Rogoziński Lucjan / Soszyński Antoni ur. ok. 1830 r.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nowy_użytkownik

Sympatyk

Post autor: nowy_użytkownik »

Dzień dobry,

jestem praprawnukiem Antoniego Soszyńskiego vel. Lucjana Rogozińskiego.

W mojej rodzinie krąży historia, że Lucjan Rogoziński ukrywając się po powstaniu Styczniowym przejął dokumenty po zmarłym organiście (Antonim Soszyńskim). Prawdopodobnie mieszkał na terenach parafii Mokobody lub w Węgrowie.

Odnalazłem Akt ślubu z 1870 r.

Przewijają się tam takie nazwy miejscowości jak:
- Mokobody, Jeruzale, Wola Suchożebrska
Występujące nazwiska:
- Antoni Jan Soszyński (syn Jana i Marianny Chojeckiej)
- zaślubiona Franciszka Krasowska (córka Kazimierza Krasowskiego i Tekli Dmowskiej)
- Świadkowie: Feliks Wąż (szwagier Kazimierza Krasowskiego), Ignacy Dmowski (szukam powiązania z Teklą Dmowską).

Kolejna 'znaleziska' pochodzą z okolic Sadowna. Nie wiem kiedy się tam przeprowadził. Jeden z jego synów mieszkał w Wyrozębach, drugi - mój pradziadek w Miedznej.

Może komuś 'zaginął' jakiś Lucjan Rogoziński? ;)
Nie wiem czy prapradziadek faktycznie zmienił nazwisko na Soszyński. Czy mam szukać korzeni Soszyńskich czy też może odszukać zaginionego Rogozińskiego?

Będę bardzo wdzięczy za wszelkie informacje o Soszyńskich, Rogozińskich i Dmowskich.

Pozdrawiam,
Konrad Soszyński
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Czy udało Ci się ustalić miejsce urodzenia Antoniego Jana syna Jana i Marianny Chojeckiej. Bo ja tego nie widzę ani w Mokobodach ani w Suchożebrach, zapis w akcie ślubu wskazywałby chyba na Mokobody ? W ogóle nie widzę dzieci tej pary.
Czy akty zgonu rodziców udało się znaleźć, tzn. Jana i Marianny ?
nowy_użytkownik

Sympatyk

Akt ślubu znalazłem w Genetece. Szukałem na różne sposoby, ale bez rezultatów. Nie mam nic o Janie i Mariannie Chojeckiej (nawet aktu ich ślubu). Akt ślubu Antoniewo wrzuciłem w jednym poście z prośbą o pomoc w tłumaczeniu.
Przy Janie i Mariannie pojawia się nazwa miejscowości Wola Suchożebrska, ale nie odczytałem czy stamtąd pochodzą czy tam pracowali. Być może jak już uda mi się odczytać cały Akt ślubu Antoniego, to znajdę dodatkowe wskazówki np. czy rodzice Antoniego żyli jeszcze w 1870 r. Miałbym cezurę... W tej chwili jest za dużo zbieżnych nazwisk a nawet tych samych imion.

Czy na geneteka.genealodzy.pl jest wszystko to co w Archiwum w Siedlcach? Jest sens wybrać się tam osobiście? Zastanawiam się czy można tam znaleźć coś takiego jak spis ludności.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Jego rodzice nie żyją w 1870 r. Widzę takie małżeństwo Jakub Soszyński z Chojecką po mężu a dd Wyszomirską ale ponieważ pod aktem jest jego podpis zakładam, że czytał i błędów nie było.
Alegata za 1870 nie istnieją. O spisy trzeba zapytać w ap Siedlce
nowy_użytkownik

Sympatyk

W tej chwili nie mam już pomysłów... Próbowałem zawęzić okres poszukiwań aktu urodzenia Antoniego.

Na podstawie aktu Jego ślubu i aktów urodzenia Jego dzieci ustaliłem, że mógł się urodzić między 1832 a 1840 r.

Znalazłem jednego Antoniego ur. w 1842 r. (syna Jana i Marianny), ale zmarł tego samego roku.
Także wracam do punktu wyjścia. :(
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Znalazłeś, bo był gotowiec, indeks. Wybierz opcję parafie sąsiednie a zobaczysz czego nie zindeksowano i co warto przejrzeć samemu.
ajach

Sympatyk

Re: Rogoziński Lucjan / Soszyński Antoni ur. ok. 1830 r.

Post autor: ajach »

[quote="nowy_użytkownik"]W tej chwili nie mam już pomysłów... Próbowałem zawęzić okres poszukiwań aktu urodzenia Antoniego.

Na podstawie aktu Jego ślubu i aktów urodzenia Jego dzieci ustaliłem, że mógł się urodzić między 1832 a 1840 r.

-------------------------------------------------------------
w roku 1870 , w dniu slubu Antoni Jan miał 38 lat, byl pisarzem gminnym
we wsi Skupie, jego rodzice już nie żyli, za życia byli urzędnikami dworskimi
we wsi Wola Suchożebrska, Antoni Jan mieszkał we wsi Jaruzale

poszukaj w www.szukajwarchiwach.pl -archiwum Siedlce

------------------------------
pozdrawiam
Elżbieta
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Elu,
Ale co konkretnie ma przeszukać, bo Jeruzale to par. Mokobody, które są zindeksowane i tych aktów brak. Podobnie Suchożebry.
ajach

Sympatyk

Pierwsze dziecko Antoniego i Franciszki= córka Bronisława zmarła w 1873 w Stoczku Węgrowskim

http://www.szukajwarchiwach.pl/62/230/0 ... 5#tabSkany

akt nr 5 plik 38
czyli,
nie zostali po slubie w Jeruzalach, szukałabym innych dzieci w parafiach Węgrów i Sokołów Pdl, bo jak wiemy
w parafiach Suchożebry i Mokobody nic nie ma nam potrzebnego.
Nie doprecyzowałam swej poprzedniej porady, wybaczcie.
Po swietach się "wgryzę" w ten temat, bo strony mi znane i miłe.
Pozdrawiam
Elżbieta
nowy_użytkownik

Sympatyk

Dziękuję bardzo za tłumaczenie. :)

Czy wszystkie akta z miejscowości Suchożebry i Jeruzale są zindeksowane? Czy jest jakaś nadzieja, że w archiwum w Siedlcach znajdę coś 'nowego'?

Moim zamysłem było odnalezienie korzeni prapradziadka. W tej chwili dzięki (aktom ślubu) wiem jak nazywali się Jego rodzice. Nie wiem kiedy (data waha się od 1832 do 1840 r.) się urodził ani kiedy i gdzie zmarł.

Do tej pory niewiele wiedziałem o moim przodku. Od kuzyna dowiedziałem się iż najstarszy syn Antoniego - Kazimierz został pochowany w Wierzbnie. Wybrałem się na miejscowy cmentarz, odnalazłem pomnik. Dzięki temu znałem już konkretną datę uśmierci i rok urodzenia. W sąsiadującym z cmentarzem kościele poprosiłem księdza o pomoc w odszukaniu aktu śmierci Henryka Soszyńskiego. Ten bardzo sympatyczny ksiądz odnalazł i przetłumaczył akt śmierci. :) Stąd wiem, że Henryk urodził się w Sadownem. Trochę mi to zajęło, ale udało mi się umówić na kwerendę u miejscowego proboszcza.

Sadowne to istna kopalnia wiedzy. :D Są tam księgi chyba od XVIII w. Znalazłem tam m.in. akta urodzenia dwóch córek Antoniego: Marii i Anieli o których wcześniej nie miałem pojęcia.

Czy ktoś z Was interesował się księgami w Sadownem? Spędziłem tam ok. dwóch godzin na samym przeglądaniu ksiąg w poszukiwaniu nazwiska Soszyński. Nie wiem czy kopia jest w Siedlcach czy może sadowieńskie księgi są dopełnieniem archiwum w Siedlcach.

Nie mam doświadczenia w indeksowaniu, ale chętnie pomógłbym komuś kto się na tym zna. Mogę chociażby wprowadzać dane do komputera, albo robić zdjęcia. :) Zawsze to jakieś ułatwienie.

Pozdrawiam,
Konrad
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Jeruzale to par. Mokobody. Mokobody i pobliska parafia Suchożebry są w znacznej części zindeksowane. Poznaj tutejsze bazy, pasek po lewej stronie lub lupka w menu, zobaczysz co jest zrobione za jakie lata, jakie są parafie sąsiednie (tu uwaga, bo w bazie są tylko te, które zostały choć w części zindeksowane).
Tu zobaczysz co mają w AP Siedlce http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... sc=Sadowne
W szukaj w archiwach są Mokobody, Suchozebry, Sadowne 1810 do 1914.
Słownik pomoże w ustaleniu parafii http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VIII/208
Na pewno zainteresowanie aktami z XVIII w. będzie duże.
A Twój case trudny, bo nie widać rodziców Antoniego ani ślubów rodzeństwa. Czy w aktach urodzeń jego dzieci nie ma świadków Soszyńskich ?
nowy_użytkownik

Sympatyk

Nie przypominam sobie aby tacy byli. Muszę poszukać zdjęć.

Przyzwyczaiłem się do tego, że w jednej miejscowości trafiają się zbieżne nazwiska, ba nawet dzieci urodzone w tym samym roku noszą to same imię, ale trafiłem na ciekawą sytuację...

Antoni Jan Soszyński ożenił się w 1870 r. (miał 38 lat) w Mokobodach, mieszkał w Jeruzale, przeniósł się do Sadowne, gdzie być może on i Jego dzieci byli jedynymi Soszyńskimi.
A teraz najciekawsze... Syn Antoniego Jana Soszyńskiego - Wacław Dionizy - mój pradziadek bierze ślub w Miedznie. Dlaczego tam? Nie wiem. Tam już w ogóle nie spodziewałbym się znaleźć Soszyńskich. Ceremonia ma miejsce w 1910 r. I tu niespodzianka w tym samym roku w tej samej miejscowości ślub bierze drugi Soszyński - Polikarp, też syn Antoniego. Ale czy to tylko zbieżność nazwisk?

1910 r. - ślub Wacława Dionizego Soszyńskiego, syna Antoniego Jana (wg aktu ślubu z 1870 r., 38- letniego syna Jana i Marianny Chojeckiej) i Franciszki Krasowskiej z Mieczysławą Izabelą, córką Leona Sułkowskiego i Felicji Kosieradzkiej).

1910 r. - ślub Polikarpa Soszyńskiego, syna Antoniego (też urodzonego w 1832r., syna Franciszka i Marianny Jaruzelskiej) i Katarzyny Kosieradzkiej z Pauliną Ratyńską, córką Adama i Zofii Poławskiej.

Czy nie jest tu za dużo zbiegów okoliczności? Dwaj Soszyńscy odnajdują się na 'końcu świata' – w Miedznie (nie w Mokobodach, czy Suchożebrach gdzie Soszyńskich jest sporo) biorą śluby w tym samym roku, obaj synowie Antoniego (tylko z różnych dziadków), nazwisko Kosieradzka też się dubluje...

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=miedzna&rpp1=0&rpp2=50

Może to wina późnej pory a ja szukam już na siłę teorii spiskowych, a może opowieści rodzinne o tym że prapradziadek zmienił nazwisko z Rogoziński na Soszyński to nie bajki? W końcu był "pisarzem gminnym"...

Pozdrawiam,
Konrad
ajach

Sympatyk

http://www.szukajwarchiwach.pl/62/214/0 ... bJednostka

Antoni i Franciszka już w 1874 r są w miejscowosci Sadowne, rodzi sie tu Andrzej Sylwester, i zapewne następne
dzieci..... akt 225 plik 41
Sadowne jest na SZwA, sukcesów w szukaniu życzę!

-----------------------------------------------
pozdrawiam
Elzbieta
nowy_użytkownik

Sympatyk

Bardzo Pani dziękuję. :) Będę szukać do skutku.
A może dzięki temu wątkowi odezwie się ktoś z rodziny o kim nie miałem pojęcia.

Pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

W metrykach z Mord występują często Soszyńscy pisani również Soseńscy. Siedziba rodowa to Sosenki.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”