Problemy z MyHeritage

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Łucja pisze:Najpierw się dopisałam, a teraz milczę i szerokim łukiem omijam MH bo nie wiem właśnie czy nie będą chcieli ode mnie pieniędzy
Dopóki nie podasz MH numeru karty kredytowej, to mogą sobie chcieć ;)
Jako osoba zaproszona będziesz miała nieco mniejsze uprawnienia od założyciela, ale wpisywać możesz przodków bez limitu osób.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

kontrola spójności

Post autor: Kostkowski »

W kontroli spójności na MyHeritage jeden z komunikatów pokazuje że osoba urodziła się po śmierci matki. W drzewie nie ma błędu. Wymieniona w komunikacie jako matka nie jest matką lecz babką. Odłączałem tę błędnie przez program rozpoznawaną osobę i przyłączałem ponownie, ale nic się nie zmieniło i nadal komunikat jest nieprawdziwy. Co zrobić, żeby program rozpoznawał poprawnie?
Inny "kwiatek" błędnego rozponawania. Komunikat sugeruje zmienić nazwisko mężczyzny na żeńskie, bo więcej razy występuje żeńskie.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

kontrola spójności

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Włodku,

Hmm. Takiego przypadku, o którym mówisz nie zauważyłem. Owszem znajdował mi błędnie wprowadzone daty, ale zawsze były to rzeczywiście uzasadnione wytknięcia.

Drugi przypadek (sugestia o błedzie w nazwisku) jest rzeczywiscie irytujący. Ja mam dodatkowo często zmiany nazwisk z pokolenia na pokolenie Szczepaniak->Szczepanski i staram się wpisywać to, pod którym najczęsciej figurował.

Jest jeszcze jedna "kontrola spójności", która mnie irytuje - gdy napiszę MArianna (wielka litera nie na początku słowa). Owszem, jest to błą, który powinien być automatycznie poprawiony, a nie wytykany.

Pozdrawiam

Tomasz Szczepaniak
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

kontrola spójności

Post autor: Virg@ »

U mnie kontrola spójności wykazuje, że:
Ks. Józef... - imię zaczyna się tytułem 'Ks.', który powinien być przeniesiony do osobnego pola ‘Tytuł’.
Wskazówka: Ks. Józef - przenieś tytuł z imienia do pola 'Tytuł'.

Gdy naciskam przycisk: [Przenieś tytuł z imienia do pola 'Tytuł'], to automatycznie kieruje mnie do strony
> „Zmień na: Premium | PremiumPlus | Kompletny”.
Wcześniej ignorowałam komunikat mówiący ogólnie tylko o 1 błędzie w profilu „Ks. Józef…”, teraz już wyjaśniają o jaki błąd chodzi.

Oczywiście nie mogę tego zrobić samodzielnie.
Po wpisaniu Ks. w polu ‘Tytuł’, zawsze w polu ‘Tytuł’ pojawia się „Ks.”, lecz w profilu osoby już: „Rev.” i „ręcznie” nie mogę tego zmienić.
Może o to „biega” w całym tym interesie?

Ja naturalnie ignoruję pole ‘Tytuł’ i mam jak chcę – przed imieniem: Ks. – a kontrola spójności, z uporem lepszej sprawy, wytyka mi ten jedyny błąd w mojej witrynie rodzinnej :D.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

kontrola spójności

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Żeby tak nie psioczyć na MH to przejrzałem sobie właśnie "kontrole spójności" w swoim drzewie i odkryłem, że 2 moich przodkow to jednak nie moi przodkowie.
Zgłosiło mi niespójnośc między datą ślubu a datą urodzenia jednej z prababek. Okazało się, że przez zbieżność imion i nazwisk wziąłem nie tych rodziców co trzeba (prababka urodziłą się kilka parafii dalej, niż ta w której brała ślub i w której żyła inna Marianna tyle, że za młoda by wstąpić w związek małżeński, na co MH zwróciło mi uwagę).

Podobną sytuację odkryłem ze zgonem jednego z kuzynów (chociaż zgadzało się imię i nazwisko i miejscowość w której żył, to nie mógł być ojcem w 2-3 lata po śmierci). Okazało się, że zgon dotyczył innej osoby.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
stanislaw_pikul

Sympatyk

Re: kontrola spójności

Post autor: stanislaw_pikul »

Virg@ pisze: Po wpisaniu Ks. w polu ‘Tytuł’, zawsze w polu ‘Tytuł’ pojawia się „Ks.”, lecz w profilu osoby już: „Rev.” i „ręcznie” nie mogę tego zmienić.
Może o to „biega” w całym tym interesie?

Ja naturalnie ignoruję pole ‘Tytuł’ i mam jak chcę – przed imieniem: Ks. – a kontrola spójności, z uporem lepszej sprawy, wytyka mi ten jedyny błąd w mojej witrynie rodzinnej :D.
Ze cztery lata temu walczyłem z MyHeritage o poprawienie tego błędu - nic to nie dało. :(
Stosuję niegramatycznie skrót ks (bez kropki) i już się dane nie gryzą. ;)
Pozdrawiam

Stanisław
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Co popsułem? Jak to naprawić?

Post autor: Kostkowski »

Drzewo na MyHeritage tworzę już kilka lat (mam 9466 osób), więc powinienem sobie radzić, jednakże coś się stało, że od dziś nie mam władzy nad drzewem. W zakładce "członkowie rodziny" figuruję jako "webmaster" i widzę wszystkich w drzewie, ale nie mogę zmienić danych ani dodać kolejnej osoby. Co popsułem? Jak to naprawić?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a mógłbyś to w jednym wątku?
to naprawdę nie jest forum - pomoc techniczna/wsparcie produktów/reklama MyHeritage
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

@Kostkowski
Witaj! Ja na MH tworzyłem drzewo aż trzykrotnie i za każdym razem miałem taką blokadę aż dałem sobie spokój. Ancestry.com nie daje takich niespodzianek, możesz też przerzucić się na tworzenie drzewa na Familysearch.
Pozdrawiam serdecznie
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Władku, ja też kiedyś miałam taki problem. Niestety, było to dawno i nie mogę sobie przypomnieć jak to rozwiązałam. Chyba coś w ustawieniach edycji drzewa trzeba poprawić.

Pozdrawiam
Zofia Brzeska
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Tutaj napisz
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -315.phtml
Może Grzegorz pomoże
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Wydaje mi się, że ktoś opisywał na forum taki problem, a okazało się, że miał dwa loginy na MH. W sposób oczywisty logując się na niewłaściwy nie miał możliwości edytowania drzewa założonego pod innym loginem.

Może warto przemyśleć utworzenie oddzielnego wątku, a może grupy wątków poświęconym informatyce w genealogii? Łatwiej by było odnajdować takie zagadnienia i wiadomo było by gdzie pisać.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

Kuba64 pisze:Witam,

do Hanny i Anny: jeśli nie macie dostępu do "obcego" drzewa to nie sądzę że możecie dużo zrobić (tak jak to sugeruje Irena).

Całkowicie rozumiem frustracje Anny, ale obawiam się że bez adwokata się nie obejdzie, jeśli chcesz załatwić tą sprawę do końca. Ale nawet w takim przypadku nie będzie prosto; jedyne co możesz teraz zarzucić właścicielowi obcego konta że podał fałszywe dane co do swojej osoby ... ale to będzie trzeba udowodnić!

Może ktoś z wizytatorów tego forum miał podobne problemy i udało mu się je rozwiązać? To ciekawy temat bo sytuacja tu opisana może przydarzyć się każdemu z nas :(

Pozdrawiam,
Kuba

Cytat z regulaminu:
Jurysdykcja
Niniejsza Umowa jest uregulowana na podstawie prawa Izraela. Wszelkie czynności prawne dotyczące wykonania postanowień niniejszej Umowy będą przeprowadzane w sądach miasta Tel Awiw, Izrael.
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Problem z MyHeritage

Post autor: Eder »

Witam
Od kilku dni nie mogę pobrać pliku gedcom. Macie to samo? Nie działa funkcja Exportu, pobrać do FTB mogę, ale ściąga się jakieś 15% profili.
Andrzej
Szalomszalom20

Sympatyk
Ekspert

nazwiska rodowe na MyHaritage

Post autor: Szalomszalom20 »

Witam!
Czy ktoś wie jak dodać opcję uwzględniania nazwisk rodowych kobiet, przy tworzeniu wykresów i raportów w serwisie MyHaritage?
Czy w ogóle taka opcja istnieje? Próbuję ją znaleźć od jakiegoś czasu ale bez skutku .
Szymek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”