Herb Trzaska w Gruwaldu

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Zenek

Sympatyk

Herb Trzaska w Gruwaldu

Post autor: Zenek »

Czy istnal herb Trzaska w bitwa pod Grunwaldem???
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Herb Trzaska w Gruwaldu

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Tak. Identyczność ROCH, TRZASKA, PIRZCHAŁA, zawołanie: Pirzchała. Potwierdzenie identyczności Trzaski z Pirzchałą zawiera"Historia" t V str 480 Długosz. Pierwszy raz występuje w źródłach pisanych w 1396 r.
Trzaska (Trzeska)- nazwa imieniowa, mające odniesienie w nazwie osobowej.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Herb Trzaska w Gruwaldu

Post autor: Tomek1973 »

A ja zacytuję wikipedię:
"Trzaska jest herbem wymienianym przez Jana Długosza, jednak nie występuje w materiałach o bitwie grunwaldzkiej."

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Panie Tomku!
Ma Pan rację, że w materiałach źródłowych dotyczących bitwy pod Grunwaldem nie wymienia się tego herbu. Historycy ubolewają nad tym, że brakuje imiennych wykazów rycerzy uczestniczących w wyprawie. Wymienia się tylko dowódców chorągwi terytorialnych, chorągwi nadwornej i gończej oraz oddziałów wystawionych przez możnowładców królestwa i większe rody rycerskie, a także chorągwi sprzymierzeńców i oddziałów zaciężnych.
Pomimo takich ograniczeń wnioskowania, należy przyjąć „dowód nie wprost” wychodząc z założenie, że przesłanką jest data wzmiankowania w źródłach pisanych nazwy i opisu danego herbu. A ta data to rok 1396 (‘Starodawne prawa polskiego pomniki’, Kraków 1870).
Wiemy też bez wątpliwości, że armia Królestwa Polskiego została zmobilizowana jako wyprawa powszechne , na zasadzie ustalonej za czasów króla Kazimierza Wielkiego. A w takiej wyprawie musiał wziąć udział każdy właściciel dóbr dzierżawionych na prawie rycerskim czyli nie tylko właściwi rycerze, ale wszyscy właściciele ziemscy. Uczestnik wyprawy powszechnej stawał na wezwanie króla na czele wyekwipowanej przez siebie kopii. W tamtych czasach była to sprawa honoru rodowego, który często nie pozwalał rycerzowi wyekwipowania mniejszego oddziału, niż wynikało to z jego obowiązku. Ważny też był argument udziału w łupach wojennych, które często przewyższały koszty wyprawy, a zależał od wielkości wystawionego oddziału.
Na zakończenie tego wywodu dowodem dodatkowo jest brak wzmianki w źródłach o przypadku sprzeniewierzenia się prawom udziału w grunwaldzkiej wyprawie powszechnej rycerzy herbu Trzaska(Trzeska).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Ma pan rację, ale chciałem tylko zasygnalizować nieczytelność zapytania pana Zenka. Nie wiem czy chodziło mu o istnienie herbu już w czasach bitwy pod Grunwaldem czy o potwierdzoną obecność tego znaku na polu bitwy.

I dlaczego "panie Tomku"?? Kiedyś było "Tomku"...

pozdrawiam - tomek
Zenek

Sympatyk

Tomku.
Przepraszam moj jezyk, jestem drugi pokolenie polakiem w Szwecji. Ja chce tylko wiedzic o potwierdzoną obecność tego znaku na polu bitwy. Moj przodkowie mieszkal w Podsedkowice (Biala Rawska) w ten czasu, on mial herb Trzaska.

Zenek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Zenek pisze:Tomku.
Przepraszam moj jezyk, jestem drugi pokolenie polakiem w Szwecji. Ja chce tylko wiedzic o potwierdzoną obecność tego znaku na polu bitwy. Moj przodkowie mieszkal w Podsedkowice (Biala Rawska) w ten czasu, on mial herb Trzaska.

Zenek
Proszę podać nazwisko Twojego przodka posiadacza tego herbu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Zenek

Sympatyk

Herb Trzaska w Grunwald

Podsędkowski
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Herb Trzaska w Grunwald

Widzę z nowego Twojego postu, że nurtuje Cię jeszcze inne pytania związane z historią Podsędkowskich herbu Trzaska. Proponuję kontakt ze Związkiem Szlachty Polskiej (link niżej) i zadawania pytań sformułowanych bardziej precyzyjnie:
http://www.szlachta.org.pl/pytania-i-odpowiedzi.html
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”