniego 1871 ślub Rudolf Ludwig - ok

Post autor: Ludwig_Adam »

Proszę o przetłumaczenie całego aktu, w szczególności informacji o Rudolfie Ludwig oraz zapiski spod danych osobowych
link: http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 6_0188.htm

Z góry dziękuję Adam Ludwig
Ostatnio zmieniony pn 26 mar 2018, 00:59 przez Ludwig_Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Andrzej75 »

18 V 1871; nr domu: 835 1/4 i 556 4/4; pan młody: Rudolf Ludwig, kandydat do zawodu nauczyciela, rodem z Rzeszowa, syn Jana i Weroniki z domu Kulhava, kawaler, 26 l.; panna młoda: Franciszka Teresa (2 imion) Hirnik, rodem ze Lwowa, córka Prokopa i Anny z Przygockich, panna, 23 l.; świadkowie: Franciszek Szafran, nauczyciel Seminarium Nauczycielskiego; Emil Nowomiejski, nauczyciel.

Po zobaczeniu świadectw urodzenia i chrztu pana młodego i panny młodej oraz po przedłożeniu przez pana młodego zaświadczenia o zapowiedziach z rz.-kat. kościoła pw. św. Mikołaja we Lwowie z dnia 16 V 1871 nr 223, jak również udzieleniu zgody małoletniej pannie młodej przez obecnego ojca tejże, w następującym brzmieniu: "Jako ja małoletniej córce mojej Franciszce Teresie (dwóch imion) zezwalam wejść w stan małżeński z panem Rudolfem Ludwig, w przytomności wyż wymienionych świadków znakiem krzyża św. stwierdzam (+) Prokop Hirnik" - pobłogosławił małżeństwu Karol Wiliński, miejscowy wikariusz.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Ludwig_Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ludwig_Adam »

Serdecznie dziękuję. Dla mnie wiadomość, że Pan młody urodził się w Rzeszowie jest nowością i nowym tropem
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”