Jankowice
Ponieważ w niniejszych księgach nie udało się odnaleźć chrztu wielmożnego Adama Paprockiego, wielmożny An[...] Paprocki, dziedzic w Donosach, brat rodzony tegoż, dostarczył mnie, proboszczowi, pismo znalezione pośród dokumentów swego domu, sporządzone ręką jednego z rodziców, abym włączył je do niniejszej księgi. Żeby zaś przypadkiem nie zaginęło, przepisuję je dosłownie:
"Dnia 25 grudnia roku 1763 urodził się Adaś o godzinie drugiej z rana z Wigilii na Boże Narodzenie; imiona ma: Adam, Szczepan, Jan Ewangelista, Ignacy, Józef Kalasanty; trzymany z wody — dziad z babką, a z ceremonii przez Jejmć Panią burgrabinę Stadnicką z Jmć Pm podwojewodzym Chronowskim; który niech się chowa na chwałę Pana Boga; chrzczony w kościele książnickim. — Czepek i pępek Adasiów 25 Xbris r. 1763"
Oryginał tegoż (umieszczony w odpowiednim miejscu niniejszej księgi), został zabezpieczony pieczęcią proboszcza*.
Notandum: rodzicami tegoż Adama byli wielmożni Antoni z Jawora Paprocki i Aniela z Brzezia Russocka, dziedzice wsi Jankowice — co dla większej pewności zostaje odnotowane przez mnie, Wincentego Ptaszyńskiego, proboszcza kościoła wielkoksiążnickiego, [a oryginał zostaje włączony do niniejszej księgi]**.
* skan oryginału wspomnianego pisma jest tutaj:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,58196,182
** tekst, który dałem w nawiasach, w księdze jest przekreślony.