No coś się dzieje, bo napisałam godzinę temu posta i wcale się tu nie pokazał.
Powiadomienie dostałam, ale na PW nie ma żadnej wiadomości.
Faktycznie, teraz skojarzyłam, że RD niewiele przydatny, bo to zupełnie inne lata, ale może coś o wcześniejszych właścicielach byłoby.
Pozdrawiam. Grażyna
Poszukiwania-jak przodek został właścicielem gospodarstwa?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
jamiolkowski_jerzy

-
AlicjaSurmacka

Witajcie,
Ja trochę nie w temacie ale w nadziei, że może przez przypadek uda mi się uzupełnić choć trochę historię rodziny. W Wincencie urodził się mój pradziadek Edward Dąbkowski syn Edwarda i Otylii z d. Peters około roku 1861. (Zmarł w 1916 w Radomsku). W tymże (1861)roku Wincenta należała do parafii Lachowo i ksiąg z tego okresu nie ma tak mnie przynajmniej poinformowało AP w Łomży. Według SGKP Wincenta leży przy ujściu Wincenty do Pisy nad samą granicą pruską i była tam komora celna. Ojciec Edwarda był urzednikiem komory celnej i mieszkał w Wincencie zapewne od roku 1857 (wtedy wziął ślub w Mławie i w akcie ślubu jest napisane, że jest urzędnikiem komory celnej) ale niestety nie wiem jak długo bowiem zarówno Otylia Dąbkowska z.d Peters jak i Edward zmarli w Warszawie. Otylia w 1878 a Edward 01.02.1882 roku. W Jego nekrologu jest napisane, że był urzędnikiem Warszawskiego Urzędu Celnego. Rodzony brat Edwarda Konstanty Józef Dąbkowski (1835 -1903) był notariuszem.
Może gdzieś w swoich poszukiwaniach przypadkiem traficie na Edwarda bądź Konstantego Dąbkowskiego, może gdzieś był świadkiem? - proszę o informację.
Alicja
Ja trochę nie w temacie ale w nadziei, że może przez przypadek uda mi się uzupełnić choć trochę historię rodziny. W Wincencie urodził się mój pradziadek Edward Dąbkowski syn Edwarda i Otylii z d. Peters około roku 1861. (Zmarł w 1916 w Radomsku). W tymże (1861)roku Wincenta należała do parafii Lachowo i ksiąg z tego okresu nie ma tak mnie przynajmniej poinformowało AP w Łomży. Według SGKP Wincenta leży przy ujściu Wincenty do Pisy nad samą granicą pruską i była tam komora celna. Ojciec Edwarda był urzednikiem komory celnej i mieszkał w Wincencie zapewne od roku 1857 (wtedy wziął ślub w Mławie i w akcie ślubu jest napisane, że jest urzędnikiem komory celnej) ale niestety nie wiem jak długo bowiem zarówno Otylia Dąbkowska z.d Peters jak i Edward zmarli w Warszawie. Otylia w 1878 a Edward 01.02.1882 roku. W Jego nekrologu jest napisane, że był urzędnikiem Warszawskiego Urzędu Celnego. Rodzony brat Edwarda Konstanty Józef Dąbkowski (1835 -1903) był notariuszem.
Może gdzieś w swoich poszukiwaniach przypadkiem traficie na Edwarda bądź Konstantego Dąbkowskiego, może gdzieś był świadkiem? - proszę o informację.
Alicja
Kochana, widziałam już gdzieś Twój wpis o Dąbkowskich ale on był chyba z 2015 r i nie mogłam się wtedy wypowiedzieć. Mam dla Ciebie istotną informację, może to pomoże Tobie w dalszych poszukiwaniach? Z tego, co rozpracowałam, to już w 1865r. Wincenta nie należała do parafii Lachowo, tylko do parafii Kolno, więc tam trzeba szukać informacji. Możliwe, że wcześniej tak, choć w to wątpię- Kolno było wcześniej niż Lachowo. Niestety w naszej bazie są szczątkowe dane metrykalne, ale ja jestem w posiadaniu informacji metrykalnych o moim przodku, takich, których tu nie ma, a były wzięte z parafii. Prawdopodobnie więc sporo metrykaliów może tam jeszcze być. Lachowo nie ma , bo podobno spłonęły w pożarze, są szczątkowe i Księga rekrutów, ale wąski zakres lat. Są zresztą tu w bazie uwzględnione.AlicjaSurmacka pisze:Witajcie,
Ja trochę nie w temacie ale w nadziei, że może przez przypadek uda mi się uzupełnić choć trochę historię rodziny. W Wincencie urodził się mój pradziadek Edward Dąbkowski syn Edwarda i Otylii z d. Peters około roku 1861. (Zmarł w 1916 w Radomsku). W tymże (1861)roku Wincenta należała do parafii Lachowo i ksiąg z tego okresu nie ma tak mnie przynajmniej poinformowało AP w Łomży. .............
Alicja
Pozdrawiam. Grazyna