Białostocki Okręg ZWZ AK

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Białostocki Okręg ZWZ AK

Post autor: elcia52 »

papakulko
Proszę o sprawdzenie nazwiska Koralewski Stanisłąw, Koralewska Weronika, Koralewska Wiesława

Sympatyk
Ekspert

Białostocki Okręg ZWZ AK

Post autor: papakulka »

Koralewski Koralewska – nie występują
O nazwisku Sawicki są wymienieni z imienia Zofia, Antoni,Bronisław, Czesław, Jan, Józef, Karol, Kazimierz, Nikolai, Stanisłąw, Wacław, Władysław, Jeżeli interesuje Panią konkretne osoby z wymienionych to proszę napisać, wtedy spiszę to co jest w książce
pozdrawiam papakulka
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Białostocki Okręg ZWZ AK

Post autor: Kefas »

Witam serdecznie.

Będę wdzięczny za informację o nazwiskach Gryko, Moniuszko .

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pozmirowski

Sympatyk

Białostocki Okręg ZWZ AK

Post autor: pozmirowski »

Czy jest możliwość uzyskania danych o osobie:
Pozniarowski Stanisłąw"Pliszko 1912 plut. odznaczony 15.12.1943 Białostocki Okręg AK
Wiesław Późmirowski
Wiesław Późmirowski
Awatar użytkownika
Brzezicka_Ilona

Sympatyk

Białostocki Okręg ZWZ AK

Post autor: Brzezicka_Ilona »

Proszę o sprawdzenie nazwisk Latos oraz Selega
Pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Interesuje mnie nazwisko Wiktor Anger prawdopodobnie razem z bratem Janem zamordowani zostali przez Niemców. Wiktor ppor rez. Ak Łomża odznaczony srebrny Krzyż Zasługi z Mieczami w 1944 r. psed. Bartosz. Białostocki Okręg II ZWZ AK.zawód leśnik.
Proszę o podanie informacji za co dziękuję.
papakulka

Sympatyk
Ekspert

witam. przepraszam ale przegapiłam wpisy z kwietnia.
Gryko stanisław ur.08.05.1914r. - rozstrzelany w dniu 05.11.1942r. w więzieniu białostockim wraz z 25 osobami
Moniuszko Josef - występuje na liście wykradzionej z więzienia białostockiego przy nazwisku data 25.09.1943r.

Pozniarowski - nie występuje nazwisko

Latos - nie występuje

Selega - nie występuje

Anger Wiktor "Bartosz" - Łomża - dowódca kompanii, który po śledztwie został zamordowany

pozdrawiam papakulka
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska : Sawicki i Konopko Józef
dziękuję :)
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

papakulka pisze:witam. przepraszam ale przegapiłam wpisy z kwietnia.
Gryko stanisław ur.08.05.1914r. - rozstrzelany w dniu 05.11.1942r. w więzieniu białostockim wraz z 25 osobami
Moniuszko Josef - występuje na liście wykradzionej z więzienia białostockiego przy nazwisku data 25.09.1943r.

Pozniarowski - nie występuje nazwisko

Latos - nie występuje

Selega - nie występuje

Anger Wiktor "Bartosz" - Łomża - dowódca kompanii, który po śledztwie został zamordowany

pozdrawiam papakulka
Dziękuję za odpowiedź dot. Wiktora Angera. Ale mam jeszcze z tą sprawą zapytanie. Czy Wiktor Anger został zamordowany pod koniec 1944 r. czy z początkiem 1945 r. oraz czy brat jego Jan też przewija się w tej sprawie. Czy coś jest z nim wiadomo. Jeżeli tyko Wiktor zginął, gdzie został pochowany.
Z poważaniem Marek Penconek
papakulka

Sympatyk
Ekspert

pen60 pisze: Dziękuję za odpowiedź dot. Wiktora Angera. Ale mam jeszcze z tą sprawą zapytanie. Czy Wiktor Anger został zamordowany pod koniec 1944 r. czy z początkiem 1945 r. oraz czy brat jego Jan też przewija się w tej sprawie. Czy coś jest z nim wiadomo. Jeżeli tyko Wiktor zginął, gdzie został pochowany.
Z poważaniem Marek Penconek

Niestety w tej książce są tylko krótkie wzmianki. Dodać mogę tylko iż pański Wiktor jest wymieniony razam z innymi ososbami wśród zamordowanych w bliżej nieokreślonych okolicznościach, w rozdziale poświęconym obwodowi łomżyńskiemu. Nazwisko Anger występuje w tej książce tylko raz i tyczy się właśnie Wiktora.
Nie wiem czy szukał Pan w internecie informacji o autorze książki - ja znalazłam takie że po jego śmierci rodzina przekazała jego dokumentację do IPN. I może tam Pan spróbuje poszukać informacji. Wiem że pan Gwozdek planował napisać około 10 książek o ak okręg białostocki - niestety zdążył (jeżeli dobrze pamiętam) tylko trzy.

Pozdrawiam papakulka
papakulka

Sympatyk
Ekspert

Witam.
nazwisko Sawicki dot. następujących imion: Zofia - Augustów; Antoni x3, Bronisław x3, Czesław x2,jan, Józef, Karol, Kazimierz, Nikolai, Stanisław x2, Wacław, Władysław

Proszę podać jakie imiona panią interesują to podam szersze informacje
Konopko Józef - występuje na wykazie aresztowanych przez organa bezp ZSRR na terenie obwodu suwalskiego 1944/1945 - ur. w 1922 w Białowierśnie ps Struś funkcja strzelec w konspiracji od 1942r stopień strzelec aresztowany 10.05.1945r.

Konopko Józef - akcja Giby - występuje na liście osób zaginionych w wyniku akcji pacyfikacyjnej przeprowadzonej w lipcu 1945 przez NKWD i f-szy Bezp. Publ. na terenach byłych powiatów augustowskiego i suwalskiego - s.Józefa i heleny ur. 25.02.1920 Białowierśnie - tych samych rodziców występuje również na tej liśie Franciszek ur. 25.02.1920r.

pozdrawiam papakulka
Horg

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Horg »

Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie nazwiska Adolf Bykowski
Z góry dziękuję
Ireneusz Sobański
Stankowski_Pawel

Sympatyk

Post autor: Stankowski_Pawel »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jan Grądzki
Pozdrawiam,
Paweł Stankowski
Figoń_Magda

Post autor: Figoń_Magda »

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska FIGON lub Figoń (prawdopodobnie Wacław)
Pozdrawiam
Magda Figoń
papakulka

Sympatyk
Ekspert

Bykowski - bez imienia - aresztowany wraz z innymi osobami lato 1943r w wyniku dekonspiracji ruchu oporu AK w Augustowie.Wszyscy aresztowani przeszli okrutne śledztwo ale się nie załamali

Grądzki Jan nie występuje - o tym nazwisku są wymienieni Aleksander i Stefan

Figoń nie występuje - jest natomiast Fegoń Wacław - wykaz rozstrzelanych w Białymstoku w dniu 08.12.1943 i 11.02.44 - na tej liście wymienieni są też Fogoń Jan Antoni i Władysław

pozdrawiam papakulka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”