Zembowicz - Łuck, Kniahininek, Nowe Iwańczyce
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Krzysztof_Z.

Zembowicz - Łuck, Kniahininek, Nowe Iwańczyce
Dzień dobry !
Pisałem już w tej sprawie, lecz niestety musiałem popełnić jakiś błąd przy wysyłaniu, gdyż mój post nie ukazał się. Chodzi mi o nazwisko Zembowicz. Helena Zembowicz na pewno mieszkała w Nowych Iwańczycach w 1938 r. Natomiast chodzi mi również o jej ojca Mariana, ewentualnie inne osoby noszące to nazwisko. Za wszystkie wiadomości, również negatywne, będę wdzięczny.Pozdrawiam,
Krzysztof Z.
Pisałem już w tej sprawie, lecz niestety musiałem popełnić jakiś błąd przy wysyłaniu, gdyż mój post nie ukazał się. Chodzi mi o nazwisko Zembowicz. Helena Zembowicz na pewno mieszkała w Nowych Iwańczycach w 1938 r. Natomiast chodzi mi również o jej ojca Mariana, ewentualnie inne osoby noszące to nazwisko. Za wszystkie wiadomości, również negatywne, będę wdzięczny.Pozdrawiam,
Krzysztof Z.
- Pobłocka_Elżbieta

Krzysztofie,
poniżej jest wpis:
IWAŃCZYCE NOWE 1939r.
gromada Iwańczyce Nowe, gmina Kniahininek, powiat Łuck, woj. wołyńskie
ZEMBOWICZ Helena - c. Mariana i Karoliny Marcinkiewicz. Wychowanica
http://wolyn.republika.pl/opisy/iwanczyce_nowe-07.html
Skorzystaj również w wyszukiwarki metryki-Wołyń:
https://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php
poniżej jest wpis:
IWAŃCZYCE NOWE 1939r.
gromada Iwańczyce Nowe, gmina Kniahininek, powiat Łuck, woj. wołyńskie
ZEMBOWICZ Helena - c. Mariana i Karoliny Marcinkiewicz. Wychowanica
Skorzystaj również w wyszukiwarki metryki-Wołyń:
https://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Krzysztof_Z.

Witam,
dziękuję bardzo. Do tej wiadomości o Helenie dotarłem. Bardzo interesuje mnie ciąg dalszy, czyli jej ojciec Marian, prawdopodobnie dziadek Antoni i brat też Antoni. Mogą być oboczności w zapisie nazwiska (Zębowicz, Ziembowicz). W wyszukiwarce niczego nie znalazłem prócz innych osób niepowiązanych z tymi, o których mi chodzi. Pozdrawiam,
Krzysztof Z.
dziękuję bardzo. Do tej wiadomości o Helenie dotarłem. Bardzo interesuje mnie ciąg dalszy, czyli jej ojciec Marian, prawdopodobnie dziadek Antoni i brat też Antoni. Mogą być oboczności w zapisie nazwiska (Zębowicz, Ziembowicz). W wyszukiwarce niczego nie znalazłem prócz innych osób niepowiązanych z tymi, o których mi chodzi. Pozdrawiam,
Krzysztof Z.
-
Maria_Klimas

- Pobłocka_Elżbieta

To pokrywa się z linkiem i zawartą w niej informacją,
którą podałam wyżej.
lp.10
PAPOWSZEK Stanisław - s. Wacława, żona (śl.1918) Apolonia z d. Hulanicka,
dzieci: Jadwiga 1919, Józef (poniżej).
PAPOWSZEK Józef 1923, żona Irena +1943 (zamordowana w 8 miesiącu ciąży).
PAPOWSZEK Bolesław 1894, żona (śl.1922) Helena z d. Janiszewska, dzieci: Henryk 1922.
ZEMBOWICZ Helena - c. Mariana i Karoliny Marcinkiewicz. Wychowanica.
którą podałam wyżej.
lp.10
PAPOWSZEK Stanisław - s. Wacława, żona (śl.1918) Apolonia z d. Hulanicka,
dzieci: Jadwiga 1919, Józef (poniżej).
PAPOWSZEK Józef 1923, żona Irena +1943 (zamordowana w 8 miesiącu ciąży).
PAPOWSZEK Bolesław 1894, żona (śl.1922) Helena z d. Janiszewska, dzieci: Henryk 1922.
ZEMBOWICZ Helena - c. Mariana i Karoliny Marcinkiewicz. Wychowanica.
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Krzysztof_Z.

Bardzo dziękuję paniom - Marii i Elżbiecie za wiadomości. Wciąż szukam śladów Mariana Zembowicza, prawdopodobnie urodził się w latach dziewięćdziesiątych XIX w. Co do Heleny, jego córki, to być może zginęła w 1943 r. w czasie "rzezi wołyńskiej". Przytaczam fragment znaleziony w Internecie na stronach o Wołyniu.
We wsi Iwańczyce Nowe pow. Łuck upowcy zamordowali 11 Polaków: 2 starsze małżeństwa, rodziców z synem i jego 18-letnią żonę w ciąży, którą torturowali przez 2 dni oraz 2 małych dzieci (rodzeństwo ww. syna).
Antoni Zembowicz ur. 1913 był synem Mariana. Czy to jest ten Marian, ojciec Heleny, znak zapytania. Dlatego gdyby ktoś wpadł na ślad wiadomości o nim byłbym wdzięczny. Pozdrawiam,
Krzysztof Z.
We wsi Iwańczyce Nowe pow. Łuck upowcy zamordowali 11 Polaków: 2 starsze małżeństwa, rodziców z synem i jego 18-letnią żonę w ciąży, którą torturowali przez 2 dni oraz 2 małych dzieci (rodzeństwo ww. syna).
Antoni Zembowicz ur. 1913 był synem Mariana. Czy to jest ten Marian, ojciec Heleny, znak zapytania. Dlatego gdyby ktoś wpadł na ślad wiadomości o nim byłbym wdzięczny. Pozdrawiam,
Krzysztof Z.
-
Maria_Klimas

A dla mnie jest taka różnica że Helena jest na wychowaniu Stanisława i Apokonii Papowszek.
Spis 1922-1924r Iwanczyce Nowe
Papowszek ,Wacław ż. Karolina z Marcinkiewicz.
Papowszek Stanisław, s. Wacława, ż Apolonia Hulanicka dz;Jadwiga 1919,- Józef 1923.
skorowidz ślubów 1848-1922 Łuck.
Papowszek Bolesław (1922/27) Helena Janiszewska r. Wacław i Karolina z Marcinkiewiczów./Łuck/
pozdrawiam Maria
Spis 1922-1924r Iwanczyce Nowe
Papowszek ,Wacław ż. Karolina z Marcinkiewicz.
Papowszek Stanisław, s. Wacława, ż Apolonia Hulanicka dz;Jadwiga 1919,- Józef 1923.
skorowidz ślubów 1848-1922 Łuck.
Papowszek Bolesław (1922/27) Helena Janiszewska r. Wacław i Karolina z Marcinkiewiczów./Łuck/
pozdrawiam Maria
-
Krzysztof_Z.

Dziękuję za zaangażowanie. Na podstawie przysłanych mi danych i spisu gospodarstw z Iwańczyc Nowych z 1939 r. mogę wnioskować :
W województwie wołyńskim spis gospodarstw rolnych z 1939 r. przynosi wiadomość o Helenie Zembowicz wychowanicy Papowszeków, córce Mariana i Karoliny z Marcinkiewiczów. Była to miejscowość Iwańczyce Nowe, gmina Rożyszcze, potem Kniahninek, koło Łucka. Karolina wyszła za mąż za Wacława Papowszeka. Wacław posiadał młyn wodny w tej miejscowości. Z Wacławem, Karolina miała dwóch chłopców Stanisława i Bolesława /1894/. Stanisław ożenił się z Apolonią Hulanicką, a Bolesław z Heleną Janiszewską. W czasie rzezi wołyńskiej w 1943 r. na pewno zamordowana była synowa Stanisława, Irena Papowszek, będąca w 8 miesiącu ciąży. Czy inni członkowie rodziny oraz Helena Zembowicz zginęli również, nie wiem.
Z tych danych otrzymanych od p. Marii, można wnioskować, że Karolina w jakiś okolicznościach miała dziecko ( Helenę ) z Marianem Zembowiczem, a potem Marian zginął lub znikł, a córeczka wychowywała się wśród rodziny Papowszeków. To są spekulacje, ale może z dużą dozą prawdopodobieństwa. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Krzysztof Z.
W województwie wołyńskim spis gospodarstw rolnych z 1939 r. przynosi wiadomość o Helenie Zembowicz wychowanicy Papowszeków, córce Mariana i Karoliny z Marcinkiewiczów. Była to miejscowość Iwańczyce Nowe, gmina Rożyszcze, potem Kniahninek, koło Łucka. Karolina wyszła za mąż za Wacława Papowszeka. Wacław posiadał młyn wodny w tej miejscowości. Z Wacławem, Karolina miała dwóch chłopców Stanisława i Bolesława /1894/. Stanisław ożenił się z Apolonią Hulanicką, a Bolesław z Heleną Janiszewską. W czasie rzezi wołyńskiej w 1943 r. na pewno zamordowana była synowa Stanisława, Irena Papowszek, będąca w 8 miesiącu ciąży. Czy inni członkowie rodziny oraz Helena Zembowicz zginęli również, nie wiem.
Z tych danych otrzymanych od p. Marii, można wnioskować, że Karolina w jakiś okolicznościach miała dziecko ( Helenę ) z Marianem Zembowiczem, a potem Marian zginął lub znikł, a córeczka wychowywała się wśród rodziny Papowszeków. To są spekulacje, ale może z dużą dozą prawdopodobieństwa. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Krzysztof Z.
-
Maria_Klimas

Zobacz tutaj; http://wolyn.republika.pl/opisy/luck-07.html pod poz 149a
pozdrawiam Maria
pozdrawiam Maria
Ostatnio zmieniony czw 29 mar 2018, 19:08 przez Maria_Klimas, łącznie zmieniany 2 razy.
-
poz_marecki

-
Krzysztof_Z.

Jako autor postu zgadzam się z "poz_mareckim". Proszę administratora o przesunięcie. Na swoje usprawiedliwienie mam, że początkowo treść postu była inna i pasowała do "Posiadam, listę wykaz ..." . Ten post nie ukazał się z powodu mojego błędu. Przepraszam szanownych forumowiczów. K.Z.poz_marecki pisze:Witam,zwracam uwage szanownym forumowiczom ze post nie zawiera zadnej listy ani wykazu i jest do przesuniecia .Autor postu powinien zrozumiec ,ze niektorzy musza przekopac sie przez tysiace stron zeby
znalezc jakis slad i przez taka niefrasobliwosc traca czas .
pozdrawiam,
poz_marecki