numery domów na wsiach

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

twojkowski

Sympatyk

numery domów na wsiach

Post autor: twojkowski »

Witam, w wielu aktach z XIX w. pojawia się numer domu, w którym mieszkają osoby, których akt dotyczy. W moim przypadku dotyczy to wsi z Mazowsza i Podlasia. Czy według tej numeracji da się ustalić, gdzie ów dom ówcześnie się znajdował? Czy ta numeracja może odpowiadać dzisiejszej? Choć wątpię. czy ma ktoś jakąś wiedzę lub doświadczenie w tej sprawie. Dziękuje i pozdrawiam
Tomek
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

numery domów na wsiach

Post autor: Płowik_Hubert »

Numer 1 we wsi to zazwyczaj był dwór - często stał on na łanach wójtowskich, sołeckich lub wybranieckich. Kolejne numery domów liczone były od wjazdu do wsi, niekoniecznie od dworu (który też mógł stać w środku wsi) - ale tutaj pojawia się problem z ustaleniem, z której strony był ten wjazd. Jest bardziej prawdopodobne, że od strony jakiegoś większego ośrodka, miasta itd.

Mam takie szczęście, że jestem w posiadaniu planu interesującej mnie mazowieckiej wsi z 1804 roku i mogę sobie porównywać z metrykaliami.
Pozdrawiam
Hubert
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

numery domów na wsiach

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Z moich podlaskich drobnoszlacheckich (ale nie tylko) doświadczeń wynika że współczesna numeracja domów jest kierunkowo taka sama co kiedyś . Zatem jest szansa na identyfikację pod warunkiem ze
-wieś była i jest mała (rozumiem przez to do kilkunastu domostw),
-nie było w niej cywilizacyjnych przemian typu GSy , sklepy, punkty skupu i inne tego typu budowle
-posiadamy dobrą wiedze genealogiczna.
Siedlisko było bowiem trwała wartością rodziną . Ale bywało że było dzielone. wtedy dwaj potomkowie zamieszkali obok siebie.
Było tez sprzedawane.stad nasi przodkowie mogli zamieszkać gdzies indziej w tej samej wsi
Jesli w wyniku kwerendy genealogicznej i innych dokumentów mamy pewnosc że obecne siedlisko było dziedziczne przez naszych przodków to z dużym prawdopodobieństwem możemy mieć pewnosć że ma taka sama lub zblizona (wskutek podziałów siedliska ) numerację z numeracją sprzed wielu lat, w starych dokumentach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”